You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

Q1. Two numbers are in the 3/2 : 8/3 when each of these is increased by 15, they become in the ratio 5/3 : 5/2. The greater of the numbers is :

(a) 27

(b) 36

(c) 48

(d) 64

 

Q2. A and B together can do a piece of work in 8 days, B and C together in 10 days, while C and A together in 6 days, if they all work together the work will be completed in :

(a) 15/4 days

(b) 24/7 days

(c) 240/47 days

(d) 40/9 days

 

Q3. If the cost price of 15 articles is equal to the selling price of 12 articles, find gain%  

(a) 20

(b) 25

(c) 18

(d) 21

 

Q4. A path of uniform width runs round the inside of a rectangular field 38 m long and 32 m wide , if the path occupies 600m<sup>2</sup>, then the width of the path is  

(a) 30 m

(b) 5 m

(c) 18.75 m

(d) 10 m

 

Q5. If 17200 is divided by 18, the remainder is :

(a) 17

(b) 16

(c) 1

(d) 2

 

Q6. If 50% of x  = 30% y, then x : y is  

(a) 2 : 3

(b) 3 : 2

(c) 5:3

(d) 3:5

 

Q7.  A boat goes 40 km   in the stream in 8 hours 36 km downstream in 6 hours. The speed of the boat in still water is  

(a) 6.5 km/hour

(b) 5.5 km/hour

(c) 6 km/hour

(d) 5 km/hour

 

Q8. A sum of Rs. 6000 is deposited for 3 years at 5% per annum compound interest compounded annually. The difference of interests for 3 and 2 years will be:

(a) Rs. 75

(b) Rs. 30.75

(c) Rs. 330.75 

(d) Rs. 375.00

 

Q9. A shopkeeper gives 12 per cent additional discount along with a discount of 20 per cent on the marked price of a radio, If the sale price  of the radio is Rs. 704 , the marked price is  

(a) Rs. 844.80

(b) Rs. 929.28

(c) Rs. 1044.80

(d) Rs. 1000

 

Q10. The angle of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30° On moving a distance of 20 meters towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation increases to 60°. The height of the tower is      

(a) √3 m

(b) 5 √3 m

(c) 10 √3m

(d) 20√3 m

 

Q11. I is the incenter of a triangle ABC.  If  ACB = 55°  , ABC =65°   If then the value of BIC is   

(a) 130°

(b) 120°

(c) 140°

(d) 110°

 

Q12. P and Q are two points on a circle with center at O. R is a point On the minor arc of the circle, between the points P and Q. The tangents to the circle at the points P and Q meet each other at the point S. If   PSQ = 20°, then a PRQ =   

(a) 80°

(b) 200°

(c) 160°

(d) 100°

 

Q13.  What is the least number which when divided by  the number 3,5,6,8,10 and 12 leaves in each case a remainder 2 but when divided by 22 leaves no remainder?

(a) 312

(b) 242

(c) 1562

(d) 1586

 

Q14.  A shopkeeper bought 15 kg of Rice at the Rs 29 per kg and 25 kg at Rs. 20 per kg. He sold the mixture of both types of rice at the rate of Rs.27 per kg. His profit in this transaction?

(a) Rs. 1.25

(b) Rs. 150

(c) Rs. 140

(d) Rs.145

 

Q15. A, B and C share profit in the ratio of 1/4 : 1/6 : 1/2. If C retires , they share the profit of C in the ratio of 4: 5 respectively. The new profit sharing ratio of A and B will be :

(a) 55 : 53

(b) 53: 55

(c) 5 : 3

(d) 3 : 5

 

1. c 2. c 3. b 4. b 5. c 6. d 7. b 8. c 9. d 10. c 11. b 12. d 13. b 14. d 15. a

Top
error: Content is protected !!