You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

Q1. 2 is what percent of 50?

(a) 2%

(b) 2.5%

(c) 4%

(d) 5%

 

Q2.  A motorboat in still water travels at a speed of 36 kmph. It goes 56 km upstream in 1 hour 45 minutes. The time taken by it to cover the same distance down the stream will be :  

(a) 2 hrs 25 min.

(b) 3 hrs

(c) 1 hrs 24 min.

(d) 2hrs 21 min

 

Q3. In how many years will Rs.  2,000, amounts to Rs. 2420 at 10% per annum   compound interest?

(a) 3 years

(b) 5/2 years

(c) 2 years

(d) 3/2 years

 

Q4. A discount of 15% on one article is the same as discount of 20% on a second article. The costs of the two articles can be :   

(a) Rs.85Rs. 60

(b) Rs.60 Rs. 40

(c) Rs. 40 Rs. 20

(d) Rs.80 Rs.60

 

Q5. The angle of elevation of the top of a chimney and roof of the building for a point on the ground are x and 45° respectively. The height of building is h meter. Then the height of the chimney, (in meter) is       

(a) h cot x + h,

(b) h cot x – h

(c) h tan x – h

(d) h tan x + h

 

Q6. In ΔABC, AD is the internal bisector of A, meeting the side BC at D. If BD = 5 cm, BC = 7.5 cm, then AB : AC is 

(a) 2: 1

(b) 1: 2

(c) 4: 5

(d) 3 : 5

 

Q7.   Δ ABC is an isosceles triangle and AB = AC = 2a unit, BC = a unit, Draw AD BC, and find the length of AD.  

(a) √15 a unit

(b) )√15/2 a unit

(c) √17 a unit

(d) √17/2 a unit

 

Q8. The maximum number of students among whom 1001 pens and 910 pencils can be distributed in such a way that each students get same number of pens and same number of pencils, is:

(a) 91

(b) 910

(c) 1001

(d) 1911

 

Q9. A barrel contains a mixture of wine and water in the ratio 3:1 . How much fraction of the mixture must be drawn off and substituted by water so that the ratio of wine and water in the resultant mixture in the barrel becomes 1 : 1 ?

(a) 1/4

(b) 1 / 3

(c) 2/3

(d) 3/3

 

Q10. A working partner gets 20% as his commission of the profit after his commission is paid, If the working partner’s commission is Rs. 8000, Then what is the total profit in the business? 

(a) Rs.47,000

(b) Rs.48,000

(c) Rs. 45,000

(d) None of these

 

Q11. A pipe can fill the tank with water in 3 hours. Due to a leakage in bottom it takes 7/2 hours to fill it. In what time the leak will empty the fully filled tank

(a) 12 hours

(b) 21 hours

(c) 13/2 hours

(d) 21/2 hours

 

Q12.

(a) 2

(b) 3

(c) 1/2

(d) 1

 

Q13.

(a) tan2α

(b) tan2β

(c) sin2β

(d) sec2α

 

Q14.

(a) 0.02

(b) 0.03

(c) 0.003

(d) 3.0

 

Q15.

(a) 1

(b) 0.1

(c) 0.01

(d) 0.001

 

 1. c 2. c 3. c 4. d 5. b 6. a 7. b 8. a 9. b 10. c 11. b 12. d 13. d 14. a 15. c

 

Top
error: Content is protected !!