You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

 

Q1. If a, b, c are three numbers such that a : b = 3 : 4 and b : c = 8 : 9thena : c isequal to

(a) 1 : 3

(b) 2: 3

(c) 3 : 2

(d) 1 : 2

 

Q2. A and B can do a piece of work in 15 days, B and C can do the same work in 10 days and A and C can do the same in 12 days. Time taken by A, B and C together to do the job is: 

(a) 8 days

(b) 4 days

(c) 9 days

(d) 5 days

 

Q3. A book seller sells a book at a profit of 10%. If he had bought it at 4% less and sold it for Rs. 6 more. He would have gained 75/4 %. The cost price of the book is  

(a) Rs. 130

(b) Rs. 140

(c) Rs. 150

(d) Rs. 160

 

Q4. The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius r cm, is 

(a) 2r cm2

(b) r2 cm2

(c) 2cm2

(d) 1 /2 r2cm2.

 

Q5.  A number when divided successively by 4 and 5 leave the remainder 1 and 4 respectively. When it is successively divided by 5 and 4 the respective remainders will be : 

(a) 4, 1

(b) 3, 2

(c) 2, 3

(d) 1, 2

 

Q6. If P % of P is 36, then P is equal to :

(a) 3600

(b) 600

(c) 60

(d) 15

 

Q7.  A man can row boat at 5 kmph  in still water. If the velocity of current is 1 kmph  and he takes 1 hour to row to a place and come back, how far is the place ? ? 

(a) 2.5 km

(b) 3 km

(c) 2.4 km

(d) 3.6 km

 

Q8. The compound interest on Rs. 10000 in 2 years at 4% per annum, the interest being compound half-yearly is:

(a) Rs.636.80

(b) Rs. 824.32 

(c) Rs. 912.86 

(d) Rs. 825.82

 

Q9. The printed price of an article is Rs. 900 but the retailer gets a discount of 40%. He sells the article for Rs. 900. Retailer’s gain per cent is : 

(a) 40%

(b) 60%

(c) 200/3%

(d) 205/3%

 

Q10. Two poles of equal height are standing opposite to each other on another side of a road  which is 100m  wide, From a point  between them on road, angle of elevation of their tops are 30° and 60° the  height of each pole ( in meter) is  

(a) 25√3

(b) 20 √3

(c) 28 √3

(d) 30 √3

 

Q11.  O  and  C are respectively the orthocenter and the Circumcenter of an acute-angled triangle PQR. The points P and O are joined and produced to meet the side QR at S.If a   PQS= 60° and   OCR = 130°, then RPS = 

(a) 30°

(b) 35°

(c) 100°

(d) 60°

 

Q12. In an isosceles triangle, if the unequal angle is twice the sum of the equal angles, then each equal angle is  

(a) 120°

(b) 60°

(c) 30°

(d) 90°

 

Q13. The least number, which when divided by 12, 15, 20 or 54 leaves remainder of 4 in each case is:

(a) 456

(b) 454

(c) 540

(d) 447.

 

Q14. In what ratio must a grocer mix tea at Rs.60 a kg, and Rs.65 a kg, so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg, he may gain 10% 

(a) 3:2

(b) 3 :4

(c) 3:5

(d) 4:5

 

Q15. A started a business with Rs. 52,000 and after 4 months B joined him with Rs. 39,000. At the end of the year out of the total profit B received total 20,000 including 25% of the profit as commission for managing. What amount did A receive 

(a) Rs 20,000

(b) Rs 10,000

(c) Rs15,000

(d) None of these

 

 1. b 2. a 3. c 4. b 5. c 6. c 7. c 8. b 9. c 10. a 11. b 12. c 13. d 14. a 15. a

Top
error: Content is protected !!