You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

Q1. If the circumradius of an equilateral triangle be 10 cm than the measure of its radius is ?

(a) 5 cm

(b) 10cm

(c) 20 cm

(d) 15 cm

 

Q2.   ABC is an isosceles triangle with AB = AC, A circle through B touching AC at the middle point intersects AB at P. The AP : AB is : 

(a) 4: 1

(b) 2: 3

(c) 3 : 5

(d) 1 : 4

 

Q3. The least number which when divided by 4, 6, 8, 12 and 16 leaves a remainder of 2 in each case is : 

(a) 46

(b) 48

(c) 50

(d) 566.

 

Q4. How much pure alcohol to be added to 400 ml of a solution containing 35% alcohol to change the concentration of alcohol in the mixture to 32%, 

(a) 60 ml

(b) 100ml

(c) 128 ml

(d) 68 ml

 

Q5. A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 month A invested the half amount more as before and B invested same the amount as before. While C withdrew 1/4th of the their investments. Find the ratio of their profits at the end of the year.

(a) 5: 12: 13

(b) 5 : 1: 14

(c) 5: 12: 14

(d) none of these

 

Q6. A pipe of diameter  ‘d’ can drain a certain water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter “2d” for doing the same job in : 

(a) 5 minutes

(b) 10 minutes

(c) 20 minutes

(d) 80 minutes

 

Q7.

(a) x = -y

(b) x>y

(c) x = y

(d) x < y

 

Q8.

(a) 1

(b) 1/2

(c) – 1

(d) 0

 

Q9.

(a) 36.164

(b) 36.304

(c) 37.304

(d) 37.164

 

Q10.

(a) 0.16

(b) 3

(c) 1/3

(d) 0.04

 

Q11. The length of a train and that of a platform are equal. If with a speed of 90 km/hr the train crosses the platform in one minute. then the length of the train (in meters) is :

(a) 500

(b) 600

(c) 750

(d) 900

 

Q12. A passenger train 150m long is travelling with a speed of 36km/hr. If a nan is cycling in the direction of train at 9 km/hr., the time taken by the train to pass the man is 

(a) 10 sec

(b) 15 sec

(c) 18 sec

(d) 20 sec

 

Q13.

(a) 5/9

(b) 2/7

(c) 10/9

(d) 10/7

 

Q14.

(a) – 1

(b) 0

(c) 1

(d) 2

 

Q15. The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate per annum is:

(a) 5%

(b) 20/3%

(c) 6%

(d) 36/5%

 

 1. a 2. d 3. c 4. b 5. c 6. b 7. c 8. d 9. c 10. b 11. c 12. d 13. c 14. a 15. b

 

Q1. By mistake instead of dividing Rs. 117 among, A,B,C. in the ratio 1/2: 1/3: 1/4 it was divided in the ratioof 2 : 3: 4.Who gains the most andhow much.

(a) (а) A, Rs. 28

(b) B, Rs. 3

(c) C, Rs. 20

(d) C, Rs. 25

 

Q2. A and B can do a piece of work in 72 days. B and C can do it in 120 days. A and C and do it in 90 days. If In how many days all three together can do the work?

(a) 80 days

(b) 100 days

(c) 60 days

(d) 150 days

 

Q3.  The ratio of cost price and selling price is 5 : 4, the loss percent is :  

(a) 20%

(b) 40%

(c) 25%

(d) 50%

 

Q4. The perimeter of the top of a rectangular table is 28m., whereas its area is 48 m2. What is the length of its diagonal? 

(a) 5 m

(b) 10 m

(c) 12 m

(d) 12.5 m

 

Q5. One -fourth of a tank holds 135 liters of water. What part of the tank is fill if contains 180 liters of water? 

(a) 2/5

(b) 2/3

(c) 1/3

(d) 1/6

 

Q6. The time duration of 2 hour 45 minutes is what percent of day 

(a) 7.2.18%

(b) 11.45%

(c) 8.3%

(d) 8.24%

 

Q7. Speed of a boat is 5 km per hour in still water and the speed of the stream is 3 km  per hour. If the boat takes 3 hours to go to a place and come back, the distance of the place is :  

(a) 3.75 km

(b) 4 km

(c) 4.8 km

(d) 4.25 km

 

Q8. If the compound interest on a sum for 2 years at 25/2 % per annum is Rs. 510 the simple interest on the same sum at eh same rate for the same period of time is:

(a) Rs. 400

(b) Rs. 480

(c) Rs. 450 

(d) Rs. 460

 

Q9. A shopkeeper sells his goods at 10% discount on the marked price. What price should he mark on an article that cost him Rs. 900 to gain 10% ?

(a) 1275

(b) 1250

(c) 1175

(d) 1100

 

Q10. From two points on the ground lying on a straight line, through the foot of a pillar, the two angles of elevation of the top of the pillar are complementary to each other. If the distance of the two points from the foot of the pillar are 9 meters and 16 meters and the two points lie on the same side of the pillar. Then the height of the pillar is  

(a) 5m

(b) 10m

(c) 9m

(d) 12m

 

Q11. The radius of two concentric circles is 9 cm and 15 cm. If the chord of the greater circle be a tangent to the smaller circle, then the length of that chord is

(a) 24 cm

(b) 12 cm

(c) 30 cm

(d) 18 cm

 

Q12. ABCD is a cyclic quadrilateral.  AB  and DC  are produced to meet  at P. if     ADC  = 70° and    DAB =60°, then the    PBC +   PCB is 

(a) 130°

(b) 150°

(c) 155°

(d) 180°

 

Q13.  Let the least number of six digits which when divided by 4, 6, 10, 15 leave in each case same remainder 2 be N. The sum of digits in N is:

(a) 3

(b) 5

(c) 4

(d) 6

 

Q14. In a mixture of 60 litres . The ratio of milk and water is 2: 1 . How much more water must be added to make its ratio 1:2?

(a) 40 litres

(b) 52 litres

(c) 54 litres

(d) 60 litres

 

Q15. X, Y and Z are partner in a business. If X’s capital is twice of Y’s capital and Z’s capital is three times to that of Z’s capital then find the ratio of their investments. 

(a) 6 : 3 : 1

(b) 3 : 8 : 1

(c) 4: 9: 3

(d) 3 : 1 : 5

 

1. d 2. c 3. a 4. b 5. c 6. b 7. c 8. b 9. d 10. d 11. a 12. a 13. b 14. d 15. a

Top
error: Content is protected !!