You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

Q1. Zinc and copper are in the ratio of 5 : 3 in 200 gm of an alloy. How much grams of copper be added to make the ratio as 3 : 5?

(a) 400/3

(b) 1 / 200

(c) 72

(d) 66

 

Q2. If A and B together can complete a piece of work in 18 days, A and C together in 12 days and B and C together in 9 days, then B alone can do the work in:

(a) 18 days

(b) 24 days

(c) 30 days

(d) 40 days

 

Q3. The selling price of 12 articles is equal to the cost price of 15 articles. The gain percent is 

(a) 20/3%

(b) 20%

(c) 25%

(d) 80%

 

Q4. A copper wire is bent in the form of a square with an area of 121 cm2.if the same wire is bent in the form of a circle , the radius ( in cm) of the  circle is  (take pie = 22/7)

(a) 7

(b) 14

(c) 8

(d) 12

 

Q5. Half of 1 percent written as a decimal is :

(a) 0.2

(b) 0.02

(c) 0.05

(d) 0.005

 

Q6. The income of C is 20% more than B’s and the income of B is 25% more than A’s, Find by how much percent is C’s income more than A’s?

(a) 150%

(b) 50%

(c) 25%

(d) 35%

 

Q7.  A man Can row at speed of 9/2 km/hr in still water if he takes  2 times as long to row the same distance downstream , then the speed off stream  (in km/hr) is

(a) 1

(b) 1.5

(c) 2

(d) 2.5

 

Q8. A man buys a scooter on making a cash down payment of Rs. 16223 and promises to pay two more yearly installments of equivalent amount in next two years. If the rate of interest is 4% per annum. Compounded yearly, the cash value of the scooter, is:

(a) Rs. 40000

(b) Rs. 46824

(c) Rs. 46000 

(d) Rs. 50000

 

Q9. A dealer buys a car listed at Rs. 200000 at successive  discounted of 5%  and 10%. If he sells the car for Rs. 179550 then his profit  is 

(a) 10% 

(b) 9%

(c) 5%

(d) 4%

 

Q10. There are two vertical posts, one on each side of a road, just opposite to each other. One post is 108 meter high. From the top of this post the angle of depression of the top and foot of the other post are 30° and 60° respectively. The height of the other post (in meter) is        

(a) 36

(b) 72

(c) 08

(d) 110

 

Q11.  Suppose Δ ABC be a right-angled where A = 90° and  AD  BC. If ar (Δ ABC) = 40cm2 , ar(Δ ACD) = 10 cm2   and AC = 9 cm, then the length of BC is       

(a) 12cm

(b) 18cm

(c) 4cm

(d) 6cm

 

Q12. From a point P, two tangents PA and PB are drawn to a circle with center O. If OP is equal to diameter of the circle, then APB is 

(a) 45°

(b) 90°

(c) 30°

(d) 60°

 

Q13.  The LCM of two numbers is 20 times their HCF. The Sum of HCF and LCM is 2520. If one of the number 480, the other number is : 

(a) 400

(b) 480

(c) 520

(d) 600

 

Q14.  A mixture contains alcohol and Water in the ratio 4:3. If 5 litres water is added to the mixture, the ratio becomes 4:5. The quantity of alcohol in the given mixture is:

(a) 3 litres

(b) 4 litres

(c) 15 litres

(d) 10 litres

 

Q15. M, P and Q together started a business. M invested Rs. 6,500 for  6 months, P invested Rs. 8,400 for 5 months and Q invested Rs. 10,000 for 3 months. M is working member for which he gets 5% of total profit extra. If the total gain is Rs. 7,400, then Q’s share is :

(a) 1,900

(b) 2,100

(c) 3,200

(d) Data are incomplete

 

1. a 2. b 3. c 4. a 5. d 6. b 7. b 8. b 9. c 10. b 11. b 12. d 13. d 14. d 15. a

Top
error: Content is protected !!