You are here
Home > Uncategorized > SSC Quant Mix Quiz

SSC Quant Mix Quiz

Q1. A man crosses a road 250 meters wide in 75 seconds. His speed in km/hr is  

(a) 10

(b) 12

(c) 12.5

(d) 15

 

Q2. A bus moving at a speed of 45 km/hr. overtakes a truck 150 meters ahead going in the same direction in 30 seconds. The speed of the truck is  

(a) 27 km/hr

(b) 24 km/hr

(c) 25 km/hr

(d) 28 km/hr

 

Q3.

(a) 3

(b) 10

(c) 14

(d) 20

 

Q4.

(a) 99

(b) 12

(c) 24

(d) 100

 

Q5. A sum of Rs. 1600 gives a simple interest of Rs. 252 in 2 years and 3 months. The rate of interest per annum is:

(a) 11/2%

(b) 8%

(c) 7%

(d) 6%

 

Q6. Rs.180contained in a box consists of one rupee,50 paise and 23 paise coins in the ratio 2 : 3 : 4.What is the number of 50 piece coins?

(a) 60

(b) 110

(c) 150

(d) 180

 

Q7. A and B can do a piece of work in 12 days. B and C in 15 days and C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in :

(a) 5 days

(b) 47/6

(c) 10 days

(d) 47/5 days

 

Q8. The cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles, The gain percent is:  

(a) 15%

(b) 20%

(c) 25%

(d) 18%

 

Q9. The perimeter of a square and a circular field are the same. If the area of the circular field is 3850 sq meter. What is the area (in m2) of the square? 

(a) 4225

(b) 3025

(c) 2500

(d) 2025

 

Q10. If 5432*7 is divisible by 9 then the digit in place of * is 

(a) 0

(b) 1

(c) 6

(d) 9

 

Q11. Half of 1 percent, written as a decimal, is: 

(a) 0.2

(b) 0.02

(c) 0.005

(d) 0.05

 

Q12. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 4 hours more in upstream than in the downstream than in the downstream for the same distance. The distance is   

(a) 30 km

(b) 24 km

(c) 20 km

(d) 32 km

 

Q13. At what rate per cent per annum will Rs. 2304 amount to Rs. 2500 in 2 years at compound interest?

(a) 9/2%

(b) 21/5 %

(c) 25/6% 

(d) 13/3%

 

Q14. A discount of 14% on the marked price of an article is allowed and then the article is sold for 387. The marked price of the article is 

(a) Rs. 450

(b) Rs.427

(c) Rs. 500

(d) Rs. 440

 

Q15. The elevation of the top of a  tower from a point on the ground is 45°.  On travelling 60 m from the point towards the tower the elevation of the top becomes 60°. The height of the tower  (in meters) is

(a) 30

(b) 30 (3-√3)

(c) 30 (3+√3)

(d) 30√3

1. b 2. a 3. c 4. a 5. c 6. b 7. c 8. b 9. b 10. c 11. c 12. d 13. c 14. a 15. c

Q1. The length of  two chords AB and AC of a circle  are 8 Cm and 6 cm and  BAC = 90°, then the radius of circle is 

(a) 25 cm

(b) 20 cm

(c) 4 cm

(d) 5 cm

 

Q2. ABCD is a cyclic trapezium with AB || DC and AB is a diameter of the circle. If    CAB = 30°, then  ADC is  

(a) 60°

(b) 120°

(c) 150°

(d) 30°

 

Q3. The least number, which when divided by 4, 5 and 6 leaves remainder 1,2 and 3 respectively, is:

(a) 57

(b) 59

(c) 61

(d) 63

 

Q4. A mixture of 80 litres of wine and water contains 60 percent wine how much water must be added to make it 50 percent wine in the new mixture?

(a) 16 litres

(b) 1.6 litres

(c) 18 litres

(d) 20 litres

 

Q5. X and Y entered into a partnership investing Rs. 16,000 and Rs. 2,000 respectively. After 3months X withdrew Rs. 5000, while Y invest  Rs. 5000 more. After 3 months, Z joins the business with a capital of Rs. 21,000. After a year they obtained a profit of Rs 26,400. By  what amount does exceed the share of Z.

(a) Rs. 3600

(b) Rs. 3800

(c) Rs. 4600

(d) Rs. 4800

 

Q6. A boy and girl together fill a cistern with water. The boy pours 4 liters of water every 3 minutes and the girl pours 3 liters of water every 4 minutes. How much time will it take fill 100 litres of water in the cistern 

(a) 36 minutes

(b) 42 minutes

(c) 48 minutes

(d) 44 minutes

 

Q7.

(a) x – y

(b) x + y

(c) x-y/√x2+y2

(d) y-x/√x2+y2

 

Q8.

(a) sin α/2

(b) cos α/3

(c) sin α/3

(d) cos2α/3

 

Q9.

(a) 0

(b) 1

(c) 9/20

(d) 10

 

Q10.

(a) √6 – √2

(b) √6 + √2

(c) √6 – 2

(d) 2 – √6

 

Q11. A man observed that a train 120 m. long crossed him in 9 seconds, The speed (in km/hr) of the train was 

(a) 42

(b) 45

(c) 48

(d) 55

 

Q12. A thief steals a car at 1.30 p.m., and drives it off at 40 km/hr. The theft is discovered at 2 P.M. and the owner sets off in another car at 50 km/hr, he will overtake the thief at 

(a) 5 p.m.

(b) 4 p.m.

(c) 4.30 p.m.

(d) . 6 p.m.

 

Q13.

(a) 1.0

(b) 0.5

(c) 0.6

(d) 1.1

 

Q14.

(a) 18

(b) 36

(c) 24

(d) 16

 

Q15. If the annual rate of simple interest increases from 10% to 25.2 %, a man’s yearly income increases by Rs. 1250. His principal (in rupees) is 

(a) 50,000

(b) 45,000

(c) 60,000

(d) 65,000

 

1. d 2. b 3. a 4. a 5. a 6. c 7. c 8. b 9. a 10. c 11. c 12. b 13. c 14. a 15. a

Top
error: Content is protected !!