You are here
Home > Uncategorized > SSC IMD Electronics Quiz 2017

SSC IMD Electronics Quiz 2017

Q1. As compared to bipolar junction transistor, a FET

(a) is less noisy

(b) has better thermal stability

(c) has higher input resistance

(d) all of the above

Ans.(d)

Q2. For a P-N diode, the number of minority carriers crossing the junction depends on

(a) forward bias voltage

(b) potential barrier

(c) rate of thermal generation of electron hole pairs

(d) none of the above

Ans.(c)

Q3. Which variety of copper has the best conductivity?

(a) Pure annealed copper

(b) Hard drawn copper

(c) Induction hardened copper

(d) Copper containing traces of silicon

Ans.(a)

Q4. The output, V-I characteristics of an Enhancement type MOSFET has

(a) only an ohmic region

(b) only a saturation region

(c) an ohmic region at low voltage value followed by a saturation region at higher voltages

(d) an ohmic region at large voltage values preceded by a saturation region at lower voltages

Ans.(c)

Q5. Piezoelectric quartz crystal resonators find application where

(a) signal amplification is required

(b) rectification of the signal is required

(c) signal frequency control is required

(d) modulation of signal is required

Ans.(b)

Q6. The forbidden energy gap between the valence band and conduction band will be least in case of

(a) metals

(b) semiconductors

(c) insulators

(d) all of the above

Ans.(a)

Q7. If too large current passes through the diode

(a) all electrons will leave

(b) all holes will freeze

(c) excessive heat may damage the diode

(d) diode will emit light

Ans.(c)

Q8. In a bipolar transistor, the emitter base junction has

(a) forward bias

(b) reverse bias

(c) zero bias

(d) zero or reverse bias

Ans.(a)

Q9. A sine wave has a frequency of 50 Hz. Its angular frequency is _______ radian/second.

(a) 100 n

(b) 50 jt

(c) 25 JT

(d) 5 n

Ans.(a)

Q10. The reactance offered by a capacitor to alternating current of frequency 50 Hz is 20 Q. If frequency is increased to 100 Hz, reactance becomes _____ ohms.

(a) 2.5

(b) 5

(c) 10

(d) 15

Ans.(c)

Top
error: Content is protected !!