You are here
Home > Uncategorized > Part 427 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 427 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. There is a time in every man’s education when he arrives at the conviction that envy is ignorance; that imitation is suicide; that he must take himself for better, for worse, as his portion; that though the wide universe is full of good, no kernel of nourishing corn can come to him but through his toil bestowed on that plot of ground which is given to him to till. The power which resides in him is new in nature, and none but he knows what that is which he can do, nor does he know until he has tried. Not for nothing one face, one character, one fact, makes much impression on him, and another none. This sculpture in the memory is not without preestablished harmony. The eye was placed where one ray should fall, that it might testify of that particular ray. We but half express ourselves, and are ashamed of that divine idea which each of us represents. It may be safely trusted as proportionate and of good issues, so it be faithfully imparted, but God will not have his work made manifest by cowards. A man is relieved and gay when he has put his heart into his work and has done his best; but what he has said or done otherwise, shall give him no peace. It is a deliverance which does not deliver. In the attempt his genius deserts him; no muse befriends; no invention, no hope.

Q1. Which of the following does the author appear to highlight in this essay?
(a) Being contented with the status quo
(b) Knowing oneself better
(c) Working hard and sincerely
(d) Waiting for better opportunities
Ans: (c) Working hard and sincerely

Q2. When is a man relieved and gay?
(a) When he has untapped potential
(b) When he has put his heart into his work and has done his best
(c) When destiny smiles at him
(d) When he achieves his goal
Ans: (b) When he has put his heart into his work and has done his best

Q3. According to the author, God is not looking for _____ to manifest his works.
(a) Cowards (b) Stubborn people
(c) Weaklings (d) All of these
Ans: (a) Cowards

Q4. What is that which only the person himself knows and must act in order to discover it?
(a) His untapped potential
(b) His destiny that lies in the future
(c) The power which resides in him
(d) The joy of achieving success
Ans: (c) The power which resides in him

Q5. What does the word ‘Manifest’ mean?
(a) Display (b) Hide
(c) Shout (d) Try
Ans:
(a) Display
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Acharya Jagadish Chandra Bose, one of the greatest of modern scientists, graduated from St. Xavier’s College, Kolkata. He then obtained Tripos of Cambridge University and joined the Presidency College, Kolkata, as Professor of Physics. He was a pioneer in the discovery of the wireless and radio and the Microwave. He made remarkable contribution to the science of Botany by proving with the help of an instrument of his own invention that not only do trees and plants have life, but feel pleasure and pain as we do. He was perhaps the first scientist to suggest the possibility of gathering and utilising energy from solar rays. Last but not least was the Bose Institute which he founded in 1917. It has now become a world famous Research Laboratory doing yeoman’s service to various branches of science.

Q6. Acharya Jagadish Chandra Bose, one of the greatest of modern scientists, graduated from which college?
(a) St. Xavier’s College, Kolkata
(b) Cambridge University
(c) Presidency College, Kolkata
(d) Bose Institute
Ans: (a) St. Xavier’s College, Kolkata

Q7. What is meant by yeoman service?
(a) Minimal (b) Invaluable
(c) Discreet (d) Sporadic
Ans: (b) Invaluable

Q8. Acharya Jagadish Chandra Bose was a pioneer in the discovery of the wireless, radio and the ________.
(a) Toaster (b) Oven
(c) Microwave (d) Radio
Ans: (c)Microwave

Q9. Jagadish Chandra Bose made remarkable contribution to the science of Botany by proving with the help of an instrument of his own invention that trees and plants have not only life, but ____.
(a) feel joyous and excited as we do.
(b) feel happy and sad as we do.
(c) feel excitement and pain as we do.
(d) feel pleasure and pain as we do.
Ans: (d) feel pleasure and pain as we do.

Q10. What is meant by a Tripos from Cambridge University?
(a) A scholarship (b) A trophy
(c) A degree (d) A medallion
Ans:
(c) A degree
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains Frenchderived words after it was ruled by Frenchspeaking kings following the Norman Conquest.

Q11. Mandarin Chinese is spoken by ________ people.
(a) little (b) few
(c) many (d) big
Ans: (c) many

Q12. A person who is good at foreign languages is known as
(a) Virtuoso (b) Linguist
(c) Ventriloquist (d) Scholar
Ans: (b) Linguist

Q13. _______ are regional variations of a language.
(a) English (b) Mandarin Chinese
(c) Home language (d) Dialects
Ans: (d) Dialects

Q14. English also included French words ________ the Norman Conquest
(a) after (b) prior
(c) before (d) during
Ans: (a) after

Q15. ________ is part of a Germanic language.
(a) Britain (b) Anglo Saxons
(c) English (d) Roman Empire
Ans:
(c) English
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and corresponding to it. There is a growing parallel between India and Europe in terms of language policy and challenges of maintaining a balance between regional languages, minority languages and the rising demand for English. The EU’s language policy promotes multinationalism and the idea that every EU citizen should learn and speak at least two foreign languages in addition to their mother tongue. In practice, the foreign language curriculum in European countries is dominated now by the need to learn English. So the defacto policy is that children should, in addition to the language of their member state, learn English and one other European language. English has become not only the language of business across Europe, but also the corporate language of many French, German, Dutch and Spanish enterprises. The trend across Europe is for schools to begin teaching English in Class I, treating it as a basic skill rather than a foreign language. This trend began in earnest only after 2000. However, the methods to teach English are diversean increasingly popular trend is towards bilingual schools, which teach through more than one language medium.

Q16. There is a parallel between India and Europe as regards
(a) language policy (b) trade policy
(c) foreign policy (d) cultural policy
Ans: (a) language policy

Q17. According to the passage, the foreign language policy in the EU aims to foster.
(a) English (b) Multilingualism
(c) Bilingualism (d) Only native language
Ans: (b) Multilingualism

Q18. The passage says that the rising demand for English in the EU is because of
(a) immigrants (b) emigrants
(c) Government policy (d) trade and commerce
Ans: (d) trade and commerce

Q19. EU schools regard English as
(a) a foreign language (b) a difficult language
(c) a basic skill (d) an adult skill
Ans: (c) a basic skill

Q20. In Europe the usual pattern is that
(a) children should study English late in life
(b) children should start learning English from class I
(c) children may not study English when they are at school
(d) children ought to study English just as a lingua franca
Ans:
(b) children should start learning English from class I
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Of the many changes that have taken place thanks to liberalisation, a major one is that today’s youngsters are earning more than ever before. In some cases, they draw even fatter salaries than their parents. But are they blowing it up or sensibly saving it? Though some tend to splurge there are many who have started saving. Some of them go in for mutual funds and tax saving bonds. Some even go in for investments which give them tax breaks–insurance, home loans, mutual fund savings schemes. In fact the average age of a person taking a housing loan has come down from 41 to 28 in the last five years. Now, where do they get their investment advice from? Some feel its a combination of friends, family, broker–advisors, the media and the net.

Q21. Liberalisation has enabled our youngsters to:
(a) Be paid more (b) Work hard
(c) Blow up money (d) Look after their money
Ans: (a) Be paid more

Q22. ‘Blowing it up’ means:
(a) Spending extravagantly
(b) Exaggerating
(c) Spending on smoking
(d) Donating liberally
Ans: (a)Spending extravagantly

Q23. The average age of a person taking housing loan has come down because he:
(a) Gets fat salaries even at a young age.
(b) Has wealthy parents.
(c) Goes in for mutual funds.
(d) Buys lottery tickets.
Ans: (a)Gets fat salaries even at a young age.

Q24. Which of the following is ‘False’? The investments that give people tax breaks are:
(a) Mutual funds (b) Home loans
(c) Savings scheme (d) Purchasing jewellery
Ans: (d)Purchasing jewellery

Q25. Which of the following is true’?
(a) The youngsters today spend all the money they get
(b) All the youngsters save all the money they get
(c) Many youngsters save all the money they get
(d) A few youngsters spend more while some save
Ans:
(d) A few youngsters spend more while some save
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Worry is a very common thing. Even children worry as much as grown up people. In his childhood, the writer used to fear that his parents would die suddenly at night. His fear and anxiety was just imaginary. When he was on the war front in Mesopotamia, the writer came to a certain conclusion on worrying. He was a subaltern officer. It was not his duty to plan future actions of war. He was there only to carry out what the superiors would decide. So it was useless to worry. When he took that stand he slept soundly without worry. Here, the writer had some real reason to worry. But he could get rid of it when he found it was useless to worry. He followed the same principle when he was a prisoner of war and he was in Asiatic Turkey. There, too, he banished his worries because nothing of his future depended on himself. The future of the prisoners of war would depend on the various governments. Thus he was able to live there without much worry though he was a prisoner. But his deliberate suppression of worry during the war and as a prisoner did not wholly eradicate his worries. The fear had gone to his subconscious mind and remained there buried. After the war the writer was at home. But whenever a member of his family was absent he feared all sorts of mishap happening to him or her. Moreover, he had a recurring nightmare that he had become a prisoner of war and the war was not going to end. The worries without any real cause here were the manifestations of the fears that he had banished deliberately earlier.

Q26. Why was the writer able to live in jail without much worry?
(a) Because nothing of his future depended on himself
(b) He was comfortable in jail
(c) Because he was a prisoner of war
(d) Because worry is a common thing
Ans: (a)Because nothing of his future depended on himself

Q27. What was the fear of the writer in his childhood?
(a) That his parents might drive him out of home
(b) That his parents would die suddenly at night
(c) That he might fail in the examinations
(d) That he might be made a prisoner
Ans: (b)That his parents would die suddenly at night

Q28. Where was the writer when he concluded that worry was useless?
(a) The writer was in Asiatic Turkey
(b) The writer was at home
(c) The writer was on the war front in Mesopotamia
(d) The writer was in prison
Ans: (c)The writer was on the war front in Mesopotamia

Q29. What was the recurring nightmare of the writer after the war was over?
(a) He dreamt that he was a prisoner in a war that was not going to be over
(b) He dreamt that his wife was in hospital
(c) He dreamt that a member of his family had a mishap
(d) He dreamt he was a prisoner of war in Asiatic Turkey
Ans: (a)He dreamt that he was a prisoner in a war that was not going to be over

Q30. How does a cause of worry trouble us if we suppress our worry deliberately?
(a) Causes of worry trouble us in various circumstances
(b) Causes of worry remain in the subconscious mind and trouble us through bad dreams
(c) Causes of worry cause imaginary anxiety
(d) We cannot take actions cautiously and carefully
Ans:
(b) Causes of worry remain in the subconscious mind and trouble us through bad dreams

Top
error: Content is protected !!