You are here
Home > Uncategorized > Part 420 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 420 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Passage II
Not all that glitters is gold. Not all that is white is milk. Not all people who wear saffron clothes are sages. These ageold sayings hold true even now, especially the last one. We see a lot of people wearing saffron clothes, but not all of them are sanyasis in the true sense of the word. A sanyasi is one who guides his followers on the right path. Recently, I attended the inaugural function of a home for destitute women in Mysore. In most cases, the women were there because they were either harassed by their inlaws or tortured by drunken husbands. Owing to their socioeconomic conditions, even the parents of the victims were unable to take them in and care for their hapless children. There had also been instances when young girls, lured by romance, had run away from their homes and had been deserted by their lovers after the honeymoon. These girls usually did not dare return to their parents. The saying that ‘success has many fathers, but failure has none’ is true indeed. We get to see only the distressed women and their children, while the main cause of their problems remains hidden in the background. So the victims cannot be blamed altogether. Often it is circumstances that force them into such drudgery. These women and girls need to be psychologically strong and determined to face difficulties with courage and go on with their lives.

Q1. The main reason for the main cause of their problems remaining hidden is
(a) people are waiting for it to come out in the open
(b) people don’t want to be bothered with others’ problems
(c) nobody has tried to expose it
(d) nobody has bothered to find out the real cause
Ans: (d) nobody has bothered to find out the real cause.

Q2. The opening sentence “Not all that glitters is gold” means
(a) one must not be deceived by appearances
(b) only gold has that unmistakable shine
(c) glitter is the true quality of truth
(d) all metals that shine must necessarily be as good as gold
Ans: (a) one must not be deceived by appearances.

Q3. Wearing saffron clothes does not make one a sanyasi, is another way of saying
(a) saffron is not the favourite colour of the sanyasis
(b) saffron must be changed to some other colour
(c) anybody who wears saffron is a sanyasi
(d) saffron must only be worn by true ascetics
Ans: (d) saffron must only be worn by true ascetics.

Q4. Owing to their socioeconomic conditions, even the parents of the victims were unable to help them because
(a) society considered them to be backward
(b) their social and economic situation did not allow them to do so
(c) they could afford to but were reluctant
(d) they were financially selfsufficient
Ans: (c) they could afford to but were reluctant

Q5. Success has many fathers but failure has none means
(a) failure has many mothers but no fathers
(b) success comes naturally to men not women
(c) no one owns up to failure
(d) success has only fathers but no mothers
Ans:
(c) no one owns up to failure.
Passage III
The heart is one of the most vital components of the human body. The heart of the human body has the continuous job to keep oxygenrich blood flowing through the body. All the body’s cells need a constant supply of oxygen, particularly in the brain. The brain cells live only four to five minutes after the oxygen is cut off and death comes to the entire body. Heart disease can result from damage to the heart muscles, the valves or the pacemaker. If the muscle is damaged, the heart is unable to pump properly. If the valves are damaged, blood cannot flow normally. Dr. John Gibbon of U.S.A. developed a machine in 1953 that could take over temporarily from the heart. Surgeons had the chance to repair or replace a defective heart. Many patients have had plastic valves inserted in their hearts when their hearts were faulty. Many people are now being kept alive with tiny battery operated pacemakers.

Q6. All the body’s cells need a constant supply of
(a) Hydrogen (b) Helium
(c) Oxygen (d) Nitrogen
Ans: (c)Oxygen

Q7. If the supply of oxygen is cut off, the brain cells survive
(a) 9 to 10 minutes (b) for 15 minutes
(c) for an hour (d) 4 to 5 minutes
Ans: (d) 4 to 5 minutes

Q8. The heart sends oxygenrich blood
(a) to the kidneys only (b) to the entire body
(c) to the lungs only (d) to the brain only
Ans: (b) to the entire body

Q9. Dr. John Gibbon of U.S.A. developed an artificial heart in
(a) 1953 (b) 1960
(c) 1950 (d) 1955
Ans: (a)1953

Q10. Heart diseases occur from
(a) coronium (b) pericardium
(c) heart cells
(d) damage to the heart muscles
Ans:
(d)damage to the heart muscles
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. My brother, David, was always close to our grandmother. Both of them shared a love of Mother Nature and of food that they had grown themselves. Whenever his schedule permitted, he would drop in for a short visit and a cup of coffee. One day, when he found no one home, he left a chunk of dirt on her porch. This started what was later to be known as his “calling card”. Grandmother would come home occasionally and instantly know that David had been by when she spotted the chunk of dirt on her porch. Although Grandmother had a poor upbringing in Italy, she managed to do well in the United States. She was always healthy and independent and enjoyed a fulfilling life. Recently she had a stroke and died. Everyone was saddened by her death. David was disconsolate. His life–long friend was now gone.

Q11. What is the opposite of the word disconsolate.
(a) devastated (b) hilarious
(c) exuberant (d) sombre
Ans: (c) exuberant

Q12. David would drop in for a short visit and leave a ___ as a sign on grandma’s porch if she was not at home.
(a) schedule (b) chunk of dirt
(c) calling card (d) cup of coffee
Ans: (b) chunk of dirt

Q13. Grandmother used to be
(a) rich in Italy but poor in the United States
(b) in the United States but is now in Italy
(c) poor earlier but became rich later on
(d) rich earlier but now poor
Ans: (c)poor earlier but became rich later on

Q14. Grandmother enjoyed a ____ life.
(a) healthy but sickly (b) good and healthy
(c) rich but sickly (d) poor and healthy
Ans: (b) good and healthy

Q15. Grandmother’s death made everyone
(a) sad including David
(b) disconsolate excluding David
(c) happy and disconsolate
(d) sad excluding David
Ans:
(a) sad including David
Directions: Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions. The villager has customarily been very conservative in his attitude and approach. He is reluctant to change his traditional way of thinking and doing things. His attitude, in many aspects, is: homemade is best. For instance, most cattlefarmers in the villages, prefer to feed their cows and buffaloes with a homemix comprising local oilseeds like mustard or cottonseed, pulses, jaggery, salt etc. It takes numerous visits, hardconvincing, daily trials and experience to convince the rural cattle farmer that compound feeds, scientifically formulated, improve the yields of milk, without any incremental costs. The ageold values and attitude towards caste, creed, woman, time and money take time to change. The villager has traditionally been a believer in the philosophy of ‘karma’ or ‘fate’. He has found it more convenient to blame his economic destitution, poor living conditions and straitened social status on ‘bhagya’, ‘karma’ or ‘fate’. The security that the villagers find in the ‘status quo’, acts as a disincentive to change and experiment, in the short run. Many of these antiquated attitudes, valuesystem and outlooks are changing, due to improved levels of awareness and education. However, the rate of change is sluggish. Attitudes fossilised over the centuries, do take time to change.

Q16. When will you call a person conservative in his attitude and approach?
(a) When he likes to try out every new idea before accepting it.
(b) When he sticks to old ways of thinking and doing.
(c) When he solves his problems through tried out methods.
(d) When he imputes motives to changeagents.
Ans: (b)When he sticks to old ways of thinking and doing.

Q17. What does the phrase homemade is best imply ?
(a) The best should not be discarded.
(b) Change for the sake of change is not good.
(c) People should go in for swadeshi because it is homemade.
(d) Whatever is being practised is better than what is new.
Ans: (d)Whatever is being practised is better than what is new.

Q18. What is the best method to convince the average villager about the superiority of a new cattlefeed ?
(a) Home visits
(b) Field demonstration
(c) Discussion
(d) Distribution of related literature
Ans:
(b) Field demonstration
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a strong smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea. Over millions of years, these dead creatures form large deposits under seabed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.

Q19. How does crude oil come out of the earth ?
(a) As a thick brown or black liquid with mild smell
(b) As a thick red brown liquid with strong smell
(c) As a mixture of different colours
(d) As a thick brown or black liquid with a strong smell
Ans: (d) As a thick brown/black liquid with a strong smell.

Q20. What is crude mineral oil ?
(a) Complex mixture of many different substances
(b) Simple mixture of natural gas
(c) Plain white oil
(d) It is bitumen
Ans: (a)Complex mixture of many different substances.

Q21. From where does mineral oil originate ?
(a) Complex mixture of substances
(b) Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
(c) From lakes
(d) Only from plants
Ans: (b) Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea.

Q22. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is
(a) a few centuries (b) millions of years
(c) a few decades (d) thousands of years
Ans: (b)millions of years.

Q23. Sedimentary rocks lead to the formation of oil deposits because
(a) their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
(b) it turns heavy and shuts out the oxygen
(c) it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
(d) it becomes light and soft and applies pressure to produce oil
Ans:
(a) their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. It’s nothing short of a revolution in how we eat, and it’s getting closer every day. Yes, a lot of people are obese, and yes, the definition of “healthy eating’ seems to change all the time. But in labs and research centres around the world, scientists are racing to match our genes and our taste buds, creating the perfect diet for each of us, a diet that will fight disease, increase longevity, boost physical and mental performance, and taste great to boot. As food scientist J. Bruce German says, “The foods as we like the most will be the most healthy for us.” Is that going to be a great day, or what ? All this will come to pass, thanks to genomics, the science that maps and describes an individual’s genetic code. In the future, personalized DNA chips will allow us to assess our own inherited predispositions for certain diseases, then adjust our diets accordingly. So, if you are at risk for heart disease, you won’t just go on a generic lowfat diet. You will eat foods with just the right amount and type of fat that is best for you. You will even be able to track your metabolism daytoday to determine what foods you should eat to any given time, for any given activity. “Since people differ in their genetics and metabolism, one diet won’t fit all,” says German. As complex as all this sounds, it could turn out to be relatively simple.

Q24. What are scientists doing ?
(a) Racing in labs and research centres around the world
(b) Asking us to start dieting
(c) Creating the perfect diet for us
(d) Try and make us taller
Ans: (c) Creating the perfect diet for us.

Q25. What does J. Bruce German say ?
(a) The food we like is not healthy for us
(b) The food we like is the healthiest one for us
(c) The most healthy food should be liked by us
(d) Food scientists like healthy food
Ans: (b)The food we like is the healthiest one for us.

Q26. What is genomics ?
(a) The science which describes about maps
(b) The science which describes an individual
(c) The science which deals with years
(d) The science that maps and describes an individual’s genetic code
Ans: (d)The science that maps and describes an individual’s code.

Q27. Why won’t a common diet fit everybody ?
(a) Because different people eat different food
(b) Because their genes are different
(c) Since they differ in genetics and metabolism
(d) Because of their different moods
Ans: (c) Since they differ in genetics and metabolism.

Q28. What will be possible in the future ?
(a) Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions
(b) You are at great risk for heart disease
(c) You will not be able to determine what food you should eat
(d) You will be unable to adjust your diet
Ans:
(a) Personlised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions.

Top
error: Content is protected !!