You are here
Home > Uncategorized > Part 397 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 397 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PASSAGE – V An old shepherd was playing on a flute on the marshlands outside Rome. He played so sweetly that a lovely fairy came and listened to him. “Will you marry me, and play to me in my castle ?” she said. “Yes, yes, lovely lady ” said the shepherd. The fairy put a ring on his finger. At once he became a handsome young man dressed in princely robes. “But 1 must first go to Rome and bid farewell to my friends”, he said. The fairy gave him a golden coach with twelve white horses. As he rode in State to Rome, he met the young Queen of Italy, who invited him to her palace. The shepherd saw that he had won the Queen’s heart. He resolved to marry her and become the King of Italy and let the fairy go. So when he and the Queen were alone together he knelt down and took her hand, saying: “Marry me, dearest and I will help you to govern Italy.” But as soon as he spoke he turned into an old and rugged shepherd. “What is this horrible beggar doing here ?” cried the Queen. “Whip him out of the palace.”

Q1. The fairy wanted to marry the shepherd because
(a) he was very handsome.
(b) he had saved her life.
(c) he could play sweetly on hisflute.
(d) the shepherd loved her.
Ans: (c) he could play sweetly on his flute

Q2. When the fairy put a ring on his finger, the shepherd
(a) disappeared.
(b) changed into a handsome youth.
(c) married her.
(d) turned into a statue.
Ans: (b) changed into a handsome youth

Q3. The shepherd went to Rome in a
(a) palanquin. (b) boat.
(c) cart. (d) coach.
Ans: (d) coach

Q4. When the shepherd reached Rome, he
(a) planned to marry the Queen of Italy.
(b) met his friends there.
(c) sought his parents’ permission to marry the fairy.
(d) met the King of Italy.
Ans: (a) planned to marry the Queen of Italy

Q5. The Queen ordered the shepherd to be whipped out of the palace because he
(a) refused to marry her.
(b) turned old and ugly.
(c) tried to steal her jewels.
(d) revealed his plan to marry the fairy.
Ans: (b) turned old and ugly
PASSAGE – VI The environment comprises all the physical, social and cultural factors and conditions influencing the existence or the development of an organism. Due to indiscriminate industrialization, man has created a state of decadence. He has continuously tampered “with nature which has resulted in the threat to the sustenance of mankind. Although, attempts have been made to restore nature to its previous state of purity and serenity, the efforts have not been wholehearted. Earth is the home we all share and would pass on to our future generations as their legacy. But if they inherit the present state of the world, they would be unable to sustain themselves. Man has steadily improved the technologies and other means necessary for higher production of wealth and for the availability of devices that could give more physical and mental pleasures. The industrial revolution led to a drastic escalation of earth’s surface temperature. Man exploited nature for his benefits, without any foresight as to what the implications of his actions would be.Indiscriminate industrialization resulted in urban migration as the rural poor settled in cities in search of opportunities. Cities, already facing a population crisis could not accommodate the migrants and this led to the development of slums. This has resulted in increased pressure on the available resources and further degradation of the environment.

Q6. A state of decadence has come about because of
(a) indiscriminate exploitation of resources.
(b) due to halfhearted attempts.
(c) natural disasters.
(d) None of the above
Ans: (a) indiscriminate exploitation of resources

Q7. Why would the future generations find it difficult to live on the earth?
(a) Due to global warming.
(b) Because they have inherited an overexploited environment.
(c) Because they rely only on technology.
(d) Due to lack of sustainability.
Ans: (b) Because they have inherited an overexploited environment

Q8. Implication means
(a) after effects. (b) consequences.
(c) wrong doing. (d) causes.
Ans: (b) consequences

Q9. The theme of the passage is
(a) environmental degradation
(b) environmental pollution
(c) crisis faced by the modern world
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q10. Industrialization has resulted in
(a) overpopulation (b) crowding of cities
(c) migration of people to the cities
(d) Both (b) and (c)
Ans:
(d) Both (b) and (c)
PASSAGE -VII A hybrid vehicle is a vehicle which uses two or more kinds of propulsion. Most hybrid vehicles use a conventional gasoline engine as well as an electric motor to provide power to the vehicle. These are usually called hybridelectric vehicles, or HEVs. Hybrids use two types of propulsion in order to use gasoline more efficiently than conventional vehicles do. Most hybrid vehicles use the gasoline engine as a generator which sends power to the electric motor. The electric motor then powers the car. In conventional vehicles, the gasoline engine powers the vehicle directly. Since the main purpose of using a hybrid system is to efficiently use resources, most hybrid vehicles also use other efficient systems. Most hybrid vehicles have regenerative braking systems. In conventional vehicles, the gasoline engine powers the brakes, and the energy used in braking is lost. In regenerative braking systems, the energy lost in braking is sent back into the electrical battery for use in powering the vehicle. Some hybrid vehicles use periodic engine shutoff as a gassaving feature. When the vehicle is idle, the engine temporarily turns off. When the vehicle is put back in gear, the engine comes back on. Some hybrids use tyres made of a stiff material which rolls easily and prevents drag on the vehicle. Since hybrid vehicles use less gasoline than conventional vehicles, they put fewer emissions into the atmosphere than conventional vehicles do. As hybrids have become more popular, conventional vehicles are being used less, and the level of emissions being put into the air is decreasing. Hybrid vehicles are an example of an energy – efficient technology that is good for both consumers and the environment.

Q11. Two kinds of propelling forces used by hybrid vehicles are
(a) electric motor and power.
(b) electric engine and generator.
(c) gasoline engine and electric motor.
(d) electrical battery and gasoline.
Ans: (c) gasoline engine and electric motor

Q12. The difference between hybrid and conventional vehicle is that
(a) hybrids are heavier as compared to conventional ones.
(b) hybrids do not use electric motors while conventional ones do.
(c) hybrids use gas while conventional vehicles use petrol.
(d) hybrids use two types of propulsions while conventionals rely on one.
Ans: (d) hybrids use two types of propulsions while conventionals rely on one.

Q13. Why do HEVs use two types of propulsions ?
(a) To go faster.
(b) To use gasoline efficiently.
(c) To provide a comfortable ride.
(d) To become environmental friendly.
Ans: (b) To use gasoline efficiently.

Q14. Regenerative most closely means
(a) restorative (b) electric
(c) gasoline (d) powerful
Ans: (a) restorative

Q15. In the context of the passage which of the following best articulates how the author regards the topic ?
(a) Conventional vehicles may be more powerful than hybrid vehicles but hybrid vehicles are more socially responsible.
(b) Since hybrid vehicles use less gasoline and put fewer emissions into the atmosphere, they are better for the environment.
(c) Hybrid vehicles are less expensive, so they are a smarter buy than conventional vehicles.
(d) Conventional vehicles are faster but hybrid vehicles are better for the environment.
Ans: (b) Since hybrid vehicles use less gasoline and put fewer emissions into the atmosphere, they are better for the environment.
PASSAGE – VIII If you are a poet, you will see clearly that there is a cloud floating in this sheet of paper. Without a cloud there will be no rain; without rain, the trees cannot grow; and without trees, we cannot make paper. The cloud is essential for the paper to exist. If the cloud is not here, the sheet of paper cannot be here either. So we can say that the cloud and the paper are interrelated. If we look into this sheet of paper even more deeply, we can see the sunshine in it. If the sunshine is not there, the forest cannot grow. In fact, nothing can grow. Even we cannot grow without sunshine. And so, we know that the sunshine is also in this sheet of paper. The paper and the sunshine interare. And if we continue to look, we can see the logger who cut the tree and brought it to the mill to be transformed into paper. And we see the wheat. We know that the logger cannot exist without his daily bread, and therefore the wheat that became his bread is also in this sheet of paper. And the logger’s father and mother are in it too. When we look in this way, we see that without all of these things, this sheet of paper cannot exist. Looking even more deeply, we can see we are in it too. This is not difficult to see, because when we look at a sheet of paper, the sheet of paper is part of our perception. Your mind is in here and mine is also. So we can say that everything is in here with this sheet of paper. You cannot point out one thing that is not here – time, space, the earth, the rain, the minerals in the soil, the sunshine, the cloud, the river, the heat. Everything coexists with this sheet of paper. This is why I think the word interbe should be in the dictionary, “To be” is to interbe. You cannot just be by yourself alone. You have to interbe with every other thing. This sheet of paper is, because everything else is.

Q16. A poet sees a cloud in a sheet of paper as
(a) he/she is very creative.
(b) he/she loves nature.
(c) he/she writes poetry on paper.
(d) he/she sees the universe as a single entity.
Ans: (d) he/she sees the universe as a single entity

Q17. A cloud and the paper interare means
(a) both are very important.
(b) both exist because of the other; they are interrelated.
(c) a cloud exists on its own.
(d) everything in this world is separate.
Ans: (b) both exist because of the other; they are interrelated

Q18. Why can’t the logger exist without his bread ?
(a) He will die without food.
(b) He can’t grow wheat.
(c) Without cutting trees he can’t earn money; can’t buy his meals.
(d) There won’t be enough trees to cut.
Ans: (c) Without cutting trees he can’t earn money; can’t buy his meals

Q19. The theme of the comprehension is
(a) everything coexists in nature.
(b) don’t harm anybody.
(c) interare and interbe.
(d) very confusing.
Ans: (a) everything coexists in nature

Q20. Why does the writer think that the word interbe should be in the dictionary ?
(a) Because he didn’t find this word in the dictionary.
(b) Because he is a linguist.
(c) Because he is interested in new words.
(d) Because our very existence is defined by this term.
Ans: (d) Because our very existence is defined by this term
Directions: You have six brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE–I The victory of the small Greek democracy of Athens over the mighty Persian Empire in 490 B.C. is one of the most famous events in history. Darius, King of the Persian Empire, was furious because Athens had interceded for the other Greek citystates in revolt against Persian domination. In anger the King sent an enormous army to defeat Athens. He thought it would take drastic steps to pacify the rebellious part of the Empire. Persia was ruled by one man. In Athens, however, all citizens helped to rule. Ennobled by this participation, Athenians were prepared to die for their citystate. Perhaps this was the secret of the remarkable victory at Marathon, which freed them from Persian rule. On their way to Marathon, the Persians tried to fool some Greek citystates by claiming to have come in peace. The frightened citizens of Delos refused to believe this. Not wanting to abet the conquest of Greece, they fled from their city and did not return until the Persians had left. They were wise, for the Persians next conquered the city of Etria and captured its people. Tiny Athens stood alone against Persia. The Athenian people went to their sanctuaries. There they prayed for deliverance. They asked their Gods to expedite their victory. The Athenians refurbished their weapons and moved to the plain of Marathon, where their little band would meet the Persians. At the last moment, soldiers from Plataea reinforced the Athenian troops. The Athenian army attacked, and Greek citizens fought bravely. The power of the mighty Persians was offset by the love that the Athenians had for their city. Athenians defeated the Persians in archery and hand combat. Greek soldiers seized Persian ships and burned them, and the Persians fled in terror. Herodotus, a famous historian, reports that 6400 Persians died, compared with only 192 Athenians.

Q21. Who has given an account of the battle between Greece and Persia ?
(a) Darius (b) Herodotus
(c) Plataea (d) None of the above
Ans: (b) Herodotus

Q22. What did the Athenians do to expedite victory ?
(a) They equipped their army with better weapons.
(b) They prayed for assistance of neighbouring states.
(c) They fooled the Persians by retreating.
(d) They sought divine assistance.
Ans: (d) They sought divine assistance.

Q23. Marathon was the place where ____.
(a) people went to sanctuaries
(b) Athenians achieved victory
(c) Darius ruled
(d) Greeks seized Persian ships
Ans: (b) Athenians achieved victory

Q24. In the passage intercede means to
(a) argue in favour of
(b) support without any conditions
(c) justify with examples
(d) intervene on behalf of
Ans: (d) intervene on behalf of

Q25. This is a passage about
(a) military strategy. (b) committed patriotism.
(c) social harmony. (d) historical record.
Ans: (b) committed patriotism
PASSAGEII The slamming of the doors had aroused Mother, she peeped out of her room. “What on earth are you boys doing?” she demanded. Herman ventured out of his room “Nothing” he said gruffly, but he was, in colour, a light green. “What was all that running around downstairs?” said Mother. So she had heard the steps, too. We just looked at her. “Burglars” she shouted intentively. I tried to quieten her by starting lightly downstairs. “Come on, Herman,” I said. “I’ll stay back with Mother,” he said, “She’s all excited”. I stepped back on the landing. “Don’t either of you go a step,” said Mother. “We’ll call the police.” Since the phone was downstairs I didn’t see how we were going to call the police – nor did I want the police, but Mother made one of her quick incomparable decisions. She flung up a window of her bedroom which faced the bedroom, window of the house of a neighbour, picked up a shoe and whammed it through a pane of glass.

Q26. Herman wanted to remain with Mother because
(a) she was excited.
(b) he wanted to protect her.
(c) he was lazy to climb down the staircase.
(d) he was frightened.
Ans: (a) she was excited

Q27. Who or what would be running around downstairs ?
(a) Rats (b) The brothers
(c) Burglars (d) Mother
Ans: (b) The brothers

Q28. What was the difficulty in calling the police ?
(a) The phone was downstairs.
(b) There was no phone in the house.
(c) Mother did not want to call the police.
(d) The police would not come.
Ans: (a) The phone was downstairs.

Q29. He (Herman), was in colour, a light green. This means he
(a) was sick
(b) was frightened
(c) the room had a green light
(d) his dress was green in colour
Ans: (b) was frightened

Q30. Choose the title most appropriate to the passage.
(a) Call the police
(b) Mysterious sounds in the night
(c) Mother’s timely action
(d) Beware of burglars
Ans:
(c) Mother’s timely action

Top
error: Content is protected !!