You are here
Home > Uncategorized > Part 381 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 381 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. Internet, _____ known as the Net, is the network _____ computers spanning the _____. Internet is a global _____ of computers that allows individuals to communicate _____ one another. (

Q1. (a) too (b) also
(c) another (d) other
Ans: (b) also (Adv.)

Q2. (a) on (b) of
(c) since (d) get
Ans: (b) of (Prep.)

Q3. (a) sea (b) sky
(c) mountain (d) globe
Ans: (d) globe (N.)

Q4. (a) connect (b) web
(c) net (d) wireless
Ans: (b) web (N.)

Q5. (a) under (b) out
(c) for (d) with
Ans:
(d) with (Conj.) (956 – 965)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Past _____ us in understanding our present world in a _____ better way. If we know _____ our ancestors lived or _____ the wars were waged, we can understand the today’s world _____ and get ideas for a _____ future. What appears to _____ as wrong today could have been right _____. It is also interesting to know how _____ in the past _____ the life of humans.

Q6. (a) helped (b) help
(c) is helping (d) helps
Ans: (d) helps (V.)

Q7. (a) most (b) just
(c) more (d) much
Ans: (d) much (Det.)

Q8. (a) why (b) when
(c) where (d) how
Ans: (d) how (Adv.)

Q9. (a) why (b) when
(c) how (d) which
Ans: (a) why (Adv.)

Q10. (a) better (b) best
(c) betterment (d) well
Ans: (d) well (Adv.)

Q11. (a) fairer (b) fairest
(c) fair (d) fairy
Ans: (a) fairer (Adj.)

Q12. (a) us (b) they
(c) them (d) him
Ans: (a) us (Pro.)

Q13. (a) earliest (b) early
(c) earlier (d) later
Ans: (c) earlier (Adj.)

Q14. (a) adventures (b) inventing
(c) inventions (d) inventors
Ans: (c) inventions (N.)

Q15. (a) improve (b) improves
(c) improvement
(d) improved
Ans:
(a) improve (V.) (966 – 970)
Directions: In the following passages some of the words have been left out. Read the passages carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks. (PassageI A healthy body is necessary for the development of the _____ and wisdom. Every human being should exercise daily to _____ good health. Physical exercise _____ physical fitness. It makes human beings mentally _____ Physical exercise is required to _____ food properly.

Q16. (a) healing
(b) intellect
(c) benevolence
(d) nominate
Ans: (b) intellect (N.) intellect (N.): our mind healing (N.): the process of becoming/ making somebody/ something healthy again benevolence (N.): the quality of being kind, helpful and generous nominate (V.): to choose somebody to do a particular job ; propose

Q17. (a) legislate (b) reclaim
(c) start (d) maintain
Ans: (d) maintain (V.) legislate (V.): to make a law affecting something reclaim (V.): to get something back/to ask to have it back after it has been lost, taken away, etc.

Q18. (a) ensuing (b) entangles
(c) ensures (d) ensnares
Ans: (c) ensures (V.) ensures (V.): to make sure that something happens/is definite ensuing (Adj.): following entangles (V.): to involve somebody in a difficult/complicated situation ensnares (V.): trap

Q19. (a) akin (b) defective
(c) mindful (d) alert
Ans: (d) alert (N.) akin (Adj.): similar to

Q20. (a) digest (b) inhale
(c) assent (d) apprise
Ans:
(a) digest (V.) assent (N.): official agreement to/approval of something apprise (V.): to tell/inform somebody of something (971 – 980)
PassageII Since the U.S. led alliance toppled the Taliban _____ November 2001, women and girls in Afghanistan have _____ greater freedom to participate in public life and _____ to education, health care, and employment. This is the case particularly in the _____, Kabul, where the deployment of foreign military forces under the International Security Assistance Force (ISAF) has helped bring _____ security. Even in Kabul, however, many Afghan women still face constant _____ to their personal security from other civilians or armed men belonging to various political _____. Outside Kabul, the situation is one of acute general lawlessness and insecurity, as there is no ISAF presence and rival warlords control security conditions. In these areas, more than in Kabul, Afghan women continue to _____ serious threats to their physical safety, which _____ them the opportunity to exercise their basic human rights and to participate fully in the rebuilding of their _____.

Q21. (a) on (b) at
(c) from (d) in
Ans: (d) in (Prep.)

Q22. (a) submitted (b) gained
(c) surrendered (d) volunteered
Ans: (b) gained (V.)

Q23. (a) success (b) progress
(c) regress (d) access
Ans: (d) access (N.) access (N.): the opportunity/ right to use something/to see somebody/something regress (V.): to return to an earlier/ less advanced form/way of behaving

Q24. (a) locality (b) country
(c) capital (d) outskirts
Ans: (c) capital (N.)

Q25. (a) lessneeded
(b) muchadmired
(c) lessknown
(d) muchneeded
Ans: (d) muchneeded

Q26. (a) threats
(b) lashes
(c) demands
(d) opportunities
Ans: (a) threats (N.)

Q27. (a) factions (b) actions
(c) upheavals (d) fractions
Ans: (a) factions (N.) factions (N.): a small group of people with in a larger one whose members have some different aims and beliefs to those of the larger group upheavals (N.): a big change that causes a lot of confusion, worry and problems

Q28. (a) evade (b) bear
(c) face (d) oppose
Ans: (c) face (V.) face (V.): to accept that a difficult situation exists evade (V.): to escape/to avoid bear (V.): to be able to accept and deal with something unpleasant oppose (V.): to disagree strongly

Q29. (a) approves (b) allows
(c) provides (d) denies
Ans: (d) denies (V.) denies (V.): to refuse to admit approves (V.): to agree

Q30. (a) selves (b) state
(c) city (d) country
Ans:
(d) country (N.) (981 – 990)

Top
error: Content is protected !!