You are here
Home > Uncategorized > Part 368 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 368 – Cloze Test Previous Year Questions

PASSAGE–II One rainy day I watched a neighbour _____ to push her toddler in a pram with one hand and control her Doberman with the other. The dog didn’t want to get its feet wet and was refusing to walk. I was about to put on my jacket and offer _____ help when the trio disappeared _____ some hedges. When they reappeared, she _____ to have sorted out her problem: the toddler, attached to the dog’s leash, was _____ running through mud puddles, and the dog was in the pram.

Q1. (a) was struggling
(b) struggling
(c) to struggle
(d) being struggle
Ans: (b) struggling (Verb)

Q2. (a) few (b) lot
(c) the (d) some
Ans: (d) some (Det.)

Q3. (a) behind (b) on
(c) above (d) to
Ans: (a) behind (Prep.)

Q4. (a) seem (b) was
(c) seemed (d) looked
Ans: (c) seemed (Verb)

Q5. (a) joyously (b) generally
(c) hardly (d) fiercely
Ans:
(a) joyously (Adv.) (561 – 570)
Directions: In the following questions, you have following two brief passages with 10 questions in Passage I and 5 questions in Passage II. Read the passages carefully and fill up the blanks with suitable words out of the four alternatives given. (PASSAGEI “My new machine is so _____ that it will even suck out groundin dust and dirt _____ this”. As he spoke, he used his _____ to press the soot and dust into the carpet. The old lady _____ again, but without _____ success as the young man had _____ gone out of the front door. A few minutes _____ , he reappeared with a very modernlooking vacuum cleaner. ‘Now, where can I _____ this in ?’ he asked. ‘’Probably the next village, about ten miles away”, replied the old lady. “The electricity _____ hasn’t _____ here yet”.

Q6. (a) expensive (b) strong
(c) organized (d) effective
Ans: (b) strong (Adj.)

Q7. (a) like (b) such
(c) as (d) similar
Ans: (a) like (Prep.)

Q8. (a) heel (b) ankle
(c) knee (d) shoulder
Ans: (a) heel (Noun)

Q9. (a) questioned (b) spoke
(c) tried (d) stated
Ans: (c) tried (Verb)

Q10. (a) much (b) some
(c) no (d) little
Ans: (a) much (Det.; Pro.)

Q11. (a) quickly (b) fastly
(c) softly (d) rapidly
Ans: (a) quickly (Adv.)

Q12. (a) after (b) later
(c) ago (d) following
Ans: (b) later (Adv.)

Q13. (a) join (b) insert
(c) plug (d) connect
Ans: (c) plug (Verb)

Q14. (a) power (b) wires
(c) companies (d) supply
Ans: (d) supply (Noun)

Q15. (a) arrived (b) reached
(c) started (d) appeared
Ans:
(b) reached (Verb) (571 – 575)
PASSAGE–II The thermometer is an instrument for measuring temperature. The _____ form consists of a _____ tube with a fine _____. One end of the _____ is blown to form _____ bulb and the other is closed.

Q16. (a) seen (b) unseen
(c) heard (d) common
Ans: (d) common (Adj.)

Q17. (a) brass (b) glass
(c) plastic (d) metal
Ans: (b) glass (Noun)

Q18. (a) boar (b) cavity
(c) mole (d) bore
Ans: (d) bore (Noun)

Q19. (a) tube (b) edge
(c) centre (d) place
Ans: (a) tube (Noun)

Q20. (a) that (b) a
(c) all (d) an
Ans:
(b) a (Ind. Art.) (576 – 585)
Directions: In each of the following two questions, you have following two brief passages with 10 questions in Passage I and 5 questions in Passage II. Read the passages carefully and fill in the blanks with suitable words out of the four alternatives given. (PASSAGE I There is an enemy beneath our _____. He recognises no national boundaries, no _____ parties. Everyone in the world is _____ by him. The enemy is the Earth itself. The _____ of a quake is greater than _____ man himself can produce. But, _____ scientists are directing more of their _____ into finding some way of _____ earthquakes and it is possible that at _____ time in the near future, _____ will have discovered a means of protecting itself from it.

Q21. (a) shelter (b) feet
(c) land (d) surface
Ans: (b) feet (Noun)

Q22. (a) economical (b) historical
(c) geographical (d) political
Ans: (d) political (Adj.)

Q23. (a) threatened (b) feared
(c) effected (d) dominated
Ans: (a) threatened (Verb)

Q24. (a) strength (b) power
(c) force (d) ability
Ans: (a) strength (Noun)

Q25. (a) everything (b) nothing
(c) something (d) anything
Ans: (d) anything (Pro.)

Q26. (a) this day (b) today
(c) lately (d) at present
Ans: (b) today (Adv.)

Q27. (a) efforts (b) strength
(c) capacity (d) tasks
Ans: (a) efforts (Noun)

Q28. (a) watching (b) directing
(c) opposing (d) combating
Ans: (d) combating (Verb): stopping something unpleasant or harmful from happening

Q29. (a) any (b) some
(c) every (d) all
Ans: (b) some (Det.) (586 – 590)

Q30. (a) scientists (b) humanity
(c) people (d) mankind
Ans:
(a) scientists (Noun)

Top
error: Content is protected !!