You are here
Home > Uncategorized > Part 364 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 364 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Everyone considers food, shelter, clothing and medical care to be the basic needs for a comfortable living. Even the government accepts this and _____ to provide all these. But very _____ people know that energy required for _____ and heating is also one of _____ basic needs. We are all aware _____ our country has achieved selfsufficiency in _____ but we have to go a _____ way _____ in order to _____ sufficiency in the _____ of energy.

Q1. (a) assures (b) loves
(c) hates (d) promises
Ans: (a) assures (Verb)

Q2. (a) little (b) small
(c) few (d) less
Ans: (c) few (Det.)

Q3. (a) cooking (b) living
(c) eating (d) sleeping
Ans: (a) cooking (Noun)

Q4. (a) theirs (b) such
(c) a (d) our
Ans: (d) our (Det.)

Q5. (a) this (b) that
(c) what (d) how
Ans: (b) that (Conj.)

Q6. (a) food (b) resources
(c) weapon (d) heating
Ans: (a) food (Noun)

Q7. (a) some (b) all
(c) long (d) hard
Ans: (c) long (Adj.)

Q8. (a) but (b) bet
(c) out (d) yet
Ans: (d) yet (Adv.)

Q9. (a) provide (b) serve
(c) achieve (d) garner
Ans: (c) achieve (Verb): attain

Q10. (a) field (b) terrain
(c) sector (d) space
Ans:
(a) field (Noun) (441–450)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The true elixir of life near to our hands is the commonest of all liquids, plain water. It has ___________ a role of vast significance in ___________ the course of earth’s history and ___________ to play the leading role in the ___________ of life on the surface of our ___________ . Indeed, there is nothing here which ___________ so much to the beauty of the ___________as water, be it just a little ___________ trickling over the rocks or a __________ pond by the way side where animals __________ their thirst.

Q11. (a) done (b) played
(c) created (d) developed
Ans: (b) played (Verb): had an effect

Q12. (a) shaping (b) solving
(c) preventing (d) uplifting
Ans: (a) shaping (Verb): having an important influence

Q13. (a) decides (b) continues
(c) prepares (d) refuses
Ans: (b) continues (Verb)

Q14. (a) movement (b) drama
(c) scene (d) future
Ans: (a) movement (Noun)

Q15. (a) star
(b) constellation
(c) planet
(d) sea
Ans: (c) planet (Noun)

Q16. (a) deduces (b) adds
(c) detracts (d) brightens
Ans: (b) adds (Verb)

Q17. (a) countryside (b) river
(c) humanbeings(d) skies
Ans: (a) country side (Noun)

Q18. (a) river (b) stream
(c) waterfalls (d) well
Ans: (b) stream (Noun)

Q19. (a) dirty (b) short
(c) huge (b) little
Ans: (c) huge (Adj.)

Q20. (a) complete (b) quench
(c) pamper (d) destroy
Ans:
(b) quench (Verb): to end by satisfying (451 – 460)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Twenty million years ago, our immediate ancestors probably still lived in the trees. After we came _____ from the trees, we evolved an upright _____; our hands were more useful, being _____.We possessed agility and an excellent binocular _____. We had, in course of time, _____ many of the preconditions required for _____ tools. Moreover, there was now a real _____ in possessing a large brain and _____ communicating complex thoughts. Anyway, other things _____ equal, it is better to be smart _____ to be stupid.

Q21. (a) across (b) under
(c) into (d) down
Ans: (d) down (Adv.)

Q22. (a) `posture (b) position
(c) pose (d) posterior
Ans: (a) posture (Noun): the position in which you hold you body while standing or sitting.

Q23. (a) free (b) tight
(c) loose (d) lazy
Ans: (a) free (Adj.)

Q24. (a) vision (b) skill
(c) tools (d) ability
Ans: (a) vision (Noun)

Q25. (a) lost (b) acquired
(c) demanded (d) forgotten
Ans: (b) acquired (Verb): got

Q26. (a) making (b) doing
(c) sharpening (d) breaking
Ans: (a) making (Verb)

Q27. (a) use (b) pride
(c) advantage (d) right
Ans: (c) advantage (Noun)

Q28. (a) in (b) about
(c) upon (d) on
Ans: (a) in (Prep.)

Q29. (a) was (b) being
(c) been (d) are
Ans: (b) being (Verb)

Q30. (a) not (b) rather
(c) than (d) unless
Ans:
(c) than (Prep., Conj.) (461 – 470)

Top
error: Content is protected !!