You are here
Home > Uncategorized > Part 360 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 360 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. There is nothing which a man of strong will cannot achieve. Willpower is the sure hypnotism that _____ all obstacles that _____ our progress. A man of strong will is always _____, while one who is weak in will has to _____ many failures. “Nothing ventured, nothing gained _____ be an excellent rule of conduct, but no strong will, no _____ is the greatest _____ of life. All difficulties melt away before a _____ mind. Very often we attribute our _____ to chance, fate or stars. We blame our luck, but _____ do we examine our minds, the weakness of which is really responsible for our failures.

Q1. (a) overcomes (b) prevents
(c) skips (d) avoids
Ans: (a) overcomes (Verb): deals successfully with

Q2. (a) advance (b) hinder
(c) accelerate (d) help
Ans: (b) hinder (Verb): to hold back; to prevent action

Q3. (a) eventful (b) fearful
(c) successful (d) powerful
Ans: (c) successful (Adj.)

Q4. (a) avoid (b) omit
(c) overcome (d) face
Ans: (d) face (Verb)

Q5. (a) could (b) would
(c) may (d) should
Ans: (c) may (Mod. V.)

Q6. (a) profit (b) success
(c) loss (d) result
Ans: (b) success (Noun)

Q7. (a) principal (b) aim
(c) principle (d) goal
Ans: (c) principle (Noun)

Q8. (a) weak (b) heroic
(c) chief (d) disturbed
Ans: (b) heroic (Adj.)

Q9. (a) advancement (b)progress
(c) strength (d) failures
Ans: (d) failures (Noun)

Q10. (a) rarely (b) frequently
(c) suddenly (d) quickly
Ans:
(a) rarely (Adv.): not very often (316 – 325)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. A seminar is generally a form of _____ interaction, either at an academic _____ or a commercial or _____ organisation. It has the function of _____, small groups for _____ meetings, focusing each time on some _____ subject, in which everyone present is _____ to participate. This is often_____ through an ongoing dialogue with a seminar _____ or instructor. Normally participants must not be _____ in the field under discussion.

Q11. (a) academic (b) social
(c) informal (d) artificial
Ans: (c) informal (Adj.): relaxed and friendly

Q12. (a) institution
(b) intermission
(c) intervention
(d) interference
Ans: (a) institution (Noun)

Q13. (a) provincial (b) proverbial
(c) professional (d) progressive
Ans: (c) professional (Adj.)

Q14. (a) bringing out
(b) bringing together
(c) bringing among
(d) bringing off
Ans: (b) bringing together (Phr. V.): gather

Q15. (a) recurring (b) repeating
(c) reverting (d) reforming
Ans: (a) recurring (Adj.): repeated

Q16. (a) particular (b) partial
(c) previous (d) prevented
Ans: (a) particular (Adj.)

Q17. (a) entrusted (b) encouraged
(c) enlarged (d) endured
Ans: (b) encouraged (Verb)

Q18. (a) accomplished
(b) acknowledged
(c) acquainted
(d) acquired
Ans: (a) accomplished (Verb)

Q19. (a) follower (b) member
(c) leader (d) associate
Ans: (c) leader (Noun)

Q20. (a) professional (b) teacher
(c) starter (d) beginners
Ans:
(d) beginners (Noun) (326–335)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. There are certainly some things in common between science and religion. Both want the _____ of mankind. Only their ways and _____ are different. Then, both of them _____ to have truth as their basis. Religion _____ that the truth it _____ should be believed in with a blind _____ . Science says that it should be studied, _____, tested and only then relied upon. If during _____ some new truth or new aspect of the truth _____, science is ready to accept _____. But religion is not ready for research, experiment and change in whatever has already been accepted or revealed.

Q21. (a) goodwill (b) goodness
(c) welfare (d) best
Ans: (c) welfare (Noun): happiness; well–being; prosperity, etc.

Q22. (a) manner
(b) demonstration
(c) style
(d) methods
Ans: (d) methods (Noun)

Q23. (a) say (b) claim
(c) assure (d) promise
Ans: (b) claim (Verb)

Q24. (a) wants (b) promotes
(c) shows (d) forces
Ans: (a) wants (Verb)

Q25. (a) proclaims (b) announces
(c) creates (d) ensures
Ans: (a) proclaims (Verb): to announce

Q26. (a) belief (b) mind
(c) faith (d) trust
Ans: (c) faith (Noun)

Q27. (a) touched (b) felt
(c) seen (d) probed
Ans: (d) probed (Verb): investigated

Q28. (a) hypothesis
(b) research
(c) meditation
(d) concentration
Ans: (b) research (Noun)

Q29. (a) emerges (b) comes
(c) presents (d) revealed
Ans: (a) emerges (Verb): become known (of facts, ideas, etc.)

Q30. (a) these (b) this
(c) it (d) them
Ans:
(c) it (Pro.) (336 – 345)

Top
error: Content is protected !!