You are here
Home > Uncategorized > Part 340 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 340 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. Marie chose to study Physics P. that investigates the four forces at work

Q. in the universe R. which is a branch of science S. both on a large scale, as in the solar system 6. or on a small scale, as in atoms.
(a) RQPS (b) RPQS
(c) PSRQ (d) SPRQ
Ans: (b) RPQS

Q2. 1. A proposal has been made P. tourists will continue to visit game parks

Q. totrim the horns of rhinos to discourage poachers R. and the question is whether S. to see rhinos once the animals’ horns 6. have been trimmed.
(a) RPQS (b) SQPR
(c) QRPS (d) PRSQ
Ans:
(c) QRPS

Q3. 1. Sappho was one of the greatest and earliest of women poets. P. Whatever we know about her poetry today is from the quotations found in the works of others.

Q. She lived on the island of Lesbos in the late 600’s BC. R. Most of Sappho’s works – about 10 books of verse have been destroyed. S. Only one of her poems has survived in its complete form. 6. Without doubt, she was one of the best lyric poets of Ancient Greece.
(a) PRQS (b) PQSR
(c) QSPR (d) QRSP
Ans: (d) QRSP

Q4. 1. Most men spend most of their lives looking after and waiting upon machines. P. They must be fed well and kept at right temperatures.

Q. They might burst with rage and blow up causing ruin. R. If they do not get their meals they refuse to work. S. Machines are very stern masters. 6. So, men need to wait upon machines attentively.
(a) SPRQ (b) PQRS
(c) QSPR (d) RPQS
Ans: (a) SPRQ

Q5. 1.Books have been present since the time the first scripts were formed — about 5000 years ago. P. The books of that time looked different from the ones available today.

Q. Then an important invention, letter press printing, also known as ‘black art’ changed the world. R. Later, the books came in the form of rollers, or texts were stapled together and covered with a wooden book cover. S. Initially, people bound the small clay tablets together with leather bands. 6. There was no longer the need to write text by hand; instead copies of text could be made with the help of a printing press.
(a) PRQS (b) PSRQ
(c) SPRQ (d) SRQP
Ans: (b) PSRQ

Q6. 1. The harnessing of our rivers P. is a great national problem

Q. the waters of which R. which must be considered S. now mostly run to waste 6. and dealt with on national lines.
(a) RPQS (b) QSPR
(c) QSRP (d) RPSQ
Ans: (b) QSPR

Q7. 1. Many people drive P. hopelessly jammed

Q. their own cars to work R. the roads would become S. but if everyone did this 6. especially during rushhours.
(a) QSRP (b) PRQS
(c) RPSQ (d) QSPR
Ans: (a) QSRP

Q8. 1. I realize that peace and P. security are rightful aims,

Q. violent adventure is probably R. and that my own desire for S. merely an adaptation to the 6. age in which I live.
(a) PQRS (b) SRQP
(c) PRQS (d) SPQR
Ans:
(c) PRQS

Q9. 1. The first illness I read about was cholera. P. I sat for a while, too frightened to move.

Q. I came to malaria. R. As I read the list of symptoms, it seemed to me that perhaps I had cholera myself. S. Then, in a kind of dream, I started to turn the pages of the book again. 6. Yes, there was no doubt about it — I had malaria too.
(a) RPSQ (b) PQSR
(c) SPQR (d) QSPR
Ans: (a) RPSQ

Q10. 1. Lata was caught in a traffic jam. P. Would she really have to miss the interview ?

Q. But the vehicles on either side looked as though they would be there forever. R. The reason was that she was due to appear for an interview in less than halfan hour. S. She was fretting: she could not afford to be late. 6. Or, worse — would she arrive late and create a bad first impression ?
(a) RSQP (b) RSPQ
(c) SRQP (d) SRPQ
Ans: (c) SRQP

Q11. 1. When you are debating whether to P. but also helps you stay

Q. take your evening walk or skip it R. not only keeps your weight in check S. remember that taking a long a walk 6. calm and relaxed.
(a) RPQS (b) QSRP
(c) SRPQ (d) QRSP
Ans: (b) QSRP

Q12. 1. The enzymes in washing powder P. making them able to survive

Q. come from bacteria R. to live in hot springs S. that have evolved 6. the rigours of the hot cycle.
(a) PQSR (b) QSRP
(c) SQRP (d) QSPR
Ans: (b) QSRP

Q13. 1. The lion used to be very widely distributed in Africa and Asia. P. There are special forest zones set aside for wildlife in various countries.

Q. Indiscriminate killing has caused the number to fall. R. Today they are a relatively rare species. S. If the species survives at all, it will be only in national parks. 6. No hunting is permitted in such reserved areas.
(a) RQSP (b) SRPQ
(c) RSPQ (d) QSPR
Ans: (a) RQSP

Q14. 1. After the tornado had hit the coastal areas, P. my house was gone,

Q. I became a pauper overnight R. my fields were completely destroyed, S. my livestock was lost and 6. though my neighbour’s house remained untouched.
(a) QRPS (b) PRSQ
(c) RPQS (d) SQPR
Ans:
(b) PRSQ

Q15. 1. Many scientists are working on safer and better ways to kill mosquitoes. P Bringing more of these animals into places where mosquitoes live might help.

Q. Mosquitoes have many natural enemies like bats, birds, etc. R. Mosquito nets can be used for protection. S. But, there is no sure way to protect everyone from their deadly bites. 6. This is a natural solution.
(a) SRQP (b) PQRS
(c) SRPQ (d) RSQP
Ans: (a) SRQP

Q16. 1. The spider fell seven times to reach its goal but didn’t give up hope. P. The king learnt a lesson from the spider.

Q. It tried again and this time it succeeded in reaching the top. R. Then he attacked his enemies repeatedly. S. He appealed to the people for help and collected soldiers to form a large army. 6. At last he won the battle and got back his kingdom.
(a) PQSR (b) QPSR
(c) RSQP (d) PSRQ
Ans: (b) QPSR

Q17. 1. A few workmen came to cut down the tree. P. It took them all morning.

Q. They did not know what to do with the roots. R. It was not an easy job to cut down such a huge tree. S. They decided that the roots had to be dug out. 6. At last the tree was lying on the ground.
(a) PQRS (b) RPQS
(c) RPSQ (d) SRQP
Ans: (b) RPQS

Q18. 1. A mob went berserk at R G Kar Hospital on Friday. P. The agitators also smashed equipment and windows of the hospital.

Q. The boy had died on the operating table soon after being administered anaesthesia. R. This happened after the death of a 15 year old boy. S. The victim’s relatives and neighbours clashed with the police. 6. Work at the hospital stopped for the rest of the day.
(a) QSPR (b) PRQS
(c) RQSP (d) SQPR
Ans: (c) RQSP

Q19. 1. Children are not the only ones who can fly kites. P. In some countries like Malaysia, there are kite festivals.

Q. These experts are mostly adult amateur kite fliers. R. Kite flying is a good leisure activity for parents with their children. S. Self designed kites are flown by experts during such times. 6. Some of them play music too.
(a) PSQR (b) SRPQ
(c) QSPR (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q20. 1. The motor car is one of the useful gifts of modern science. P. One of these is the smoke and pollution that it creates.

Q, It has made short and medium distance journeys fast and comfortable. R. The other is that it has made journey by road hazardous. S. Yet we cannot say that a motor car is a blessing without disadvantages. 6. Finally, in this age of energy crisis, a personal car is an expensive object to maintain.
(a) QSPR (b) RSPQ
(c) PSRQ (d) SQPR
Ans: (a) QSPR

Q21. 1. A mule began to day dream that he was a good runner as his mother was a race horse. P. The master sat on the mule, whipped him hard because he was in a hurry to reach the market.

Q. He started running across the field. R. Forced to run faster, the mule col lapsed on the ground. S. When his master saw him running fast he thought that his mule was a good runner. 6. He thought, “Though my mother was a race horse but my father was only a donkey.”
(a) QSPR (b) SPRQ
(c) PSQR (d) RPQS
Ans: (a) QSPR

Q22. 1. Thomas Alva Edison was born on 11 February 1847. P. In 1869, he borrowed a small amount of money and became a freelance inventor.

Q. He soon became fascinated with electrical currents. R. He was always an inquisitive boy. S. He created the world’s first industrial research laboratory. 6. He was indeed one of the outstanding geniuses the world had.
(a) PSRQ (b) QRSP
(c) RQPS (d) PQRS
Ans: (c) RQPS

Q23. 1. Gulliver landed on the shores of Lilliput. P. He planned to carry Gulliver to the capital city.

Q. The Lilliputians put an ointment on Gulliver’s wounds. R. He fell asleep thereafter. S. The Emperor of the land was informed. 6. It alleviated all the pain and discomfort.
(a) PQSR (b) RSPQ
(c) SRQP (d) QSPR
Ans: (b) RSPQ

Q24. 1. Phillip is a 55 year old blind man. P. He enjoys the sweet smell itself.

Q. He can smell a rose but can’t tell its colour. R. He has been blind since birth. S. It does not matter to him. 6. People sometimes pity him but he tells them he is happy.
(a) SQRP (b) RQSP
(c) PQRS (d) QPSR
Ans: (b)RQSP

Q25. 1. The Olympic games started in Greece 2000 years back. P. They were held in Athens.

Q. The modern Olympics was resurrected by a Frenchman, Pierre de Coubertin. R. Danny Boyle’s show triumphed over the Beijing Olympic Opening Ceremony. S. The 2012 Olympics venue was London. 6. The Queen played a surprising but much appreciated role in it.
(a) PRSQ (b) QSRP
(c) RQSP (d) PQSR
Ans: (d) PQSR

Top
error: Content is protected !!