You are here
Home > Uncategorized > Part 267 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 267 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. One who sets type for books, newspapers, etc.
(a) typist (b) editor
(c) composer (d) compositor
Ans: (d) compositor

Q2. Land covered by water on three sides
(a) island (b) mainland
(c) strait (d) peninsula
Ans: (d) peninsula

Q3. A drug or other substance that produces sleep
(a) soporific (b) depressant
(c) narcotic (d) antiseptic
Ans:
(a) soporific

Q4. A thing no longer in use
(a) illusion (b) illegal
(c) obsolete (d) historic
Ans: (c) obsolete

Q5. A place where astronomical observations are made
(a) laboratory (b) observatory
(c) astrolibrary (d) astrophery
Ans: (b) observatory

Q6. Killing one’s sister
(a) regicide (b) fratricide
(c) matricide (d) sororicide
Ans:
(d) sororicide

Q7. Experts who scientifically study insects
(a) gerontologists
(b) pathologists
(c) entomologists
(d) ornithologists
Ans: (c) entomologists

Q8. One who pretends to be what he is not
(a) hypocrite (b) pessimist
(c) optimist (d) infallible
Ans: (a) hypocrite

Q9. A paper/story/poem first written out by hand
(a) handicraft (b) manuscript
(c) handiwork (d) thesis
Ans:
(b)manuscript

Q10. A place where money is coined.
(a) bank (b) mint
(c) firm (d) parliament
Ans: (b) mint

Q11. The process by means of which plants and animals breathe.
(a) respiration (b) germination
(c) absorption (d) transpiration
Ans: (a) respiration

Q12. One who sneers at the aims and beliefs of his fellow men.
(a) critic (b) connoisseur
(c) pedant (d) cynic
Ans:
(d) cynic

Q13. A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics etc.
(a) store (b) stall
(c) boutique (d) booth
Ans: (c) boutique

Q14. Interval between two events
(a) recess (b) interlude
(c) shuttle (d) prelude
Ans: (b) interlude

Q15. A person’s peculiar habit
(a) peculiarity (b) trait
(c) distinction (d) idiosyncracy
Ans:
(d) idiosyncracy

Q16. The art of delaying
(a) degeneration
(b) inflation
(c) procrastination
(d) regression
Ans: (c) procrastination

Q17. A doctor who specializes in the diseases of the eyes
(a) ophthalmologist
(b) optimist
(c) optician
(d) orthodontist
Ans: (a) ophthalmologist

Q18. Person who eats too much
(a) cannibal (b) glutton
(c) obese (d) carnivorous
Ans:
(b) glutton

Q19. A narrow stretch of land connecting two large bodies of land.
(a) lagoon (b) cape
(c) strait (d) isthumus
Ans: (d) isthumus

Q20. An animal which lives by preying on other animals
(a) aggressor (b) attacker
(c) terminator (d) predator
Ans: (d)predator

Q21. Government or rule by a small group of people
(a) monarchy (b) oligarchy
(c) autocracy (d) autonomy
Ans:
(b) oligarchy

Q22. One who copies from other writers
(a) pluralist (b) imitator
(c) plagiarist (d) copycat
Ans:
(c) plagiarist

Q23. Thing that can be felt or touched
(a) pandemic
(b) palpable
(c) paltry
(d) panchromatic
Ans: (b) palpable

Q24. The scientific study of elections
(a) pathology
(b) palaeontology
(c) psephology
(d) philology
Ans:
(c) psephology

Q25. Shine with a bright but brief or irregular light
(a) whimper (b) flicker
(c) cower (d) mutter
Ans: (b) flicker

Top
error: Content is protected !!