You are here
Home > Uncategorized > Part 236 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 236 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A sly look that is lustful
(a) leer (b) lore
(c) lark (d) littoral
Ans: (a) leer leer (N.): an unpleasant look or smile at somebody that shows an evil/sexual interest in him lore (N.): knowledge and information related to a particular subject, especially when this is not written down lark (N.): a thing that you do for fun or as a job littoral (N.): the part of a country that is near the coast

Q2. A jocular person who is full of amusing anecdotes
(a) wile (b) yokel
(c) wag (d) aeon
Ans: (c) wag wag (N.): a person who enjoys making jokes; joker wile (N.): the use of tricks to deceive/cheat someone (usually to extract money from him) yokel (N.): not very intelligent or interested in culture aeon (N.): a major division of time, divided into Eras

Q3. Deep in thought
(a) meditation (b) pensive
(c) pesky (d) purloin
Ans: (b) pensive pensive (Adj.): thinking deeply about something because you are sad/worried meditation (N.): the practice of thinking deeply in silence, for religious reasons or to make your mind calm pesky (Adj.): annoying purloin (V.): to steal something or use it without permission

Q4. Without risk of punishment
(a) impudent (b) impunity
(c) inexorable (d) imperturable
Ans: (b) impunity impunity (N.): exemption from punishment or loss impudent (Adj.): rude; not showing respect for other people; impertinent inexorable (Adj.): that cannot be stopped or changed; relentless imperturbable (Adj.): not easily upset or worried by a difficult situation

Q5. Excessive preoccupation with one’s health
(a) hypochondria
(b) malaise
(c) disaffected
(d) malinger
Ans:
(a) hypochondria hypochondria (N.): a state in which somebody worries all the time about his health and believes that he is ill/sick when there is nothing wrong with him malaise (N.): a general feeling of being ill/sick, unhappy or not satisfied, without signs of any particular problem; unease disaffected (Adj.): no longer satisfied with your situation, organisation, belief, etc. and therefore not loyal to it malinger (V.): to pretend to be ill/sick in order to avoid work

Q6. The worship of idols or images
(a) atheism (b) theism
(c) idolatry (d) iconoclasm
Ans: (c) idolatry idolatry (N.): the practice of worshipping statues as gods atheism (N.): the belief that God does not exist theism (N.): belief in the existence of God iconoclasm (N.): the act of criticizing popular belief or established customs/ideas

Q7. Something that is poisonous or unhealthy
(a) trivial (b) toxic
(c) torpid (d) tragic
Ans: (b) toxic toxic (Adj.): containing poison; poisonous trivial (Adj.): not important/serious; not worth considering torpid (Adj.): not active; with no energy/enthusiasm; lethargic tragic (Adj.): making you feel very sad because somebody has died/suffered a lot

Q8. A remedy for all diseases
(a) amnesia (b) panacea
(c) intelligentsia (d) parasol
Ans: (b) panacea panacea (N.): something that will solve all the problems of a particular situation amnesia (N.): a medical condition in which somebody partly/ completely loses his memory intelligentsia (N.): the people in a country/society who are welleducated and are interested in culture, politics, literature etc. parasol (N.): a large umbrella that is used on beaches/outside restaurants to protect people from the hot sun

Q9. A hater of mankind
(a) misanthrope
(b) misogynist
(c) philanthropist
(d) misogamist
Ans: (a) misanthrope misanthrope (N.): a person who hates and avoids other people misogynist (N.): a man who hates women philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need misogamist (N.): a person who hates marriage

Q10. Irresistible craving for alcoholic drinks
(a) megalomania
(b) dipsomania
(c) kleptomania
(d) pyromania
Ans:
(b) dipsomania dipsomania (N.): an intense persistent desire to drink alcoholic beverages to excess; alcoholism megalomania (N.): a mental illness/ condition in which one has an exaggerated belief in one’s own importance/power kleptomania (N.): a mental illness in which one has a strong desire, which one cannot control, to steal things pyromania (N.): a mental illness that causes a strong desire to set fire to things

Q11. One who deserts his principles or party.
(a) apostle (b) proselyte
(c) renegade (d) critic
Ans: (c) renegade renegade (N.): a person who leaves one political, religious, etc. group to join another that has very different views apostle (N.): a person who strongly believes in a policy or an idea and tries to make other people believe in it proselyte (N.): a person who has been converted to another religious or political belief critic (N.): a person who expresses disapproval of somebody/ something and talks about his bad qualities, especially publicly

Q12. One who intervenes between two or more parties to settle differences
(a) neutral (b) intermediary
(c) judge (d) connoisseur
Ans: (b) intermediary intermediary (N): a person or organisation that helps other people/organisations to make an agreement by a means of communication between them; mediator neutral (Adj.): not supporting/ helping either side in a disagreement, competition, etc.; impartial; unbiased judge (N.): a person in a court who has the authority to decide how criminals should be punished or to make legal decisions; a person who decides who has won a competition; a person who has the necessary knowledge/ skills to give his opinion about the value or quality of somebody/ something (d) connoisseur (N.): an expert on matters involving the judgement of beauty, quality or skill in art, food or music

Q13. The habit of always admiring oneself
(a) psychosis (b) neurosis
(c) narcissism(d) paranoia
Ans: (c) narcissism narcissism (N.): the habit of admiring yourself too much, especially your appearance psychosis (N.): a serious mental illness that affects the whole personality neurosis (N.): a mental illness in which a person suffers strong feelings of fear and worry paranoia (N.): a mental illness in which a person may wrongly believe that other people are trying to harm him, that he is very important, etc.

Q14. To take back, withdraw or renounce
(a) repent (b) retrace
(c) refuse (d) recant
Ans: (d) recant recant (V.): to say, often publicly, that you no longer have the same belief or opinion that you had before repent (V.): to feel/show that you are sorry for something bad/ wrong that you have done retrace (V.): to go back along exactly the same path or route that you have come along refuse (V.): to say that you will not do something that somebody has asked you to do

Q15. A pen for small animals
(a) hutch (b) lair
(c) den (d) cage
Ans: (a) hutch hutch (N.): a house for keeping rabbits/other small animals lair (N.): a place where a wild animal sleeps/hides; den den (N.): the hidden home of some types of wild animals – bear, lion, etc. cage (N.): a house in which animals/ birds are kept

Q16. A woman having more than one husband at the same time
(a) polyandry (b) polygamy
(c) polyphony (d) polygyny
Ans: (a) polyandry polyandry (N.): the custom of having more than one husband at the same time polygamy (N.): the custom of having more than one wife at the same time polyphony (N.): the combination of several different patterns as of musical notes sung together to form a single piece of music polygyny (N.): having more than one wife at a time; polygamy

Q17. Feeding on food made both of plants and flesh
(a) carnivorous (b) omnipotent
(c) omnivorous (d) optimist
Ans: (c) omnivorous omnivorous (Adj.): eating all types of food, especially both plants and meat carnivorous (Adj.): animals that eat meat omnipotent (Adj.): having total power; able to do anything optimist (Adj.): a person who always expects good things to happen or things to be successful

Q18. One who destroys images or attacks popular beliefs
(a) imagist (b) misanthropist
(c) iconoclast (d) masochist
Ans: (c) iconoclast iconoclast (N.): a person who criticizes popular beliefs or established customs and ideas; image breaker imagist (N.): a poet who uses common speech in his verses misanthropist (N.): someone who dislikes people in general masochist (N.): someone who obtains pleasure from receiving punishment; sadist

Q19. Violation of something holy and sacred
(a) pollution (b) pilferage
(c) sacrilege (d) pittance
Ans: (c) sacrilege sacrilege (N.): an act of treating a holy thing or place without respect pollution (N.): the process of making air, water, soil, etc. dirty; harmful/annoying levels of noise, or of artificial light at night pilferage (N.): the act of stealing small amounts or small articles pittance (N.): a very small amount of money that somebody receives, that is hardly enough to live on

Q20. A place where nuns live and work
(a) church (b) school
(c) abode (d) convent
Ans:
(d) convent convent (N.): a place where nuns live and work church (N.): a place of worship of the Christians school (N.): a place where children go to be educated abode (N.): a place where somebody lives

Q21. General view of a person’s character
(a) biography
(b) profile
(c) introduction
(d) sketch
Ans: (b) profile profile: a description of somebody/ something that gives useful information biography: the story of a person’s life written by somebody else introduction: the first section of a communication; the act of beginning something new; formally making a person known to another or to the public. a new proposal sketch: a simple picture that is drawn quickly and does not have many details

Q22. Wild and noisy disorder
(a) agitation
(b) revolution
(c) pandemonium
(d) stir
Ans: (c) pandemonium pandemonium (N.): a situation in which there is a lot of noise, activity and confusion, because people are angry/frightened; chaos agitation (N.): worry and anxiety that you show by behaving in a nervous way revolution (N.): a great change in conditions, ways of working, beliefs, etc. that affects a large number of people stir (N.): to try to cause trouble

Q23. The first public speech delivered by a person
(a) maiden speech
(b) inaugural speech
(c) trial speech
(d) marathon speech
Ans: (a) maidenspeech maiden speech (N.): the first speech made by a person inaugural speech (N.): an official speech marking the beginning of something important trial speech (N.): the speech which is tried/tested/practised before being delivered marathon speech (N.): a long speech that needs prolonged effort and attention

Q24. One who does not follow the usual rules of social life
(a) bohemian (b) artisan
(c) partisan (d) physician
Ans: (a) bohemian bohemian (N.): a person who is involved with the arts, who lives in a very informal way without following accepted rules of behaviour artisan (N.): a person who does skilled work making things with his hands; craftsman partisan (N.): a person who strongly supports a particular leader, group or idea; follower physician (N.): a doctor, who is a specialist in general medicine and not surgery; general practitioner

Q25. Placing a thing beside another
(a) impose (b) repose
(c) juxtapose (d) expose
Ans: (c) juxtapose juxtapose (V.): to put people/ things together in order to show a contrast/ a new relationship between them impose (V.): to introduce a new law, rule, tax, etc.; to force to have a deal that is difficult or unpleasant repose (V.): to rest, sleep or feel calm expose (V.): to make known to the public, information that was previously known only to a few people or that was meant to be kept a secret

Top
error: Content is protected !!