You are here
Home > Uncategorized > Part 234 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 234 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Killing of a child
(a) homicide (b) genocide
(c) infanticide (d) suicide
Ans: (c) infanticide infanticide (N.): the crime of killing a baby homicide (N.): the crime of killing somebody deliberately; murder genocide (N.): the murder of a whole race or group of people suicide (N.): the act of killing yourself deliberately

Q2. The art of good eating
(a) gastronomy
(b) astronomy
(c) vegetarianism
(d) gourmet
Ans: (a) gastronomy gastronomy (N.): the art and practice of cooking and eating good food astronomy (N.): the scientific study of the sun, moon, stars, planets, etc. vegetarianism (N.): a diet excluding all meat and fish gourmet (N.): a person who knows a lot about good food and wines and who enjoys choosing, eating and drinking them.

Q3. One who is indifferent to pleasure or pain.
(a) stoic (b) stylist
(c) cynic (d) psychic
Ans: (a) stoic stoic (N.): a person who is able to suffer pain or trouble without complaining or showing what he is feeling stylist (N.): an artist who is a master of a particular style cynic (N.): someone who is critical of the motives of others psychic (N.): a person sensitive to things beyond the natural range of understanding

Q4. Lasting only for a moment
(a) momentous
(b) momentary
(c) trivial
(d) petty
Ans: (b)momentary momentary (Adj.): lasting for a very short time; brief momentous (Adj.): very important or serious; historic trivial (Adj.): not important or serious; not worth considering petty (Adj.): small and unimportant; minor

Q5. To seize control of a vehicle in order to force it to go to a new destination, or demand something.
(a) attack (b) contract
(c) hijack (d) detour
Ans:
(c) hijack hijack (V.): to use violence or threats to take control of a vehicle, in order to force it to travel to a different place or to demand something from a government attack (V.): try to hurt or kill somebody contract (N.): an official written agreement detour (V.): to take a longer route in order to avoid a problem or to visit a place

Q6. One who goes to settle in another country
(a) immigrant (b) alien
(c) citizen (d) emigrant
Ans: (d) emigrant emigrant (N.): a person who leaves his country to live in another immigrant (N.): a person who has come to a country to live in it permanently alien (N.): strange and frightening; different from what you are used to; hostile citizen (N.): a person who has the legal right to belong to a particular country

Q7. One who hates mankind
(a) philanthropist
(b) terrorist
(c) misanthrope
(d) misogynist
Ans: (c) misanthrope misanthrope (N.): a person who hates and avoids other people philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need terrorist (N.): a person who takes part in terrorism (political violence) misogynist (N.): a man who hates women

Q8. Belonging to all parts of the world
(a) versatile
(b) universal
(c) cosmopolitan
(d) secular
Ans: (b) universal universal (Adj.): done by or involving all the people in the world or in a particular group versatile (Adj.): able to do many things cosmopolitan (Adj.): a having experience of many different parts of the world secular (Adj.): living among ordinary people rather than in a religious community

Q9. One who walks on ropes
(a) funambulist
(b) upholsterer
(c) acrobat
(d) aviator
Ans: (a) funambulist funambulist (N.): a person who performs on a tight rope or a slack rope upholsterer (N.): a person whose job is to upholster (to cover a chair, etc. with a soft material and cloth) furniture acrobat (N.): an entertainer who performs difficult acts such as balancing on high ropes aviator (N.): a person who flies an aircraft

Q10. The study of the origin and history of words
(a) linguistics (b) etymology
(c) verbose (d) anthology
Ans: (b) etymology etymology (N.): the study of the origin and history of words and their meanings linguistics (N.): the scientific study of a language verbose (N.): using or containing more words than are needed anthology (N.): a collection of poems, stories, etc. That have been written by different people and published together in a book

Q11. A person who breaks into a house in order to steal
(a) poacher (b) bandit
(c) intruder (d) burglar
Ans: (d) burglar burglar (N.): a person who enters a building illegally in order to steal poacher (N.): a person who illegally hunts birds, animals or fish on somebody else’s property bandit (N.): a member of an armed group of thieves who attack travellers intruder (N.): a person who enters an area illegally

Q12. The study of maps
(a) cartography
(b) geography
(c) geology
(d) atlas
Ans: (a) cartography cartography (N.): the art or process of drawing or making maps geography (N.): the scientific study of the earth’s surface, physical features, divisions, products, population, etc. geology (N.): the scientific study of the earth atlas (N.): a book of maps

Q13. Tough tissues in joints
(a) ligaments (b) endoderm
(c) muscles (d) fibre
Ans: (a) ligaments ligaments (N.): a strong band of tissues in the body that connects bones and supports organs and keeps them in position endoderm (N.): the inner germ layer that develops into the digestive and respiratory systems muscles (N.): a piece of body tissue that you contract and relax in order to move a particular part of the body fibre (N.): the part of food that helps to keep a person healthy by keeping bowels working and moving other food quickly through the body; roughage

Q14. The first model of a new device
(a) prototype (b) sculpture
(c) icon (d) photograph
Ans: (a) prototype prototype (N.): the first design of something from which other forms are copied or developed sculpture (N.): a work of art that is a solid figure or object made by carving/shaping wood, stone, clay, metal, etc. icon (N.): a small symbol on a computer screen that represents a program/file ; a famous person/ thing that people admire and see as a symbol of a particular idea (a way of life, etc) photograph (N.): a picture that is made by using a camera that has a film sensitive to light inside it

Q15. A building where an audience sits
(a) aquarium (b) gymnasium
(c) auditorium(d) stadium
Ans:
(c) auditorium auditorium (N.): the area of a theatre or concert hall where the audience sits aquarium (N.): a large glass container in which fish and other water creatures and plants are kept gymnasium (N.): athletic facility equipped for sports or physical training stadium (N.): a large sports ground surrounded by rows of seats and other buildings

Q16. That which lasts for a short time
(a) regular (b) transitory
(c) rotatory (d) repository
Ans: (b) transitory transitory (Adj.): continuing for only a short time; temporary regular (Adj.): done or happening often rotatory (Adj.): of or relating to or causing rotation repository (Adj.): a place where something is stored in large quantities

Q17. Ready to believe anything.
(a) credible (b) incredible
(c) credulous (d) incredulous
Ans: (c) credulous credulous (Adj.): too ready to believe things credible (Adj.): that can be believed or trusted incredible (Adj.): unbelievable incredulous (Adj.): not willing or not able to believe

Q18. A four footed animal
(a) tetrapod (b) quadruped
(c) polyped (d) doublepaired
Ans: (b) quadruped quadruped (N.): any creature with four feet tetrapod (N.): any vertebrate that has four limbs/descended from fourlimbed ancestors, eg. snake, whale, etc. polyped (N.): something having many legs

Q19. A person who believes in the total abolition of war
(a) socialist (b) communist
(c) fascist (d) pacifist
Ans: (d) pacifist pacifist (N.): a person who believes that war and violence are always wrong socialist (N.): a person who believes in or supports the belief that everyone has an equal right to a share of a country’s wealth and that the government should own and control the main industries communist (N.): a person who believes in or supports living together and sharing possessions and responsibilities fascist (N.): a person who supports an extreme political system or attitude which is in favour of strong central government and which does not allow any opposition

Q20. Constant efforts to achieve something
(a) patience (b) vigour
(c) attempt (d) perseverance
Ans:
(d) perseverance perseverance (N.): the quality of continuing to try to achieve a particular aim despite difficulties patience (N.): the ability to stay calm and accept a delay or something annoying without complaining vigour (N.): energy, force or enthusiasm; vitality attempt (N.): an act of trying to do something difficult, often with no success

Q21. One who collects coins
(a) archaeologist
(b) numismatist
(c) philatelist
(d) connoisseur
Ans: (b) numismatist numismatist (N.): a person who collects or studies coins or medals archaeologist (N.): a person who studies cultures of the past, and of periods of history by examining the remains of buildings and objects found in the ground philatelist (N.): a person who collects or studies stamps connoisseur (N.): an expert on matters involving the judgement of beauty, quality or skill in art, food or music

Q22. A system of Government in which only one political party is allowed to function
(a) oligarchy
(b) dictatorship
(c) totalitarianism
(d) theocracy
Ans: (c) totalitarianism totalitarianism (N.): a form of government in which there is only one political party that has complete power and control over the people oligarchy (N.): a form of government in which only a small group of people hold all the power dictatorship (N.): a form of government by a ruler who has complete power over a country, especially one who has gained it using military force theocracy (N.): a form of government run by religious leaders

Q23. Customs and habits of a particular group
(a) mores (b) traditions
(c) rites (d) rituals
Ans: (a) mores mores (N.): the customs and behaviour that are considered typical of a particular social group or community; conventions traditions (N.): beliefs, customs or way of doing something that has existed for a long time among a particular group of people rites (N.): ceremonies performed by a particular group of people, for religious purposes rituals (N.): series of actions that are always performed in the same way as a part of religious ceremonies

Q24. A body of persons appointed to hear evidence and give their verdict in trials
(a) association (b) council
(c) bar (d) jury
Ans: (d) jury jury (N.): a group of members of the public who listen to the facts of a case in a court and decide whether or not somebody is guilty of a crime association (N.): an official group of people who have joined together for a particular purpose council (N.): a group of people who are elected to govern an area such as a city or a district, etc. bar (N.): the profession of a barrister; a lawyer in a higher court

Q25. Indifference to pleasure or pain
(a) perseverance (b) tolerance
(c) stoicism (d) reticence
Ans:
(c) stoicism stoicism (N.): the fact of not complaining/showing what you are feeling when you are suffering perseverance (N.): the quality of continuing to try to achieve a particular aim despite difficulties tolerance (N.): the willingness to accept somebody/something, especially opinions or behaviour that you may not agree to, or people who are not like you reticence (N.): the trait of being uncommunicative

Top
error: Content is protected !!