You are here
Home > Uncategorized > Part 212 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 212 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. AFFLUENT
(a) famous (b) insignificant
(c) poor (d) skilled
Ans: (c) poor (Adjective): having a very little money affluent (Adjective): prosperous; wealthy; having a lot of money and a good standard of living famous (Adjective): known by many people insignificant (Adjective): not big or valuable enough to be considered important skilled (Adjective): having enough ability, experience and knowledge to be able to do well

Q2. OBSCURE
(a) vacant (b) seldom
(c) distinct (d) unusual
Ans: (c) distinct (Adjective): easily or clearly heard; definite obscure (Adjective): not well– known; unknown; difficult to understand; indistinct vacant (Adjective): empty; not being used; unoccupied seldom (Adjective): not often; rarely unusual (Adjective): strange; uncommon

Q3. AMBIGUOUS
(a) concealed (b) precise
(c) complete (d) magnified
Ans: (b) precise (Adjective): clean and accurate; exact; meticulous; taking care to be exact and accurate, especially about small details ambiguous (Adjective): that can be understood in more than one way; having different meanings; not clearly stated or defined concealed (Adjective): not accessible to view; hidden complete (Adjective): total; including all the parts, etc. that are necessary; finished magnified (Adjective): enlarged; exaggerated

Q4. KEEN
(a) blunt (b) foolish
(c) insipid (d) plain
Ans: (a) blunt (Adjective): without a sharp edge or point; very direct keen (Adjective): wanting to do something; wanting something to happen very much; eager; sharp; enthusiastic; liking something foolish (Adjective): silly; stupid insipid (Adjective): having almost no taste or flavour; flavourless; not interesting or exciting; dull plain (Adjective): easy to see or understand; clear

Q5. BRAVERY
(a) savagery (b) cowardice
(c) cowardly (d) heroism
Ans:
(b) cowardice (Noun): fear or lack of courage bravery (Noun): courage; feeling of no fear savagery (Noun): behaviour that is very cruel and violent; violence cowardly (Adjective): lacking courage; fearful heroism (Noun): very great courage

Q6. EXASPERATING
(a) soothing (b) successful
(c) annoying (d) distressing
Ans: (a) soothing (Adjective): affording physical relief; freeing from fear and anxiety exasperating (Adjective): extremely annoying; infuriating successful (Adjective): achieving your aims or what was intended; having become popular and/or made a lot of money annoying (Adjective): making somebody feel slightly angry; irritating distressing (Adjective): making you feel extremely upset because of somebody’s suffering

Q7. EMACIATED
(a) healthy (b) luxurious
(c) intelligent (d) sympathetic
Ans: (a) healthy (Adjective): having good health and not likely to become ill/sick emaciated (Adjective): thin and weak because of illness or lack of food luxurious (Adjective): very comfortable ; containing expensive and enjoyable things; sumptuous intelligent (Adjective): clever and witty sympathetic (Adjective): kind to somebody who is hurt or sad

Q8. ABERRATION
(a) regularity
(b) commonality
(c) particularity
(d) normality
Ans: (d) normality (Noun): a situation where everything is normal or as you would expect it to be aberration (Noun): a fact, an action or a way of behaving that is not usual and that may be unacceptable regularity (Noun): the fact that the same thing happens again and again, with the same length of time between each time it happens commonality (Noun): sharing of common attributes particularity (Noun): the quality of being individual or unique

Q9. AFFABLE
(a) pleasant (b) surly
(c) weak (d) unknown
Ans: (b) surly (Adjective): bad– tempered and rude affable (Adjective): pleasant, friendly and easy to talk to; genial pleasant (Adjective): enjoyable, pleasing or attractive; friendly and polite weak (Adjective): not strong unknown (Adjective): not known or identified; not famous

Q10. RUEFULLY
(a) cheerfully (b) regretfully
(c) thoughtfully (d) hopefully
Ans:
(a) cheerfully (Adverb): happily; in a cheerful manner ruefully (Adverb): sadly; sorrowfully; regretfully regretfully (Adverb): in a way that shows you are sad or disappointed about something thoughtfully (Adverb): considerately; in a thoughtful manner hopefully (Adverb): showing hope

Q11. GLOOMY
(a) radiant (b) fragrant
(c) melodious (d) illusory
Ans: (a) radiant (Adjective): showing great happiness, love or health; giving a warm bright light gloomy (Adjective): nearly dark or badly lit in a way that makes you feel sad; depressing; sad and without hope fragrant (Adjective): having a pleasant smell melodious (Adjective): pleasant to listen to (music) illusory (Adjective): not real, although seeming to be

Q12. BLESSING
(a) dull (b) curse
(c) hurt (d) harsh
Ans: (b) curse (Noun): something that causes harm or evil; a rude or offensive word used with anger blessing (Noun): God’s help and protection; approval or permission; something that is good or helpful dull (Adjective): not interesting or exciting hurt (Verb): injured physically ; to cause physical pain harsh (Adjective): cruel, severe and unkind

Q13. ACCOMPLISH
(a) fail
(b) improper
(c) disagreeable
(d) scatter
Ans: (a) fail (Verb): not to succeed accomplish (Verb): achieve; to succeed in doing or completing something improper (Adjective): dishonest/ morally wrong; inappropriate disagreeable (Adjective): not nice or enjoyable; unpleasant; rude and unfriendly scatter (Verb): to dispense; to throw, drop or move in different directions

Q14. FAMOUS
(a) obscure (b) eminent
(c) lenient (d) fabulous
Ans: (a) obscure (Adjective): not known; not well–known; unknown famous (Adjective): well– known; eminent eminent (Adjective): famous lenient (Adjective): not strict fabulous (Adjective): extremely good; very great

Q15. ORDERLY
(a) unclear (b) valueless
(c) chaotic (d) incomplete
Ans:
(c) chaotic (Adjective): in a state of complete confusion and lack of order orderly (Adjective): arranged or organized in a neat, careful and logical way ; tidy ; behaving well ; peaceful unclear (Adjective): not clear or definite; difficult to understand valueless (Adjective): without value or worth; worthless incomplete (Adjective): not finished; not complete

Q16. INVINCIBLE
(a) small (b) invisible
(c) vulnerable (c) reachable
Ans: (c) vulnerable (Adjective): weak and easily hurt physically or emotionally invincible (Adjective): too strong to be defeated or changed; unconquerable small (Adjective): very diminuitive in size invisible (Adjective): that cannot be seen reachable (Adjective): that is possible to reach

Q17. INOFFENSIVE
(a) sensitive (b) organic
(c) sensible (c) rude
Ans: (d) rude (Adjective): impolite; showing a lack of respect inoffensive (Adjective): not likely to offend or upset anyone sensitive (Adjective): easily offended or upset organic (Adjective): produced or practised without using artificial chemicals sensible (Adjective): able to make good judgements based on reason and experience rather than emotion

Q18. DIVULGE
(a) conceal (b) disguise
(c) oppress (d) reveal
Ans: (a) conceal (Verb): to hide divulge (Verb): reveal; to give somebody information that is supposed to be secret disguise (Verb): to hide or change so that the thing may not be recognized oppress (Verb): to treat in a cruel and unfair way by not giving the same rights, freedom etc. reveal (Verb): disclose; to make something known to somebody; display

Q19. DISCORD
(a) harmony (b) serenity
(c) acceptance (d) placidity
Ans: (a) harmony (Noun): a state of peaceful existence and agreement discord (Noun): disagreement; arguing serenity (Noun): the state of being calm and peaceful acceptance (Noun): the state of accepting placidity (Noun): being not easily excited or irritated

Q20. MAMMOTH
(a) quiet (b) significant
(c) huge (d) small
Ans:
(c) huge (Adjective): very large mammoth (Adjective): extremely large ; huge quiet (Adjective): making very little noise significant (Adjective): large or important enough to have an effect or to be noticed small (Adjective): very diminuitive in size

Q21. LIBERTY
(a) serenity (b) slavery
(c) serfdom (d) subordination
Ans: (b) slavery (Noun): the state of being a slave liberty (Noun): freedom to live as you choose without too many restrictions from government or authority serenity (Noun): the state of being calm and peaceful serfdom (Noun): the system under which crops were grown by serfs subordination (Noun): the state of being a subordinate to something

Q22. DISORDERLY
(a) chaotic (b) organized
(c) adjusted (d) arranged
Ans: (d) arranged (Adjective): planned and organised in advance disorderly (Adjective): showing lack of control; publicly violent or noisy; untidy; deranged chaotic (Adjective): lack of order ; in a state of complete confusion and lack of order organized (Adjective): carefully planned and arranged adjusted (Adjective, Verb): to change slightly to make it more suitable; adopted

Q23. ELEVATION
(a) reduction (b) humiliation
(c) depression (d) debasement
Ans: (c) depression (Noun): the state of feeling very sad and without hope; part of a surface that is lower than the parts around it elevation (Noun): the process of getting a higher or more important rank; the height of a place above the sea level; an increase in the level or amount of something; part of a surface that is higher than the parts around it reduction (Noun): an act of making less or smaller humiliation (Noun): the act of making somebody feeling ashamed or stupid and losing the respect of other people debasement (Noun): the state of making less valuable or respectable

Q24. GLOSSY
(a) dull (b) shining
(c) weary (d) tired
Ans: (a) dull (Adjective): boring or monotonous glossy (Adjective): smooth and shiny ; giving an appearance of being important and expensive shining (Adjective): made smooth and bright weary (Adjective): very tired tired (Adjective): weary

Q25. APPROPRIATE
(a) dissimilar
(b) incomparable
(c) unsuitable (d) disparate
Ans:
(c) unsuitable (Adjective): not suitable appropriate (Adjective): suitable, acceptable or correct dissimilar (Adjective): not the same incomparable (Adjective): so good or impressive that nothing can be compared to disparate (Adjective): so different from each other that they cannot be compared or cannot work together

Top
error: Content is protected !!