You are here
Home > Uncategorized > Part 178 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 178 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. This is the wrong _____ to this question.
(a) saying (b) style
(c) reaction (d) answer
Ans: (d) answer

Q2. The resort is _____ the lake.
(a) from (b) has
(c) besides (d) beside
Ans: (d) Beside = by the side of

Q3. The life of a mosquito is _____, but very active.
(a) long (b) passive
(c) brief (d) important
Ans:
(c) The sentence shows contrast. Brief (Adjective) short

Q4. The king was moved with ______ for the beggar.
(a) pity (b) piety
(c) pithy (d) privy
Ans: (a) Pity (Noun) = the feeling of sorrow and compassion caused by the sufferings of others.

Q5. A big dictionary ________ the table near the door.
(a) are on (b) is over
(c) is on (d) is up
Ans: (c) is on

Q6. Mr. Sen is absent today. He _____ sick.
(a) has to be
(b) could have been
(c) might be
(d) must have been
Ans:
(c) Might is used when showing that something is or was possible.

Q7. I hope you know that, once you have signed the contract, you will not be able to _______ .
(a) back in (b) back out
(c) back up (d) back at
Ans: (b) Back out = to withdraw from a commitment

Q8. Your opening paragraph should _____ the reader’s attention.
(a) attest (b) address
(c) attract (d) affect
Ans: (c) Attract = entice, allure; interest

Q9. When I visited him last evening we talked the matter _______.
(a) through (b) away
(c) off (d) over
Ans:
(d) over

Q10. The President will finally have a national memorial _____ his honour.
(a) at (b) upon
(c) in (d) on
Ans: (c) Correct preposition is: in.

Q11. Cultural _____ is very important in international business.
(a) sensibility (b) sensitivity
(c) smartness (d) susceptibility
Ans: (b) Sensitivity = the quality or state of being sensitive or responsive. Sensibility = the quality of being able to appreciate and respond to complex emotional influences.

Q12. We should first collect the funds and then _____ action.
(a) plunge into (b) plunge onto
(c) plunge at (d) plunge in
Ans:
(a) Plung into = jump or dive quickly and energetically; pitch oneself; launch oneself.

Q13. It is __________ university of excellence.
(a) a (b) an
(c) also (d) one
Ans: (a) University Consonant sound Hence, indefinite article ‘a’ …. should be used.

Q14. They have not had much time for social activities and I have not __________ .
(a) done so (b) either
(c) also (d) gone
Ans: (b) It is a negative sentence. As the structure suggests, either …. should be used.

Q15. Food was packed, and they __________, a merry, delighted party.
(a) went off (b) start off
(c) cut off (d) set off
Ans:
(d) Set off = begin a journey

Q16. Hard working people always succeed …….. whatever they do.
(a) over (b) on
(c) with (d) in
Ans: (d) in

Q17. I must…….. my deficiency in English.
(a) make out (b) makeup
(c) make after
(d) make beyond
Ans: (b) Make up = compensate Look at the sentence: Her enthusiasm makes up for her lack of experience.

Q18. He waited with …….. breath for the door to open.
(a) baited (b) bated
(c) beaten (d) bitten
Ans:
(b) With bated breath = feeling very anxious or excited.

Q19. Virginia Woolf’s novels continue to receive rave ………
(a) purviews (b) feedback
(c) reviews (d) previews
Ans: (c) When journalists write rave reviews, they praise something in a very enthusiastic way. Look at the sentence: The play received rave reviews from the critics.

Q20. His ………. gambling will ruin him.
(a) passion in
(b) passion for
(c) passion with
(d) passion of
Ans: (b) Passion (for) = strong and barely controllable emotion; strong liking. Look at the sentence: The English have a passion for gardens.

Q21. Fortune …….. him very often, such was his ill luck.
(a) grinned at (b) imposed on
(c) eluded (d) grasped at
Ans: (c) Elude (Verb) = not achieve; fail to be attained by someone.

Q22. In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four. The department has _______ a complaint against Mr. Bakshi.
(a) expressed (b) registered
(c) informed (d) noted
Ans: (b) Register (Verb) = record; put on record; enter; file.

Q23. In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four. He has a _______ interest in studying human psychology.
(a) deep (b) wide
(c) vast (d) heavy
Ans: (a) Deep (Adjective) = very intense or extreme; profound; sound.

Q24. In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four. I ____ to return by the 3rd of the month.
(a) strategize (b) program
(c) plan (d) project
Ans: (c) Plan (Verb) = to intend or expect to do something ; to make detailed arrangements for something you want to do in the future.

Q25. In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four. His success is worthy of ___.
(a) copying (b) aping
(c) simulation (d) emulation
Ans:
(d) Emulation (Noun) = effort to match or surpass a person or achievement Synonyms

Top
error: Content is protected !!