You are here
Home > Uncategorized > Part 161 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 161 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. Every year millions of tourists …….. the Anna Centenary Library in Chennai.
(a) visiting (b) visit
(c) are visiting (d) visited
Ans:
(b) Here, visit (Verb) is the right usage.

Q2. All is not well………… the automobile sector.
(a) down (b) in
(c) to (d) of
Ans: (d) of (Prep.): belonging to something ; relating to somebody Here, of is the right usage.

Q3. Many premier educational institutions come forward to have a ……… with flourishing industries.
(a) tieup (b) tiein
(c) tieon (d) tiedown
Ans: (a) tieup (Noun): an agreement between two companies to join together Here, tieup is the right usage.

Q4. He slipped ……….. his old ways and started drinking again.
(a) off (b) by
(c) in (d) into
Ans: (d) slip – into (Verb + Prep.): to pass into a particular state or situation, especially a difficult or unpleasant one Here, slippedinto is the right usage.

Q5. They reached the railway station before the train ……….. .
(a) had been left(b) left
(c) was leaving (d) had left
Ans: (d) Here, Past Per. Tense- had left is the right usage.

Q6. The Information and Communication Technology has …… age and employs very highly paid technocrats.
(a) come upon (b) come out of
(c) come through (d) come of
Ans:
(d) come of (Phr. V.): to emerge successfully come upon (Phr. V.): to discover or meet someone or something by accident come out of (Phr. V.): to develop from something come through (Phr. V.): to arrive by telephone, radio, etc. Here, come of is the right usage.

Q7. There are not solitary, freeliving creatures ; every form of life is ______ other forms.
(a) dependent on
(b) parallel to
(c) overshadowed by
(d) segregated from
Ans: (a) dependent on (Adj.): needing somebody/something in order to survive or be successful Here, dependent is the right usage.

Q8. I’ll take ______ now as I have another appointment some where else.
(a) departure
(b) my leave
(c) permission
(d) leave from work
Ans: (b) Here, my leave is the right usage. take your leave (Idiom): to say goodbye

Q9. A garden knife is _____ used for right pruning.
(a) generally
(b) compulsorily
(c) systematically
(d) daily
Ans: (a) generally (Adv.): by or to most people; in most cases pruning (Noun): the activity of cutting off some of the branches from a tree, bush, etc. so that it may grow better and stronger Here, generally is the right usage.

Q10. Serious threat to our ecology and environment can be _____ with organic cultivation.
(a) hastened (b) impeded
(c) aggravated (d) combated
Ans: (d) combated (Verb): stopped something unpleasant or harmful from happening or from getting worse hastened (Verb): to make something happen sooner or more quickly impeded (Verb): delayed or stopped the progress of something aggravated (Verb): made an unpleasant situation worse Here, combated is the right usage.

Q11. ‘My India’ by Corbett deals ______ the author’s familiarity with and love of India.
(a) in (b) of
(c) at (d) with
Ans:
(d) deal in (Phr. V.): trade in deal with (Phr. V.): to be about Here, with is the right usage.

Q12. Students of St. Xavier’s _____ all the prizes.
(a) bear of (b) bore away
(c) bore on (d) bear on
Ans: (b) Here, bore away is the right usage. bear away (Phr. V.): bear off; carry away; take away; carry off bear on (Phr. V.): to be relevant to or burdensome to

Q13. With danger _____ the door, you cannot sit idle.
(a) at (b) in
(c) of (d) near
Ans: (a) at the door: at the front door of a house Here, at is the right usage.

Q14. My servant _____ with all my money.
(a) have escaped
(b) was run away
(c) has run off
(d) running away
Ans: (c) Here, has run off is the right usage. run off with something (Idiom): to steal something and take it away

Q15. The driver was _____ injured; he died within an hour.
(a) significantly (b) fatally
(c) fatefully (d) vitally
Ans: (b) fatally (Adv.): causing or ending in death Here, fatally is the right usage.

Q16. Lata Mangeshkar was _____ with a natural talent for music.
(a) given (b) found
(c) endowed (d) entrusted
Ans:
(c) Here, endowed (Verb) is the right usage. be endowed with something (Phr. V.): to naturally have a particular feature, quality, etc.

Q17. The deceased left ______ him two young children.
(a) for (b) with
(c) by (d) behind
Ans: (d) leave behind (Phr. V.): to have family remaining after your death Here, behind is the right usage.

Q18. The statue ________ a global symbol of freedom.
(a) stands to
(b) stands for
(c) stands as
(d) stands against
Ans: (c) Here, stands as is the right usage.

Q19. A child is the future of a family _______ nation.
(a) as a
(b) like a
(c) as well as of a
(d) just as
Ans: (c) Here, as well as of a is the right usage.

Q20. The human mind seems to have builtin _______ against original thought.
(a) ideas (b) interests
(c) safeguards (d) prejudices
Ans: (d) prejudices (Noun): unreasonable dislike of or preferences for a person, group, custom, etc. Here, prejudices is the right usage.

Q21. If strict security measures were taken, the tragedy might have been_________.
(a) averted (b) removed
(c) controlled (d) restrained
Ans:
(a) averted (Verb): turned away; prevented; kept from happening controlled (Verb): restrained or managed or kept within certain bounds restrained (Adj.): kept under control Here, averted is the right usage.

Q22. Slow and steady____the race.
(a) is winning (b) wins
(c) will win (d) win
Ans: (b) slow and steady is a Singular Subject. Simple Present Tense is used when we talk about a Universal Truth. Here, wins is the right usage.

Q23. Night came on and the room ______ dark.
(a) is growing (b) has grown
(c) grew (d) will grow
Ans: (c) Here, grew (Simple Past Tense) is the right usage.

Q24. Only patience and fortitude carried him____the crisis.
(a) over (b) about
(c) out (d) through
Ans: (d) carry somebody through (Phr. V.): to help somebody to survive a difficult period. Here, through is the right usage.

Q25. Octopuses are mostly shy and ____ harmless to human beings.
(a) generally (b) mainly
(c) completely (d) rarely
Ans: (a) generally (Adv.): in most cases rarely (Adv.): not very often Here, generally is the right usage.

Top
error: Content is protected !!