You are here
Home > Uncategorized > Part 141 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 141 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The flash of the torch…….a cobra.
(a) exposed (b) displayed
(c) disclosed (d) revealed
Ans: (d) revealed (Verb): caused to be seen ; shown exposed (Verb): made visible Here, revealed is the right usage.

Q2. He…….himself a stiff drink before making his statement to the police officer.
(a) threw (b) poured
(c) filled (d) sipped
Ans: (b) poured (Verb): served a drink Here, poured is the right usage.

Q3. It was his…….that led him to penury.
(a) flamboyance
(b) arrogance
(c) extravagance
(d) ebullience
Ans: (c)extravagance (Noun): the habit of spending more money than you can afford or than is necessary penury (Noun): poverty flamboyance (Noun): showiness arrogance (Noun): overbearing pride ebullience (Noun): the quality of being full of confidence, energy and good humour Here, extravagance is the right usage.

Q4. Gita was known to be a…….so nobody entrusted any important work to her.
(a) joker (b) worker
(c) shocker (d) shirker
Ans: (d) shirker (Noun): a person who avoids doing something he should do, especially because he is too lazy Here, shirker is the right usage.

Q5. The statue was so…….that people stared at it in horror.
(a) grotesque (b) exquisite
(c) beatific (d) cumbersome
Ans: (a) grotesque (Adj.): extremely ugly in a strange way that is often frightening exquisite (Adj.): extremely beautiful or carefully made beatific (Adj.): showing great joy and peace cumbersome (Adj.): large and heavy Here, grotesque is the right usage.

Q6. He was caught redhanded and could not…….the charges.
(a) refute (b) refuse
(c) rebuke (d) revoke
Ans: (a) refute (Verb): to prove that something is wrong rebuke (Verb): to speak in an angry and critical way revoke (Verb): to cancel something officially so that it may no longer be valid. Here, refute is the right usage.

Q7. Unhappy about the treatment meted out to her, Shanti……. demanded justice.
(a) sumptuously
(b) voraciously
(c) spasmodically
(d) vociferously
Ans: (d)vociferously (Adv.): in a loud and confident manner meted out (Phr.V): gave a punishment voraciously (Adv.): in a way that involves eating or wanting a large amount of food spasmodically (Adv.): not regularly or continuously Here, vociferously is the right usage.

Q8. The police sprayed tear gas…….on the protesters.
(a) indirectly
(b) intensively
(c) indifferently
(d) indiscriminately
Ans: (d) indiscriminately (Adv.): without thinking about the results of the action, especially when this causes people to be harmed Here, indiscriminately is the right usage.

Q9. We are happy to…….the receipt of your order No 4071 dated 13.3.96.
(a) admit (b) accept
(c) acknowledge (d) respond
Ans: (c) acknowledge (Verb): to tell somebody that you have received something that he sent to you accept (Verb): to take willingly Here, acknowledge is the right usage.

Q10. All jobs are respectable…….of their nature.
(a) irrelevant
(b) immaterial
(c) irresponsible
(d) irrespective
Ans:
(d) irrespective of (Prep.): without considering something or being influenced by it ; regardless of Here, irrespective is the right usage.

Q11. Nadheeka was musing …… memories of the past.
(a) over (b) about
(c) on (d) from
Ans: (a) muse over (Verb): to think carefully about something for a time, ignoring what is happening around you Here, musing is the right usage.

Q12. The lame boy tried to climb up the staircase without …… help.
(a) little (b) any
(c) some (d) many
Ans: (b) any (Det.): used with Uncountable Plural Nouns in Negative Sentences Here, any is the right usage.

Q13. Each school has its own set of rules ……all good pupils should follow them.
(a) but (b) or
(c) so (d) and
Ans: (d) and (Conj.): used for joining words or a group of words or independent clauses without a contrast Here, and is the right usage.

Q14. On my return from a long holiday, I had to ……with a lot of work.
(a) catch on (b) catch up
(c) make up (d) take up
Ans: (b) catch up (Verb) % to reach the same level or standard as somebody who is ahead of you Here, catch up is the right usage.

Q15. Only one of the boys ……not done the homework given yesterday.
(a) have (b) has
(c) can (d) could
Ans: (b) Only one of the boys (Subject) is Singular. It will agree with a Singular Verb. So, has will be used Here, has is the right usage.

Q16. Hopes of a settlement depends on the ……of the discussion.
(a) findings
(b) outcome
(c) break through
(d) resolutions
Ans: (b) outcome (Noun): the result or effect of an action or event. Here, outcome is the right usage.

Q17. We must avail ourselves ……every opportunity that comes ……our way.
(a) of ; in (b) on ; in
(c) against ; for (d) to ; to
Ans: (a) avail (Verb): to make use avail goes with Prep. of avail of: to make use of Here, of ; in – is the right usage.

Q18. It is time we ……with determination.
(a) act (b) acted
(c) have acted (d) will act
Ans: (b) This structure uses a Past Tense form to talk about the Present or Future. So, acted is the right usage.

Q19. When the thief entered the house, the inmates ….in the hall.
(a) were slept
(b) were sleeping
(c) slept
(d) had been sleeping
Ans: (b) The action is showing a Past Progressive Tense. So, were sleeping is the right usage.

Q20. 700 men worked for 10 years to……the Borobudur temple in Java to its former glory.
(a) restore (b) give
(c) create (d) revive
Ans:
(a) restore (Verb): to bring back to former position, place or condition revive (Verb): to make something start being used or done again Here, restore is the right usage.

Q21. The thief explained how he ……. from the jail.
(a) escapes
(b) had escaped
(c) escaped
(d) has escaped
Ans: (b) The sentence is in Indirect Speech showing Past time. So, Past Perfect Tense will be used. Here, had escaped is the right usage.

Q22. He held …… to the books passionately.
(a) on (b) in
(c) off (d) away
Ans: (a) hold on to something (Idiom): to maintain a grip on something Here, on is the right usage.

Q23. They did not know where they ……. from.
(a) had come (b) have come
(c) has come (d) come
Ans: (a) The sentence is in Indirect Speech showing Past Time. So, Past Perfect Tense will be used Here, had come is the right usage.

Q24. There is only one member who has not paid his …… and he has promised to pay before the end of this month.
(a) remittance (b) honorarium
(c) subscription (d) allowance
Ans: (c) remittance (Noun): payment made for something honorarium (Noun): a payment made for somebody’s professional services subscription (Noun): a fee that you pay regularly to belong to or support an organisation allowance (Noun): an amount of money that is given to someone regularly Here, subscription is the right usage.

Q25. He was an …… swimmer, but was swept away by a strong ……
(a) eligible; water
(b) able; stream
(c) old; river
(d) expert; current
Ans:
(d) expert ; current is the right usage

Top
error: Content is protected !!