You are here
Home > Uncategorized > Part 124 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 124 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “When did you meet my brother?” She asked me.
(a) She wanted to know when did I meet her brother.
(b) She asked when did I meet my brother.
(c) She asked me when I had met her brother.
(d) She wants to know when I had met my brother.
Ans: (c) “When did you meet my brother ?” she asked →(D.S.)H.V. Pro. Verb Pro. Rep. V. (me) She asked me when I had met her brother. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. (you) (P. Per.) (my)

Q2. Ruby requested me to lend her Rs. 1000 the next day.
(a) Ruby said to me, “Please lend me Rs. 1000 the next day.”
(b) Ruby said to me, “Please lend her Rs. 1000 the next day.”
(c) Ruby said to me, “Please lend her Rs. 1000 tomorrow.”
(d) Ruby said to me, “Please lend me Rs. 1000 tomorrow.”
Ans:
(d) Ruby requested me to lend her 1000 the next day. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. Ext. Wd. Ruby said to me, “Please lend me 1000 tomorrow.” →(D.S.)Rep.V. Verb Pro. (her)

Q3. “Do you want balloons ?” he said to the child.
(a) He asked the child if it wanted balloons.
(b) He asked the child whether it had wanted balloons.
(c) He asked the child did it want balloons.
(d) He asked the child if it would want balloons.
Ans: (a) “Do you want balloons ? ”he said to the child. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep. V. (child) (S. Pr) He asked the child if it wanted balloons. →(I.S.)Rep.V. Conj. Verb (S.Past)

Q4. She said, “How ugly I look in this dress ”
(a) She said that how ugly she was looking in that dress.
(b) She exclaimed how ugly she looked in that dress.
(c) She expressed how ugly she looked in that dress.
(d) She exclaimed that she looked very ugly in that dress.
Ans: (d) She said, “How ugly I look in this dress ” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext.Wd. (She) (S.Pr.) She exclaimed that she looked very ugly in that dress. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (I) (S. Past)

Q5. She said “You can leave the books here.”
(a) She said that they can leave the books there.
(b) She said that they could leave the books there.
(c) She said that they can leave the books here.
(d) She said that they could leave the books here.
Ans: (b) She said, “You can leave the books here.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V Verb Ext. Wd. (them) She said that they could leave the books there. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Ext. Wd. (you)

Q6. My friend said “I am leaving today.”
(a) My friend said that he is leaving today.
(b) My friend said that he was leaving today.
(c) My friend said that he leaves today.
(d) My friend said that he was leaving that day.
Ans: (d) My friend said, ”I am leaving today.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. (friend) (Pr. Cont.) My friend said that he was leaving that day. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (I) (P. Cont.)

Q7. Mukta said to Puneet, “My mother is a good cook”.
(a) Mukta told Puneet that her mother was a good cook.
(b) Mukta told Puneet that my mother was a good cook.
(c) Mukta told to Puneet that her mother is a good cook.
(d) Mukta asked Puneet that her mother is a good cook.
Ans: (a) Mukta said to Puneet, “My mother is a good cook.”→(D.S.)Rep.V. Modal H.V. (Mukta’s) Mukta told Puneet that her mother was a good cook. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. (my)

Q8. The commander said to the army, “March forward”.
(a) The commander asked the army march forward.
(b) The commander ordered the army to march forward.
(c) The commander requested the army to go forward.
(d) The army requested the commander to march.
Ans: (b) The commander said to the army,”March forward.” →(D.S.)Rep.V. Verb The commander ordered the army to march forward. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q9. He promised, “I will do it tomorrow .”
(a) He promised that he will do it tomorrow.
(b) He promised that he will do it the next day.
(c) He promised that he would do it tomorrow.
(d) He promised that he would do it the next day.
Ans: (d) He promised “I will do it tomorrow.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Ext. Wd. (He) He promised, that he would do it the next day. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Ext. Wd. (I)

Q10. Geeta said, “I did not do this deliberately .”
(a) Geeta said that I had not done that deliberately.
(b) Geeta said that she had not done that deliberately.
(c) Geeta said that she has not done this deliberately.
(d) Geeta said that I have not done this deliberately.
Ans: (b) Geeta said, ”I did not do this deliberately.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Ext. Wd. (Geeta) Geeta said that she had not done that deliberately. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (I) (P. Perfect)

Q11. She exclaimed, “I’m afraid we are rather late ”
(a) She exclaimed that they were frightened of being late.
(b) She exclaimed that she was afraid that they were rather late.
(c) She shouted that they were scared that they would be late.
(d) She screamed that she was worried that they would all be late.
Ans: (b) She exclaimed, “I’ m afraid we are rather late.” →(D.S.)Rep.V. Pro H.V. Pro. H.V.she (am) (she others)She exclaimed that she was afraid that they were rather late. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Conj Pro. H.V. (I) (we)

Q12. She said to me, “What can I do for you?”
(a) She asked me what she could do for me.
(b) She asked me what can she do for me.
(c) She asked me what she can do for me.
(d) She asked me whether she can do anything for me.
Ans: (a) She said to me, “What can I do for you ?” →(D.S.)Rep.V. Modal Pro. H.V. Pro. (she) (me) She asked me what she could do for me. →(I.S.)Rep.V. Pro. Modal H.V. Pro. (I) (you)

Q13. He said, ‘ Alas I am undone
(a) He said that it was his undoing.
(b) He exclaimed pathetically that he was undone.
(c) He stated that he was undone.
(d) He cried that he was being undone.
Ans: (b) He said, “Alas I am undone.”→(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. (He) He exclaimed pathetically that he was undone. →(I.S.)Rep.V. conj. Pro. H.V. (I)

Q14. “I shall unlock the secrets of their success,” he said.
(a) He said that he shall unlock the secrets of their success.
(b) He said that he should unlock the secrets of their success.
(c) He said that he would unlock the secrets of their success.
(d) He said that he will unlock the secrets of their success.
Ans: (c) “I shall unlock the secrets of their success” he said.→(D.S.)Pro. H.V. Verb Rep. V. (he) He said that he would unlock the secrets of their success. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb (I)

Q15. “I wonder what he wants of us,” said Quint.
(a) Quint said that he was wondering what he wanted of them.
(b) Quint said that he wondered what he wanted of us.
(c) Quint said he wondered what he wants of them.
(d) Quint said that he wondered what he wanted of them.
Ans: (d) “I wonder what he wants of us” said Quint. →(D.S.)Pro. Verb Pro. Verb Pro. (Quint) (S. Pr.) (S. Pr.) (Quint +) Quint said that he wondered what he wanted of them. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. Verb Pro. (I) (S. Past) (S. Past) (us)

Q16. Dinesh said, “I want to eat a good mango one of these days.”
(a) Dinesh said he wants to eat a good mango one of these days.
(b) Dinesh said that he wanted to eat a good mango one of those days.
(c) Dinesh said that he wants to eat a good mango one of those days.
(d) Dinesh said that he wanted to eat a good mango one of these days.
Ans: (b) Dinesh said, “I want to eat a good mango one of these days.”→(D.S.) Rep.V. Pro. Verb Inf. Verb Ext. Wd. (Dinesh) (S. Pr.) Dinesh said that he wanted to eat a good mango one of those days.→(I.S.) Rep.V. Conj. Pro. Verb Inf. Verb Ext. Wd. (I) (S. Past)

Q17. He said, “I intend to leave for Delhi tonight.”
(a) He said that he will intend to leave for Delhi tonight.
(b) He said that he should intend to leave for Delhi that night.
(c) He said that he intended to leave for Delhi that night.
(d) He said that his intention is to leave for Delhi tonight.
Ans: (c) He said, “I intend to leave for Delhi tonight →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Inf. Verb Ext. Wd. (he) (S. Pr.) He said that he intended to leave for Delhi that night. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Inf. Verb Ext. Wd. (I) (S. Past)

Q18. He said, “The Sun rises in the east.”
(a) He said that the Sun rised in the East.
(b) He said that the Sun rises in the East.
(c) He said that the Sun will rise in the East.
(d) He said that the Sun may rise in the East.
Ans: (b) He said,”The sun rises in the East.” →(D.S.)Rep.V. Verb (S. Pr.) He said that the sun rises in the East. →(I.S.)Rep.V. Conj. Verb (S. Pr.) When the statement is a Universal Truth, the Tense of Verb remains unchanged.

Q19. Ram asked Krishna, “Where are you going today ?”
(a) Ram asked Krishna where he was going that day.
(b) Ram asked Krishna as to where he was going on the previous day.
(c) Ram asked Krishna where was he going the next day.
(d) Ram asked Krishna where was he going the day before.
Ans: (a) Ram asked Krishna, “Where are you going today ?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (Krishna) Ram asked Krishna where he was going that day. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. (you) (P. Cont.)

Q20. He said, “What a fool Tom is ”
(a) He exclaimed that he was a big fool.
(b) He exclaimed that Tom was a big fool.
(c) He wondered what kind of a fool Tom was.
(d) He claimed that Tom was a big fool.
Ans: (b) He said, ”What a fool Tom is ” →(D.S.)Rep.V. He exclaimed that Tom was a fool. →(I.S.)Rep.V. Conj.

Q21. “What kind of scheme do you have ?” Amit asked the insurance agent.
(a) Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she had.
(b) Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she has.
(c) Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she is having
(d) Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she was having.
Ans: (a) “What kind of scheme do you have ?” Amitasked the insurance agent.→(D.S.) H.V. Pro. H.V. Rep. V. (Insurance agent) Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she had.→(I.S.) Rep.V. Pro. H.V. (you)

Q22. The doctor said to the patient, “Take complete rest.”
(a) The doctor told to the patient that take complete rest.
(b) The doctor advised the patient to take complete rest
(c) The doctor suggested the patient to take complete rest
(d) The doctor asked the patient take complete rest.
Ans: (b) The doctor said to the patient, “Take complete rest.”→(D.S.)Rep.V. Verb The doctor advised the patient to take complete rest. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q23. Mini said to me, “I have bought this flat for my mother.”
(a) Mini told that she had bought that flat for her mother.
(b) Mini said that she bought that flat for her mother.
(c) Mini said she has bought that flat for mother.
(d) Mini told me that she had bought that flat for her mother.
Ans: (d) Mini said to me, “I have bought this flat for mymother. →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. Pro. (Mini) (Pr. Per.) (Mini’s) Mini told me that she had bought that flat for her mother. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. Pro. (I) (P. Per.) (my)

Q24. He said, “I will come again.”
(a) He said that he will come again.
(b) He says he is coming again.
(c) He says he’ll come again.
(d) He said that he would come again.
Ans: (a) He said “I will come again.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb (I) He said that he would come again.” →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb (I)

Q25. “Don’t do any more work until you have had a rest,” her mother advised her.
(a) Her mother advised her not to do any more work until she has had a rest.
(b) Her mother advised her not to do any more work until she had had a rest.
(c) Her mother advised her that she would not do any more work until she had had a rest.
(d) He mother advised her that she need not do any more work until she had had a rest.
Ans: (b) “Don’t do any more work until you have had a rest, “her motheradvised her.→(D.S.)H.V. Verb Conj. Pro. Verb Rep. V. (Pr. per.) Her mother advised her not todo any more work until she had hada rest.→(I.S.) Rep.V. Verb Pro. Verb (you) (P. Per.)

Top
error: Content is protected !!