You are here
Home > Uncategorized > Part 121 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 121 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 121 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. AOP, CQR, EST, GUV, ?
(a) IYZ (b) HWX
(c) IWX (d) JWX
Ans: (c)

Q2. STIMULATION
(a) STATION (b) NATION
(c) MOTION (d) MOUTH
Ans: (d)

Q3. Diagnosis Post operational care, Operation, Discharge
(a) Discharge, Operation, Diagnosis, Post operational care
(b) Operation, Diagnosis, Discharge, Post operational care
(c) Diagnosis, Operation, Post operational care, Discharge
(d) Post operational care, Discharge, Operation, Diagnosis
Ans: (c)

Q4. Food : Hunger : : Sleep : ?
(a) Weariness (b) Night
(c) Health (d) Dream
Ans: (a)

Q5. 17 % 60 : : 20 : ?
(a) 57 (b) 69
(c) 81 (d) 93
Ans: (b)

Q6. BCD : GFE :: HIJ : ?
(a)KLM (b) MLK
(c)MKL (d) LMK
Ans: (b)

Q7. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
3 × 4 × 5 = 435 4 × 3 × 2 = 342 2 × 3 × 4 = ?

(a) 324 (b) 342
(c) 432 (d) 243
Ans: (a)

Q8. (a) Short — Long
(b) Man — Woman
(c) Light — Heavy
(d) Crime — Blame

Ans: (d)

Q9. (a) 57 – 47 (b) 39 – 29
(c) 19 – 9 (d) 59 – 39

Ans: (d)

Q10. (a) ACB (b) GIH
(c) MON (d) PQR

Ans: (d)

Q11. XYZ, ABC, UVW, DEF, RST, GHI, ? .
(a) UVW (b) JKL
(c) OPQ (d) NOP
Ans: (c)

Q12. Correspondence
(a) Respondent (b) Condense
(c) Correspond (d) Respond
Ans: (a)

Q13. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Stone 2. Sand
3. Rock 4. Boulder
5. Hill

(a) 2, 1, 3, 4, 5 (b) 5, 3, 2, 1, 4
(c) 5, 4, 2, 1, 3 (d) 1, 4, 2, 3, 5
Ans: (a)

Q14. Carpenter : Furniture :: ?
(a) Book : Author
(b) Magazine : Editor
(c) Cook : Soup
(d) Dam : Engineer )
Ans: (c)

Q15. 100 : 102 : : 100000 : ?
(a) 105 (b) 104
(c) 1003 (d) 1004
Ans: (a)

Q16. BDFH : JLNP : : ? : KMOQ
(a)HIJK (b) CEGI
(c) EGJL (d) CFGI
Ans: (b)

Q17. In the following question, * stands for any of the mathematical signs at different places, which are given as choices under each question.
Select the choice with the correct sequence of signs which when substituted makes the question as a correct equation.
24 * 4 * 5 * 4

(a) × + = (b) = × +
(c) + × = (d) = + ×
Ans: (*)

Q18. (a) Cement (b) Glue
(c) Gum (d) Lock )

Ans: (d)

Q19. (a) 919–949 (b) 646–686
(c) 828–848 (d) 434–464

Ans: (a)

Q20. (a) ABBC (c) HIIJ
(c) PQQR (d) WYYZ

Ans: (d)

Q21. FLU, GMV, HNW, IOX, ? .
(a) JYP (b) WYP
(c) WPY (d) JPY
Ans: (d)

Q22. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word.
IMPRACTICABLE

(a) CAPABLE (b) PARTICLE
(c) PRACTICAL (d) PEACE
Ans: (d)

Q23. Which will appear fourth in the dictionary?
(a) Minority (b) Mistake
(c) Mission (d) Miracle
Ans: (b)

Q24. Desert: Mirage ;: Ocean : ?
(a) El-Nino (b) Whale
(c) Blizard (d) Hail
Ans: (a)

Q25. 3 : 27 : : 7 : ?
(a) 21 (b) 42
(c) 147 (d) 343
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!