You are here
Home > Uncategorized > Part 111 – Biology Previous Year Questions

Part 111 – Biology Previous Year Questions

Q1. Proteins are digested by
(a) Proteases (b) Amylases
(c) Lipases (d) Nucleases
Ans: (a) The digestion of proteins, take place by enzymes called proteases, which begins in the stomach, where pepsin breaks down some proteins into polypeptides. The end products of protein digestion are amino acids which can be absorbed.

Q2. Jaundice is a disease which affects

(a) Heart (b) Liver
(c) Spleen (d) Gall bladder
Ans: (b) Jaundice is a yellow discoloration of the skin, mucous membranes, and the whites of the eyes caused by increased amounts of bilirubin in the blood. It is often seen in liver disease such as hepatitis or liver cancer.

Q3. Cholesterol is absent in

(a) Groundnut oil
(b) Butter oil
(c) Butter milk
(d) Ice Cream
Ans: (a) 100 g of peanut oil (groundnut oil) contains 17.7 g of saturated fat, 48.3 g of monounsaturated fat, 33.4 g of polyunsaturated fat, and 0 mg of cholesterol. It is fast replacing dairy products due to the absence of cholesterol.

Q4. Approximate life span of parrot is

(a) 20 years (b) 40 years
(c) 70 years (d) 140 years
Ans: (a) The lifespan of a parrot depends on the species. Smaller types of parrots generally have a lifespan of 15 to 20 years, while some larger varieties can live as long as 80 years.

Q5. Tendons and ligaments are

(a) Connective tissue
(b) Muscular tissue
(c) Epithelial tissue
(d) Skeletal tissue
Ans: (a) A tendon is a fibrous connective tissue which attaches muscle to bone. A ligament is a fibrous connective tissue which attaches bone to bone, and usually serves to hold structures together and keep them stable.

Q6. A plant with 30 cm or more circumference from human chest height is identified as

(a) Herb
(b) Shrub
(c) Medicinal herbs
(d) Tree
Ans: (c) Medicinal herbs grown from 30 to 90 cm in height. They reach up to 30 cm in diameter.

Q7. The skin biting mosquito has legs as locomotory organ which are

(a) Four pairs (b) Three pairs
(c) Two pairs (d) One pair
Ans: (b) Like all other insects, in a mosquito, the thorax is specialized for locomotion. Three pairs of legs and a pair of wings are attached to the thorax. The insect wing is an outgrowth of the exoskeleton.

Q8. In plant-water relationships, symbol ‘YW’ is used to represent

(a) Osmotic pressure
(b) Water potential
(c) Solute potential
(d) Osmosis
Ans: (b) Water potential is the potential energy of water per unit volume relative to pure water in reference conditions. Water potential quantifies the tendency of water to move from one area to another due to osmosis, gravity, mechanical pressure, or matrix effects such as surface tension. Water potential is typically expressed in potential energy per unit volume and very often is represented by the Greek letter

Q9. A molecule in plants comparable to haemoglobin in animals is

(a) Cytochrome (b) Cellulose
(c) Chlorophyll (d) Carotene
Ans: (c) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates. Similarly, Cytochromes are, in general, membranebound hemeproteins containing heme groups and are primarily responsible for the generation of ATP via electron transport.

Q10. An Antigen is

(a) the result of Antibody
(b) the opposite of Antibody
(c) the stimulus for Antibody formation
(d) the residue of an Antibody
Ans: (c) Antigens are defined as substances recognized by the body as foreign, causing the body to produce an antibody to react specifically with it. Antibodies are proteins produced by lymphocytes as a result of stimulation by an antigen which can then interact specifically with that particular antigen.

Q11. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of

(a) Plasma
(b) Haemoglobin
(c) Heparin
(d) Fibrin
Ans: (c) Heparin is a naturally-occurring anticoagulant produced by basophils and mast cells. Heparin acts as an anticoagulant, preventing the formation of clots and extension of existing clots within the blood. Heparin is present in the walls of blood vessels where it doesn’t allow blood to clot.

Q12. Leech is an ectoparasite on cattle, which is

(a) Carnivorous (b) Omnivorous
(c) Sanguivorous (d) Herbivorous
Ans: (d) A herbivore is an organism anatomically and physiologically adapted to plant material, for example foliage, as the main component of its diet. Cattle are herbivorous animals.

Q13. How many chambers does a mammalian heart have ?

(a) 4 (b) 1
(c) 2 (d) 3
Ans: (a) Most mammalian hearts are structured similarly to the human heart. There are 4 chambers found within the mammalian heart: the left atrium, right atrium, left ventricle, and right ventricle.

Q14. The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?

(a) Snail
(b) Crab
(c) Dogfish
(d) Gambusia fish
Ans: (d) The Gambusia fish, also known as mosquitofish, feeds on the larvae of mosquitoes. So it helps in controlling their population. Mosquitofish were introduced directly into ecosystems in many parts of the world as a bio-control to lower mosquito populations which in turn negatively affected many other species in each distinct bioregion.

Q15. The ambient air is stable when the ambient lapse rate is

(a) Neutrally stable
(b) Hyper-adiabatic
(c) Sub-adiabatic
(d) Super-adiabatic
Ans: (c) f the environmental lapse rate is greater than – 5.5 K/km, then there is some small amount of vertical turbulence and the atmosphere is said to be stable. It is also referred to as being sub-adiabatic.

Q16. Membrane lipids of chil lsensitive plants contain

(a) low proportion of saturated fatty acids.
(b) low proportion of unsaturated fatty acids.
(c) equal proportion of saturated and unsaturated fatty acids.
(d) high proportion of unsaturated fatty acids.
Ans: (d) The membranes of chill sensitive plants have been found to have about a 2:1 ratio of unsaturated to saturated fatty acids. It has been seen that the proportion of unsaturated membrane fatty acids increases and the critical temperature decreases when chill-sensitive plants are acclimated to a low temperature.

Q17. Respiration is regarded as a

(a) Synthetic Process
(b) Catabolic Process
(c) Anabolic Process
(d) Reduction Process
Ans: (b) Cellular respiration is a catabolic process because it is breaking down glucose to eventually transfer energy into its usable form in ATP. An anabolic process builds things up, photosynthesis is a version of this and the metabolic opposite of cellular respiration.

Q18. The structure which helps in the nutrition of the Embryo is

(a) Yolk sac
(b) Amniotic membrane
(c) Crypts
(d) Placenta
Ans: (a) The yolk sac is a membranous sac attached to an embryo, providing early nourishment. It functions as the developmental circulatory system of the human embryo, before internal circulation begins. It carries out transfer of nutrients in weeks 2 and 3 when the utero-placental circulation is established

Q19. Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?

(a) Cerebellum
(b) Cerebrum
(c) Medulla Oblongata
(d) Pons
Ans: (c) Medulla Oblongata is that part of the brain which regulates basic functions. It regulates vomiting, hiccupping, swallowing, coughing, sneezing, etc.

Q20. Which one of the following animals is devoid of lateral line sense organ?

(a) Labeo (b) Catla
(c) Sea horse (d) Magur
Ans: (c) The lateral line is a system of sense organs found in aquatic vertebrates, chiefly fish, used to detect movement and vibration in the surrounding water. Sea Horses do not have such organ.

Q21. Conglobate gland is a leaf like structure found in

(a) Female Cockroach
(b) Male Cockroach
(c) Male Ascaris
(d) Female Ascaris
Ans: (b) Conglobate gland is a leaf like, median, unbranched gland of male cockroach. It lies below the ejaculatory duct and open into the genital pouch close to the male genital aperture.

Q22. In the resistance colour code, the fourth band signifies

(a) tolerance level
(b) power of ten
(c) the total value of resistance
(d) the material of the resistor
Ans: (a) The first and second band represent the numerical value of the resistor, and the color of the third band specify the power-of-ten multiplier. Reading the resistor from left to right, the fourth band represents the tolerance.

Q23. The curcumin is isolated from

(a) Garlic (b) Turmeric
(c) Sunflower (d) Rose flower
Ans: (b) Curcumin is the principal curcuminoid of the popular Indian spice turmeric, which is a member of the ginger family. The curcuminoids are natural phenols that are responsible for the yellow color of turmeric.

Q24. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from

(a) Calcium (b) Fluorine
(c) Chlorine (d) Sodium
Ans: (a) The human body requires more calcium than any other mineral. At least 99% of the calcium is found in the bones and teeth, giving them strength and rigidity.

Q25. The type of tail found in Shark is

(a) Protocercal (b) Homocercal
(c) Heterocercal (d) Diphycercal
Ans: (c) Sharks possess a heterocercal caudal fin in which the dorsal portion is usually noticeably larger than the ventral portion. This is because the shark’s vertebral column extends into that dorsal portion, providing a greater surface area for muscle attachment.

Top
error: Content is protected !!