You are here
Home > Uncategorized > Part 102 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 102 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 102 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Gifted : Intelligent : : Creative : ?
(a) Artistic (b) Scientific
(c) Productive (d) Repetitive
Ans: (c)

Q2. 0.01 : 0.0001 :: 0.05 : ?
(a) 0.00025 (b) 0.0025
(c) 0.025 (d) 0.25
Ans: (b)

Q3. CAT: DDY : : BIG: ?
(a) CLL (b) CLM
(c)CML (d) CEP
Ans: (a)

Q4. Some equations have been solved on the basis of certain system.
Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
9 × 7 × 4 = 794, 3 × 4 × 6 = 436, 4 × 2 × 7 = ?

(a) 742 (b) 247
(c) 724 (d) 472
Ans: (b)

Q5. (a) College (b) Kindergarten
(c) School (d) Education

Ans: (d)

Q6. (a) 35 (b) 37
(c) 23 (d) 19

Ans: (a)

Q7. (a) ACE (b) GIK
(c) JLM (d) SUW

Ans: (c)

Q8. T, R, P, N, L, _?_, ?_
(a) J, G (b) J, H
(c) K, H (d) K, I
Ans: (b)

Q9. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ABSTRACTIONISTS

(a) ATTRACTION
(b) INSTRUCTIONS
(c) RATION (d) RACIAB
Ans: (b)

Q10. A. TORTOISE B. TORONTO
C. TORPED D. TORUS
E. TORSEL

(a) B, E, C, A, D
(b) B, E, C, D, A
(c) B, C, E, A, D
(d) B, C, E, D, A
Ans: (c)

Q11. Video : Cassette :: Computer : ?
(a) Files (b) Floppy
(c) Bits (d) Adit
Ans: (b)

Q12. 5 : 30 : : 7 : ?
(a) 54 (b) 50
(c) 49 (d) 56
Ans: (d)

Q13. QYGO : SAIQ :: UCKS : ?
(a) VFNU (b) WEMU
(c)WDMV (d) WDLU
Ans: (b)

Q14. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
16 * 2 * 24 * 3 * 6

(a) + = – ÷ (b) × – + =
(c) + ÷ = ÷ (d) – – ÷ =
Ans: (d)

Q15. (a) Yellow Orange
(b) Red Yellow
(c) Red Orange
(d) Yellow Green

Ans: (a)

Q16. (a) 2016 (b) 3006
(c) 3016 (d) 3303

Ans: (d)

Q17. (a) I (b) E
(c) B (d) O

Ans: (c)

Q18. DKM, FJP, HIS, JHV, ?
(a) HGY (b) LGZ
(c) IGY (d) LGY )
Ans: (d)

Q19. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ENDEAVOUR

(a) DEVOUR (b) ROUND
(c) DROWN (d) DROVE
Ans: (c)

Q20. Arrange the following words according to the English Dictionary :
a. Apple b. Appreciate
c. Apply d. Application
e. Apartment

(a) e, a, b, d, c (b) e, c, a, b, d
(c) e, a, c, d, b (d) e, a, d, c, b
Ans: (d)

Q21. Dress : Tailor : : ? : Carpenter
(a) Wood (b) Furniture
(c) Leather (d) Cloth
Ans: (b)

Q22. 49 : 343 :: 64 : ?
(a) 512 (b) 412
(c) 416 (d) 516
Ans: (a)

Q23. BFG : EIJ :: RVW : ?
(a) UWY (b) UYZ
(c) SWX (d) QUV
Ans: (b)

Q24. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
5 * 3 * 3 * 5 * 0

(a) × ÷ – = (b) + – ÷ =
(c) – – + = (d) – × ÷ =
Ans: (a)

Q25. (a) Forgetting
(b) Convergent Production
(c) Divergent Production
(d) Cognition

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!