You are here
Home > Uncategorized > Part 100 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 100 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 100 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Tailor : Cloth : : Farmer : ?
(a)Crop (b) Plough
(d) Spade (d) Land
Ans: (a)

Q2. Select the related word from the given alternatives :
Jailor : Prison : : Curator : ?

(a) Cell (b) Museum
(c) Warden (d) Cure
Ans: (b)

Q3. BOQD : ERTG : : ANPC : ?
(a) DQSF (b) FSHU
(c) SHFU (d) DSQF
Ans: (a)

Q4. If ‘+’ means ‘÷’; ‘÷’ means ‘–’; ‘–’ means ‘×’; ‘×’ means ‘+’, then 8 + 2 ÷ 3 – 4 × 6 = ?
(a) – l2 (b) – 2
(c) – 10 (d) –15
Ans: (b)

Q5. (a) Save (b) Spill
(c) Spend (d) Squander

Ans: (a)

Q6. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Apartment (b) Garage
(c) Quarter (d) Flat
Ans: (b)

Q7. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 16 (b) 4
(c) 2 (d) 36
Ans: (c)

Q8. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be?
(a) Today
(b) Two days after today
(c) Tomorrow
(d) Day after Tomorrow
Ans: (c)

Q9. CONTINENT
(a) CONTENT (b) INTENT
(c) CONVENT (d) TENT
Ans: (c)

Q10. a. Nation b. Village
c. Taluk d. District
e. State

(a) b, c, d, a, e (b) a, c, e, d, b
(c) b, c, d, e, a (d) a, b, c, d, e
Ans: (c)

Q11. Microphone : Loud : : Microscope : ?
(a) Elongate (b) Investigate
(c) Examine (d) Magnify
Ans: (d)

Q12. Given set : (5, 9, 16)
(a) (4, 8, 16) (b) (6, 9, 12)
(c) (7, 11, 18) (d) (8, 11, 12)
Ans: (c)

Q13. BEHK : YVSP : : CFIL : ?
(a) XVSQ (b) XWUT
(c) XURO (d) XUSP
Ans: (c)

Q14. If (–) stands for division, (+) stands for multiplication, (÷) stands for subtraction and (×) stands for addition, which one of the following equations is correct?
(a) 100 + 5 – 10 × 250 ÷ 200 = 100
(b) 200 + 10 – 20 × 200 ÷ 100 = 150
(c) 50 × 5 ÷ 10 + 100 – 75 = 50
(d) 300 + 5 – 20 × 200 ÷ 100 = 200
Ans: (c)

Q15. (a) Boxing (b) Wrestling
(c) Karate (d) Long jump

Ans: (d)

Q16. (a) 8 (b) 42
(c) 49 (d) 35

Ans: (a)

Q17. (a) AEIO (b) BFJN
(c) CGKO (d) DHLP

Ans: (a)

Q18. A clock goes slow from midnight by 5 mts. at the end of the first hour, by 10 mts. at the end of the second hour, by 15 mts. at the end of the 3rd hour and so
on. What will be the time by this clock after 6 hours?

(a) 6 : 00 am (b) 5 : 30 am
(c) 6 : 30 am (d) 5 : 15 am
Ans: (b)

Q19. ‘REMEMBRANCE’
(a) NUMBER (b) EMBRACE
(c) REMEMBER (d)MEMBRANE
Ans: (a)

Q20. (A) Vegetable (B) Market
(C) Cutting (D) Cooking
(E) Food

(a) (A), (B), (D), (D), (E)
(b) (B), (A), (C), (D), (E)
(c) (C), (A). (B), (E), (D)
(d) (E), (B), (A), (C), (D)
Ans: (b)

Q21. Poet : Poem :: Dramatist : ?
(a)Dialogue (b) Stage
(c) Play (d) Direction
Ans: (c)

Q22. The set which resembles the given set 1, 5, 12 is
(a) 7, 11, 35 (b) 4, 8, 24
(c) 10, 14, 44 (d) 9, 13, 42
Ans: (b)

Q23. KML : NPO : : CED : ?
(a) EGF (b) GHF
(c)FHG (d) HGF
Ans: (c)

Q24. If J represents +, K represents– , L represents ÷ and M represents ×, then 18 M 36 L 12 K 6 J 7 = ?
(a) 115 (b) 55
(c) 648 18
(d) 25
Ans: (b)

Q25. (a) hair (b) feather
(c) wool (d) grass

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!