You are here
Home > Uncategorized > Part 093 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 093 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Woe betide the youngster who is less than respectful.
(a) Woes beside
(b) Woe beside
(c) Woes betide
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement woe betide somebody (Id.): a phrase that is used to warn somebody that there will be trouble for them if they do something or do not do something. Look at the sentence: Woe betide anyone who plays Ann’s CDs wihtout asking her first.

Q2. My office is within a stone’s throw from the university.
(a) in a stone’s throw
(b) within a stone throw
(c) at a stone’s throw
(d) No improvement
Ans: (d) No Improvement within a stone’s throw (Id.): within a very short distance. Look at the sentence: The police department was located within a stone’s throw of our house.

Q3. Herself saw the thief.
(a) Herself she saw the thief.
(b) She herself saw the thief.
(c) Herself she see the thief.
(d) No improvement
Ans: (b) Here, She herself saw the thief is the right sentence Herself is used to emphasize a particular woman, girl or female animal.

Q4. My parents will reach Delhi by Monday next.
(a) are reaching
(b) will have reached
(c) were reaching
(d) No improvement
Ans: (b) Period is given in the sentence. Hence, Future Perfect i.e. will have reached is the right usage.

Q5. I think so she will come to the party.
(a) So I think she will come to the party.
(b) I am thinking she will come to the party.
(c) I think she will come to the party.
(d) No improvement
Ans: (c) Here, I think she will come to the party. is the right sentence.

Q6. Old habit die hardly.
(a) Old habits die hardly.
(b) Old habits die hard.
(c) Older habits die too hard.
(d) No improvement
Ans: (b) old habits die hard (Id.): It is used for saying that it is difficult to change a way of behaving that someone has had for many years; things change very slowly. hardly (Adv.): almost no; almost not. hard (Adv.): with great effort Here, old habits die hard is the right usage.

Q7. The burglar broke in the shop last night.
(a) broke
(b) broke through
(c) broke into
(d) No improvement
Ans: (c) break into something (Phr., V.): to enter a building by force. Hence, broke into is the right usage.

Q8. Nida was too clever to see through his tricks.
(a) see his tricks.
(b) see into his tricks.
(c) see over his tricks.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q9. Teachers are exemplary to the virtues of middle class.
(a) exemplify
(b) are examples to
(c) exemplificate
(d) No improvement
Ans: (a) exemplify (V.): to be typical example of something. exemplary (Adj.): severe; providing a good example. Here, exemplify is the right usage.

Q10. The revolt of 1857 happened during the rein of Bahadur Shah Zafar.
(a) in the rein off
(b) in the reign of
(c) during the reign of
(d) No improvement
Ans: (c) reign (N.): the period during which a king, queen etc. rules. rein (N.): a long narrow leather band that is attached to a metal bar in a horse’s mouth. Hence, during the reign of is the right usage.

Q11. We were introduced to each other by a mutual friend.
(a) through a mutual friend.
(b) by a common friend.
(c) by mutual friends.
(d) No improvement
Ans:
(b) Hence, by a common friend is the right usage.

Q12. She insisted to go there, though her husband cautioned her on it.
(a) on going
(b) upon going
(c) going
(d) No improvement
Ans: (a) insist will agree with Gerund i.e. on going. Here, on going is the right usage.

Q13. I started lending books from the library.
(a) borrowing
(b) lending of
(c) loan of
(d) No improvement
Ans: (a) lend (V.): give Hence, borrowing (taking and using) is the right usage.

Q14. You will come to my party tomorrow, will you?
(a) isn’t it?
(b) will not you?
(c) won’t you?
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence is Affirmative. Hence, the question tagwon’t you? is the right usage.

Q15. There was a roll of drums?
(a) role
(b) droll
(c) troll
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement.

Q16. Bacteria is the most common form of life.
(a) Bacteria are
(b) Bacterium are
(c) Bacteria was
(d) No improvement
Ans: (a) Bacterium (Singular) Bacteria (Plural). Hence, Plural Verb i.e. Bacteria are is the right usage.

Q17. Everyone was moved with tears at his sad story.
(a) moved by
(b) moved to
(c) moved in
(d) No improvement
Ans: (b) Here, moved to is the right usage.

Q18. He behaves as if he is the supreme leader.
(a) as he is
(b) as if he were
(c) as if he was
(d) No improvement
Ans: (b) as if agrees with a Plural Verb even for a Singular Subject. Hence, as if he were is the right usage.

Q19. She stopped and said that she had forgotten taking the key from the keyhole.
(a) forgot taking the key from
(b) forgot to take the key off from
(c) had forgotten to take the key from
(d) No improvement
Ans: (c) Here, Infinitive i.e. had forgotten to take the key from is the right usage.

Q20. Beside cricket Rahul plays tennis as well.
(a) Beside, Rahul plays cricket and tennis as well.
(b) Besides, cricket Rahul plays tennis as well.
(c) Besides, Rahul plays cricket and tennis as well.
(d) No improvement
Ans: (b) besides (Prep.): in addition to beside (Prep.): by the side of Hence, Besides cricket Rahul plays is the right usage.

Q21. Two of the biggest corporate firms in the world are Apple and IBM which both are in the computer business.
(a) which are both
(b) both of which are
(c) which are
(d) No improvement
Ans: (b) Here, both of which are is the right usage.

Q22. I’ ve been to a few of his talks but understood little of what he has said.
(a) little of what he said
(b) a little of what he has said
(c) little of what he has talked
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Past Simple i.e. little of what he said is the right usage.

Q23. I welcome all the delegates on behalf of ABC corporation.
(a) on the account of
(b) on the parts of
(c) for
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement.

Q24. Any of these two options could be the correct answer.
(a) Either one of
(b) Any two of
(c) Either of
(d) No improvement
Ans: (c) either (Det. Pro.): one or both of two. Hence, either of is the right usage.

Q25. Several ministers have been expected to meet the people tomorrow.
(a) have been expectant
(b) have been expecting
(c) are expected
(d) No improvement
Ans: (c) For a certain programme in future, Present Simple should be used. Here, are expected is the right usage.

Top
error: Content is protected !!