You are here
Home > Uncategorized > Part 074 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 074 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 074 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. AEFJ : KOPT :: ? : QUVZ
(a) HKQL (b) GLKP
(c) GKLP (d) HLKP
Ans: (c)

Q2. Which interchange of signs will make the following equation correct ?
(16 – 4) × 6 ÷ 2 + 8 = 30

(a) ÷ and – (b) 4 and 2
(c) – and + (d) 16 and 6
Ans: (a)

Q3. (a) Duck (b) Avoid
(c) Dodge (d) Flee

Ans: (d)

Q4. (a) 64 – 36 (b) 75 – 35
(c) 57 – 43 (d) 39 – 61

Ans: (a)

Q5. (a) BD (b) CD
(c) DF (d) AC

Ans: (b)

Q6. AFKPU, BGLQV, CHMRW, ?
(a) VQLGB (b) DINSX
(c) KLMNO (d) UVWXY
Ans: (b)

Q7. GLAZE
(a) GLAD (b) LAZY
(c) LEASE (d) ZEAL
Ans: (d)

Q8. 1.Range 2. Rain
3. Rein 4. Ranger

(a) 2, 4, 3, 1 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 2, 1, 3, 4 (d) 2, 1, 4, 3
Ans: (d)

Q9. Suggestion : Demand :: Take : ?
(a) Give (b) Snatch
(c) Gain (d) Gift
Ans: (b)

Q10. STAR : RATS : : WARD : ?
(a) DRAW (b) MICE
(c) FAME (d) SHINE
Ans: (a)

Q11. 7 : 24 : : ?
(a) 30 : 100 (b) 23 : 72
(c) 19 : 58 (d) 11 : 43
Ans: (b)

Q12. BEGK : ADFJ : : PSVY : ?
(a) ROUX (b) LQUT
(c) LOQT (d) ORUX
Ans: (d)

Q13. (a) node (b) abode
(c) shy (d) across

Ans: (c)

Q14. (a) Content (b) Bibliography
(c) Press (d) Preface

Ans: (c)

Q15. (a) 1331 (b) 191
(c) 200 (d) 808

Ans: (a)

Q16. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) EHJ (b) JML
(c) PSR (d) VYX
Ans: (a)

Q17. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
ZWT, VSP, ROL, ?

(a) QNL (b) MPK
(c) NKH (d) PLI
Ans: (c)

Q18. Name a single letter, which can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words ?
TILL TABLE PILE TAB PRING

(a) C (b) S
(c) B (d) H
Ans: (b)

Q19. Arrange the following words as per the English dictionary and find the last word.
Leaf Less Lean Leave

(a) Lean (b) Leave
(c) Less (d) Leaf
Ans: (c)

Q20. President : India : : King : ?
(a) England (b) China
(c) Jordan (d) France
Ans: (a)

Q21. Carpentry : Skill : : ? : Talent
(a) Masonry (b) Singing
(c) Plumbing (d) Driving
Ans: (b)

Q22. 556 : 186 : : 951 : ?
(a) 217 (b) 317
(c) 286 (d) 176
Ans: (d)

Q23. Select the related letters from the given alternatives :
ACXZ : BDWY : : CEVX : ?

(a) DFUZ (b) DFUW
(c) DGUW (d) DFUV
Ans: (b)

Q24. (a) Analysis (b) Search
(c) Conclusion(d) Investigation

Ans: (c)

Q25. (a) Rice : Cereals
(b) Tea : Beverages
(c) Legumes : Nodules
(d) Beans : Pulses

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!