You are here
Home > Uncategorized > Part 071 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 071 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He was too glad to see his friend.
(a) very glad
(b) so glad
(c) to glad
(d) No improvement
Ans: (a) too (Adv.): very ; extremely too glad to →gives a negative sense. So, very glad is the right usage.

Q2. All his efforts to find his lost child were in vane.
(a) vein (b) wane
(c) vain (d) No improvement
Ans: (c) vain (Adj.): useless vane (Noun): a flat blade, moved by wind/water (windmill) vein (Noun): any of the tubes that carry blood from all the parts of the body to. wane (Verb): fade ; decrease Here, vain is the right usage.

Q3. He is so intelligent that he could win the quiz competition.
(a) will (b) can
(c) should (d) No improvement
Ans: (b) can (Mod.V.) (Simple Present) is the right usage as the Main Clause is in Simple Present Tense.

Q4. The demonstration passed away peacefully.
(a) passed out
(b) passed
(c) passed on
(d) No improvement
Ans: (b) passed (Verb): to move past or to the other side of something/somebody pass away (Phr.V.): die pass out (Phr.V.): faint ; to become unconscious pass on (Phr.V.): to give something to somebody else Here, passed is the right usage.

Q5. They have not spoken to each other since they quarrelled.
(a) for
(b) because
(c) ever since
(d) No improvement
Ans: (c) ever since (Conj.): continuously since the time mentioned She had been worrying ever since the letter arrived. since (Conj.): from an event in the past until now It’s twenty years since I’ve seen her. Here, ever since is the right usage.

Q6. I walked back home after the movie yesterday night.
(a) last night
(b) previous night
(c) that night
(d) No improvement
Ans: (a) Here, last night is the right usage.

Q7. Last evening I went to the optician and bought spectacles.
(a) a spectacle
(b) two spectacles
(c) a pair of spectacles
(d) No improvement
Ans: (c) spectacles (Plural) a pair of spectacles (Singular) Hence, a pair of spectacles is the right usage.

Q8. He came despite of his busy schedule.
(a) nevertheless
(b) but for
(c) in spite of
(d) No improvement
Ans: (c) in spite of (Id.): despite despite (Prep.): in spite of nevertheless (Adv.): despite something that you have just mentioned Here, in spite of is the right usage.

Q9. The receptionist asked the patient, “Who recommended you to Dr. Paulson ?”
(a) introduced
(b) referred
(c) alluded
(d) No improvement
Ans: (b) referred (Verb): to mention/speak about somebody/ something recommend (Verb): to tell somebody that something is good/useful, or that somebody would be suitable for a particular job, etc. introduced (Verb): to tell somebody about yourself (name, where you live, etc.) alluded (Verb): to mention something in an indirect way Here, referred is the right usage.

Q10. Seeing that she is very tired, I walked out of the room and let her sleep.
(a) Seeing that she are very tired
(b) Seeing that she was very tired
(c) Seeing she is tired
(d) No improvement
Ans:
(b) Simple Past Tensewas will be used as the sentence is indicating a Past action. Hence, seeing that she was very tired is the right usage.

Q11. She is quite well now, except a slight cold.
(a) except for a slight cold
(b) excepting a slight cold
(c) excepting have a slight cold
(d) No improvement
Ans: (a) Here, except for a slight cold is the right usage. except (Prep.): used before you mention the only thing or person about which a statement is not true ; apart from They all came except Matt. All came apart from Matt.

Q12. The commoners joined the king’s army at crushing the rebels
(a) without (b) in
(c) into (d) No improvement.
Ans: (b) in (Prep.) is the right usage. join in (Phr. V.): to take part in an activity with other people

Q13. The fronds of the coconut tree make a gentle musical note when the wind blows.
(a) music note
(b) music sound
(c) musical sound
(d) No improvement
Ans: (c) fronds (Noun): a long leaf of some plants/trees, especially palms/ferns. They are divided into parts along the edge. Here, musical sound is the right usage.

Q14. The President shook hands with all the persons on the dais.
(a) shook hands with all
(b) shook hands with each of the persons
(c) shook hands with everyone
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, shook hands with everyone is the right usage.

Q15. He argued endlessly with him on the subject.
(a) argued on and on
(b) argued all the time
(c) argued continuously
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement endlessly (Adv.): in a way that continues for a long time and seems to have no end. She talks endlessly about her problems. on and on (Idiom): without stopping ; continuously She went on and on about her trip. all the time (Idiom): the whole time The letter was in my pocket all the time.

Q16. She sat on the tree to protect herself from the rain.
(a) sat upon
(b) sat before
(c) sat under
(d) No inprovement
Ans:
(c) Here, sat under is the right usage.

Q17. Complete the formalities of registration of the workshop before you enter the hall.
(a) formalities to register for
(b) formalities to registering for
(c) formalities of registration for
(d) No improvement
Ans: (c) Here, formalities of registration for is the right usage.

Q18. If a man remains as careful as he is in the beginning, there will be no failure.
(a) he was in the beginning
(b) he in the beginning
(c) he at the beginning
(d) No improvement
Ans:
(a) he was in the beginning’ (Simple Past Tense) is the right usage.

Q19. Stop taking bribe lest you are caught.
(a) might be caught
(b) should be caught
(c) may be caught
(d) No improvement
Ans: (b) Here lest (Conj.) is always followed by should (Aux. V.) which is used in Conditional Clauses. Hence, should be caught is the right usage.

Q20. Someone has tempered with my lock.
(a) trampled
(b) tampered
(c) tethered
(d) No improvement
Ans: (b) tampered (V.) tamper with something (Phr. V.): to make changes to something without permission, especially in order to damage it tempered (V.): to make something less severe by adding something that has the opposite effect trampled (V.): to step heavily on somebody/something so that you may crush/harm him/it with your feet (5) tethered (V.): to tie an animal to a post so that it may not move very far Here, tampered is the right usage.

Q21. Some people has all the luck even when they did not tried very hard.
(a) Some people has all the luck even when they do not try very hard.
(b) Some people have all the luck even when they do not tried very hard.
(c) Some people have all the luck even when they do not try very hard.
(d) No improvement
Ans: (c) A Plural Subject agrees with a Plural Verb. Here, Present Tense i.e. they do not try will be used. Some people have all the luck even when they do not try very hard is the right sentence

Q22. A lot of effort went into collecting the data.
(a) The data went into collecting a lot of effort.
(b) The collecting a lot of effort went into data.
(c) Went into a lot of effort collecting the data.
(d) No improvement.
Ans: (d) No improvement

Q23. To contact doctor attempts were made.
(a) The doctor were made attempts to contact.
(b) The doctor were attempts made to contact.
(c) Attempts were made to contact the doctor.
(d) No improvement.
Ans: (c) Attempts were made to contact the doctor is the right sentence (Passive).

Q24. I feel out of sort today.
(a) I feel of sort today.
(b) I feel out of sorts today.
(c) I feel out of sort this day.
(d) No improvement
Ans: (b) out of sorts (Id.): ill/sick/upset Hence, I feel out of sorts today is the right usage.

Q25. The profits will be dealt with among the investors.
(a) dealt in (b) dealt out
(c) dealt of (d) No improvement
Ans: (b) deal out (Phr.V.): to share something out among a group of people deal with (Phr. V.): to do business with a person, a company or an organisation ; to solve a problem, perform a task, etc. deal in (Phr.V.): trade in Here, deal out is the right usage.

Top
error: Content is protected !!