You are here
Home > Uncategorized > Part 062 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 062 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The price cannot be quoted except we are allowed to examine the sample.
(a) if (b) unless
(c) because (d) No improvement
Ans: (b) Unless (Conj.): except under the circumstances that except (Conj.): only ; otherwise than Here, unless is the right usage.

Q2. If I hadn’t seen the car coming, I might have been killed.
(a) If I had seen the car coming
(b) When I hadn’t seen the car coming
(c) Since I hadn’t seen the car coming
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q3. If you can afford a new car, your business must be looking up.
(a) flourishing
(b) improving
(c) increasing
(d) No improvement
Ans: (a) flourishing (Verb): to develop quickly and be successful or common Few businesses are flourishing today. look up (Phr.V.): improve At last things were beginning to look up. Here, flourishing is the right usage.

Q4. The police would be employed at all places to beef up security.
(a) deployed
(b) appointed
(c) encouraged
(d) No improvement
Ans: (a) deployed (Verb): to move soldiers or weapons into a position where they are ready for military action employed (Verb): to give somebody a job to do for payment Here, deployed is the right usage.

Q5. ‘‘Gulliver’s Travels’’ are an interesting novel.
(a) were (b) was
(c) is (d) No improvement
Ans:
(c) Singular Verbis will be used with the name of the book Gulliver’s Travel Hence, is is the right usage.

Q6. He told his tale of woe with tears in his eyes.
(a) narrated (b) recited
(c) was telling (d) narrate
Ans: (a) narrate (Verb): to tell a story ; to relate tell (Verb): to give information to somebody by speaking or writing Simple Past Tensenarrated is the right usage.

Q7. I prefer tea more than coffee.
(a) than
(b) to
(c) better than
(d) much more than
Ans:
(b) Inf. (to) will be used after prefer (Verb) and not than (Prep., Conj.) Hence, to (Prep.) is the right usage.

Q8. The teacher told that Monday would be a holiday
(a) is telling (b) has told
(c) said (d) might tell
Ans: (c) said (Verb) will be used as there is no object mentioned.

Q9. We have to respect our elders.
(a) should (b) may
(c) can (d) better
Ans:
(a) should (Mod.V.): used for indicating duty have to (Mod.V.): used for showing that you must do something You don’t have to knock – just walk in. Hence, should is the right usage.

Q10. I am working here from 2008.
(a) have been working here since
(b) have worked here from
(c) have been working here from
(d) No improvement
Ans: (a) Present Perfect Continuous Tensehave been working here since is the right usage. since (Prep.): from a point in the past until now We’ve been living here since 2006.

Q11. Myself Rajesh Mehta.
(a) Myselves
(b) Myself is
(c) I am
(d) No improvement
Ans: (c) myself (Pro.): the Reflexive form of I I (Pro.): used as the Subject Hence, I am is the right usage.

Q12. The qualities which have supported Tilak and given him his hardearned success have been rare in Indian politics.
(a) gave
(b) had given
(c) have given
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Past Tensegave is the right usage.

Q13. Have you taken your breakfast?
(a) had (b) eaten
(c) done (d) No improvement
Ans: (d) No improvement have/had is used with food and drink (a meal, breakfast, lunch, dinner, a snack, a cup of tea) [British Council – Learn English]

Q14. You can’t get good marks unless you don’t work hard.
(a) till you don’t
(b) unless you
(c) until you don’t
(d) No improvement
Ans: (b) unless (Conj.) →used in a negative sense. Hence, an Affirmative Sentence will be used. Hence, unless you is the right usage.

Q15. I am having two sisters.
(a) have had
(b) have
(c) had
(d) No improvement
Ans: (b) have (Stative Verb) →expresses a state/condition rather than action →will not be used in Progressive Tense Hence, have is the right usage.

Q16. They will arrive today night.
(a) at night
(b) tonight
(c) at night today
(d) No improvement
Ans:
(b) tonight (Adverb): today’s night; on or during the evening or night of today Hence, tonight is the right usage.

Q17. The offer is very good so it just can’t be true.
(a) so good to
(b) rather good to
(c) too good to
(d) No improvement
Ans: (c) too (Adv.): used before Adjectives and Adverbs to say that something is more than is good, necessary, possible, etc. Sentence structure will be as follows: Subject + Verb + too + Adj. + Inf. The offer is too good to He’s very scared. He can’t move. He’s too scared to move. Adj./Adv. denotes cause Inf. denotes effect Hence, too good to is the right usage.

Q18. Sujata was junior to me in college.
(a) junior than
(b) junior most to
(c) junior of
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement to (Prep.): used for showing a relationship between one person/thing and another Sujata →junior →me (shows the relationship between Sujata and me)

Q19. My friend went abroad last week.
(a) has gone
(b) went to
(c) had gone
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q20. One of my teacher has received the Sahitya Akademi award.
(a) the teacher
(b) my teachers
(c) teacher
(d) No improvement
Ans: (b) one of (Pro.): a person or thing belonging to a particular group It’s a present for one of my children. one of is followed by a Plural Noun/Pronoun. Hence, my teachers is the right usage.

Q21. If I had gone to Mumbai, I would surely bring your books.
(a) would have surely brought
(b) could have surely brought
(c) might have brought
(d) No improvement
Ans: (a) Past Perfect Tense (would have surely brought) will be used with this Conditional Sentence (that starts with an if) The sentence structure will be as follows: If + Past Perfect (had gone) …. would + have + Past Participlebrought

Q22. The bell was ringing and ringing but no one picked up the phone.
(a) rang and rang
(b) rang repeatedly
(c) was ringing repeatedly
(d) No improvement
Ans: (c) ringing and ringing: ringing again and again ; ringing repeatedly repeatedly (Adv.): many times ; happening again and again Hence, was ringing repeatedly is the right usage.

Q23. Sachin Tendulkar has completed hundred centuries, hasn’t he ?
(a) has he ?
(b) isn’t it ?
(c) didn’t he ?
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement Positive Statement →Negative Tag (with Auxiliary) Tag structure →First Auxiliary (has) + not (hasn’t) he ?

Q24. I prefer tea rather than coffee.
(a) and (b) over
(c) to (d) No improvement
Ans: (c) Inf. (to) will be used with prefer (Verb) and not rather than. rather than (Idiom): instead of somebody/something I’ll have a cold drink rather than coffee. Hence, to (Prep.) is the right usage.

Q25. The carpenter did not keep his promise that the work will be finish before the end of the week.
(a) can (b) could
(c)would (d) No improvement
Ans: (c) In Indirect Speechwill changes to would when the Reporting Verb is in Past Tense. Hence, would will replace will be.

Top
error: Content is protected !!