You are here
Home > Uncategorized > Part 061 – World Geography Previous Year Questions

Part 061 – World Geography Previous Year Questions

Q1. The best variety of world’s cotton is known as
(a) Sea Island
(b) Upland American
(c) Egyptian
(d) Short staple Indian
Ans: (c) The best cotton for comfort, durability, and silky softness is the cotton with the longest, strongest fibers. Pima, Sea-Island, and Egyptian cotton are all referred to as extra-long staple cotton (ELS cotton). They all lead to better cotton comfort than other cotton varieties, yet Egyptian cotton wins the contest for having the longest, strongest fibers. This cotton is used in making thread, raincoats, underwear, and hosiery.

Q2. Detroit, USA, is famous for which of the following industries ?

(a) Iron and Steel
(b) Automobile
(c) Petro-chemical
(d) Cotton textile
Ans: (b) Known as the world’s traditional automotive center, “Detroit” is a metonym for the American automobile industry and an important source of popular music legacies. Detroit and the surrounding region constitute a major center of commerce and global trade, most notably as home to America’s ‘Big Three’ automobile companies, General Motors, Ford, and Chrysler.

Q3. The busiest oceanic trade route of the world is in

(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Pacific Ocean
Ans: (a) The Atlantic Ocean is the busiest ocean of them all. It connects the Americas, Africa and Europe. It is the trade route between the continents and is always full of cargo ships being carried around continent to continent. It spreads over 32 million square miles.

Q4. Extensive areas of grape cultivation in France are especially called

(a) Wine cellars (b) Grape fields
(c) Grape farms (d) Vineyards
Ans: (d) A vineyard is a plantation of grape-bearing vines, grown mainly for winemaking, but also raisins, table grapes and non-alcoholic grape juice. A vineyard is often characterised by its terroir, a French term loosely translating as “a sense of place” that refers to the specific geographical and geological characteristics of grapevine plantations, which may be imparted in the wine.

Q5. Trans-Siberian Railway terminals are

(a) Moscow and Vladivostok
(b) St. Petersburg and Vladivostok
(c) Moscow and Krasnoyarsk
(d) St. Petersburg and Krasnoyarsk
Ans: (a) Trans-Siberian Railway is a network of railways connecting Moscow with the Russian Far East and the Sea of Japan. En route it passes through the cities of Perm, Yekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Irkutsk, Chita and Khabarovsk to Vladivostok via southern Siberia.

Q6. Largest Mica deposits are in

(a) South Africa (b) India
(c) USA (d) Australia
Ans: (b) India happens to be the largest producer of mica blocks in the world. India produces about 90 per cent of the world’s mica. India accounts for 60 per cent of mica embarking in international trade.

Q7. Which nation is Mongia Port situated in ?

(a) Sri Lanka (b) Bangladesh
(c) Bhutan (d) India
Ans: (b) Mongla is the main sea port in the Bagerhat District of south-western Bangladesh. The port is situated at the confluence of the Pashur River and the Mongla River. It lies about 100 km north of the Bay of Bengal and is very near to Sundarbans.

Q8. Which country is the largest producer of Timber?

(a) United States (b) Brazil
(c) Nigeria (d) Sweden
Ans: (a) United States of America, India, China, Brazil and Canada were the first five major producers of the timber in 2006. As per the International Tropical Timber Organization, Annual Review and Assessment of the World Timber Situation 2010, USA, Canada and Brazil were the first three producers of sawnwood in the world.

Q9. The most populous and oil-rich country in Africa is

(a) Kenya (b) Sudan
(c) Nigeria (d) Uganda
Ans: (c) Nigeria is the most populous and oil rich country in Africa.

Q10. The world’s largest producer of desalinated sea water is

(a) Kuwait (b) Iran
(c) Saudi Arabia (d) Iraq
Ans: (c) Saudi Arabia is the world’s largest producer of desalinated sea water.

Q11. To reach from Kanyakumari to Colombo, one has to cross

(a) Palk Strait
(b) Palk Bay
(c) Gulf of Mannar
(d) Cook Strait
Ans: (c) One has to cross Gulf of Mannar to reach from Kanyakumari to Colombo.

Q12. Japan’s famous shipbuilding Industries are located at :

(a) Detroit (b) Pittsburgh
(c) Kobe (d) Las Vegas
Ans: (c) Japan’s famous shipbuilding industries are located at Kobe. Shozo Kawasaki established Kawasaki Tsukiji shipyard in Tokyo in 1878 and the second shipyard in Kobe in 1886.

Q13. The largest producer of wool in the world is

(a) Australia (b) China
(c) Argentina (d) New Zealand
Ans: (a) The country with the largest production of wool is Australia. Australia’s production is 25% of the world’s total production or equivalent to 475 million kg. The next largest wool-producing country is China – 18% of the world’s production.

Q14. Which one of the following is correctly matched ?
a. North China : Rice
b. South China : Wheat
c. Candy Basin : Coffee
d. Malaysia : Natural Rubber

(a) a (b) b
(c) c (d) d
Ans: (d) Asia is the main source of natural rubber. The three largest producing countries of natural rubber are Thailand, Indonesia and Malaysia. They together account for around 72% of natural rubber production of the world.

Q15. The Daocheng Yading Airport is located in

(a) Thailand (b) Philippines
(c) China (d) Tibet
Ans: (d) Daocheng Yading Airport is scheduled for construction in Daocheng County in Garzê Tibetan Autonomous Prefecture of Sichuan Province, China. At 4,410 m above sea level, it will be higher than Qamdo Bangda Airport, the world’s current highest airport.

Q16. The civilian Airport of highest altitude is in

(a) Tibet (b) Nepal
(c) India (d) China
Ans: (d) Daocheng Yading Airport in southwest China’s Sichuan Province is the world’s highest-altitude civilian airport. It is located at a height of 4,411 meters above sea level.

Q17. The country where drip irrigation is more efficiently used is

(a) India (b) Israel
(c) Sri Lanka (d) England
Ans: (b) Most of the credit for making drip irrigation what it is today goes to Israel and South Africa where it is most efficiently used. As with most water-scarce countries, Israel has seen firsthand how efficient irrigation methods and strategic water reuse can help ensure sustainable, reliable agricultural production.

Q18. Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because

(a) It lies in the tropical belt.
(b) North Atlantic Drift, a warm ocean current flows in the region.
(c) Local winds keep it warm.
(d) Western disturbances cause abrupt rise in the temperature.
Ans: (b) It is due to the North Atlantic Drift which is a warm water ocean current, an extension of the Gulf Stream. This current keep the ports along the coasts warm enough to stay open year around.

Q19. Major South-West Asian oil fields are located in

(a) Shore regions of Persian Gulf
(b) Euphratis-Tigris Basin
(c) Arabian Desert
(d) Rub-al-Khali Desert
Ans: (a) The Persian Gulf and its coastal areas are the world’s largest single source of crude oil. The oil-rich countries (excluding Iraq) that have a coastline on the Persian Gulf are referred to as the Persian Gulf States.

Q20. Which of the biomes is called the “Bread Basket” of the world?

(a) Mid-latitude grasslands
(b) Taiga
(c) Mediterranean
(d) Tropical Savannah
Ans: (a) The mid-latitude grasslands are called the world’s bread baskets regions of grain and l ivestock production. They are found in the middle latitudes of South America, North America, Africa and Asia.

Q21. The shortest air route from Perth to London is

(a) Perth-Mumbai-Rome-London
(b) Perth-Ankara-Paris-London
(c) Perth-Aden-Paris-London
(d) Perth-Mombasa-Rome-London
Ans: (b) The distance between London and Perth is 8989 miles (or 14466 kilometres). The shortest air route from Perth to London is Perth-Ankara, Paris-London.

Q22. Which one of the following countries has no mineral deposits ?

(a) Switzerland (b) Austria
(c) Norway (d) Sri Lanka
Ans: (a) Switzerland has no mineral resources; two third of its area is covered with forests, lakes and mountains. Due to the paucity of mineral resources, it has to import, process and resell them as products.

Q23. Which of the following countries contributes the maximum to the world’s diamond supply ?

(a) Russia (b) U.S.A.
(c) Japan (d) South Africa
Ans: (a) The world’s largest producers of natural diamonds are Russia, Congo and Botswana, all together accounting for 60% of the global diamond production. The government-run super-major ALROSA accounts for approximately 95% of all Russian diamond production.

Q24. Largest producer of Bauxite in the world is

(a) U.S.A. (b) Jamaica
(c) Chile (d) Australia
Ans: (d) In 2009, Australia was the top producer of bauxite with almost one-third of the world’s production, followed by China, Brazil, India, and Guinea. In November 2010, Nguyen Tan Dung, the Prime Minister of Vietnam, announced that Vietnam’s bauxite reserves might total 11000 Mt; this would be the largest in the world.

Q25. The world’s growing appetite for what food product is a leading cause of tropical deforestation ?

(a) Pork (b) Sugar
(c) Lamb (d) Beef
Ans: (d) Researchers have recently focused on the economic agents which play a critical role in deforestation. Some such agents are: soy beans, beef, cattle, palm oil, timber and pulp, wood for fuel, etc. The world’s growing appetite for beef has contributed significantly to the destruction of tropical rain forests.

Top
error: Content is protected !!