You are here
Home > Uncategorized > Part 060 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 060 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. If I was you, I would not sign the document.
(a) If I have been you
(b) If I were you
(c) If I had been you
(d) No improvement
Ans: (b) Structure of the sentence will be as follows: If + Past Tense (were), would + Inf. (sign) Time: present ; Tense: past, but we are talking about the present, now. Imaginary condition →Plural Verbwere will be used. Hence, If I were you is the right usage.

Q2. They were astonished through his failure in the examination.
(a) from (b) at
(c) with (d) No improvement
Ans: (b) astonished (Verb) agrees with at/by (Prep.) Hence, at (Prep.) is the right usage.

Q3. The increasing sale of luxuries is an index of the country’s prosperity.
(a) appendix
(b) pointer
(c) mark
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement index (Noun): indication appendix (Noun): a section giving extra information at the end of a book or document pointer (Noun): a sign that something exists mark (Noun): a sign/indication

Q4. When are you starting to write to your friend?
(a) wanting
(b) going
(c) thinking
(d) No improvement
Ans: (b) going (Present Cont.) →talking about the future Structure of the sentence will be as follows: Subject (you) + Verb + to be (are) + Present Participle (going) Here, going is the right usage.

Q5. I prefer to ride than to walk.
(a) ride to walk
(b) riding than walking
(c) riding to walking
(d) No improvement
Ans:
(c) The structure of the sentence is such that it does not need any toinf. formation before ‘than’ and after ‘than’. Gerund (ingformation) on both sides will do the job.

Q6. I have not finished to paint the door.
(a) painting
(b) the paint of
(c) the painting
(d) No improvement
Ans: (a) Gerundpainting is the right usage.

Q7. She usually does not leave for work until she finished all her chores.
(a) finishes
(b) has finished
(c) had finished
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Present Tensefinishes will be used →the first sentence is in Simple Present Tense. Here, finishes is the right usage.

Q8. The article should not exceed more than hundred words.
(a) exceed beyond
(b) exceed than
(c) exceed
(d) No improvement
Ans: (c) exceed (Verb): to be more than a particular number or amount exceed and more than mean the same. They cannot be used together. Hence, exceed is the right usage.

Q9. Geeta said that she had never viewed across a book she liked so much .
(a) come across
(b) come through
(c) come round
(d) No improvement
Ans: (a) come across (Something) (Phr.V.): to find something Here, come across is the right usage.

Q10. I will be giving blood in the hospital at 9.00 a.m. tomorrow.
(a) exchanging
(b) contributing
(c) donating
(d) No improvement
Ans:
(c) giving something for a noble cause is donating (Verb) Hence, donating is the right usage.

Q11. The fishermen are fishing in the sea from sunrise and will continue to do so until sunset.
(a) have fished
(b) have been fishing
(c) were fishing
(d) No improvement
Ans: (b) Present Perfect Continuous Tense (have been fishing) is the right usage. The structure of the sentence is as follows: Subject + Aux. V. (have) + Aux. V. (be) + Main V. The fishermen have been fishing

Q12. Which newspaper do you subscribe for ?
(a) subscribe in
(b) subscribe at
(c) subscribe to
(d) No improvement
Ans: (c) subscribe (to something) (Phr. V.): to pay an amount of money regularly in order to receive or use something. Hence, subscribe to is the right usage.

Q13. Mary wondered if the other girls were as excited as she was.
(a) that (b) whether
(c) that if (d) No improvement
Ans: (d) No improvement if (Conj.): used after wonder to introduce one of two or more possibilities ; whether I wonder if I should wear a coat or not.

Q14. His friends could not tell me why he did not come to college yesterday.
(a) why had he not come
(b) why did he not come
(c) why not had he come
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement The Tense of the Verb remains unchanged.

Q15. The festival is likely to fall in December,
(a) will likely to fall
(b) will be likely to fall
(c) will likely for fall
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement likely (Adv.): very probably (used to say that something is likely to happen)

Q16. I asked the traveller where is he going.
(a) where he is going
(b) where was he going
(c) where he was going
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence structure of Interrogative Sentences in Indirect Speech is as follows: Subject + Reporting Verb+Whword + Object + Verb I asked where he was going Hence, where he was going is the right usage.

Q17. The bird sanctuary is about 10 kms inside from Central Delhi.
(a) was about 10 kms over
(b) is about 10 kms on top
(c) is about 10 kms away
(d) No improvement
Ans: (c) is about 10 kms away is the right usage. away (Adv.): to or at a distance from somebody/ something in space or time from (Prep.) agrees with away

Q18. This is so important a matter.
(a) such an important
(b) very important
(c) quite important
(d) No improvement
Ans: (a) such an important is the right usage. so important a does not make any correct sense.

Q19. When Rahul handed his homework, he forgot to give the teacher the last page.
(a) handed in his homework
(b) handed down his homework
(c) hand over his homework
(d) No improvement
Ans: (a) hand (Verb): to pass or give something to somebody She handed the letter to me. hand something – in (to somebody): to give something to a person in authority You must hand in your projects by the end of the next week. Here, handed in his homework is the right usage.

Q20. Although he was tired, he went out for playing.
(a) goes out for playing.
(b) goes out to play.
(c) went out to play.
(d) No improvement
Ans:
(c) toInf. is used for indicating purpose or intention of an action. Gerund is used for indicating a cause. Hence, went out to play is the right usage.

Q21. Rakesh didn’t knew my address.
(a) didn’t known
(b) didn’t have
(c) didn’t know
(d) No improvement
Ans: (c) Sentence structure will be as follows: Subject + did + not + Verb Rakesh didn’t know (Past Tense) Hence, didn’t know is the right usage.

Q22. It was quite clear that the runner could be able to improve upon his own record.
(a) will be able
(b) should be able
(c) would be able
(d) No improvement
Ans: (c) would (Mod.V.): used as the Past tense of will, used for talking about the result of an event that you imagine She would look better with shorter hair. could (Mod.V.): used as the Past Tense of can. able to cannot be used with could Hence, would be able is the right usage.

Q23. This work of art is worthy to praise.
(a) for (b) of
(c) about (d) No improvcment
Ans: (b) of (Prep.) will be used after worthy (Adj.). Here of (Prep.) is the right usage.

Q24. To alleviate the pain of losing his only son, he took up meditation.
(a) lessen (b) minimise
(c) lesson (d) No improvement
Ans: (d) No improvement alleviate (Verb): to make something less severe lessen (Verb): to make something less important minimise (Verb): to reduce something

Q25. The Prime Minister established a commission to look after the plight of the widows.
(a) formed (b) created
(c) set up (d) No improvement
Ans:
(c) set up (Phr.V.): to create something or start it ; to establish established (Verb): to start or create an organization, a system, etc.; set up formed (Verb): to start a group of people, such as an organization, a committee, etc. created (Verb): to make something happen Here, set up is the right usage.

Top
error: Content is protected !!