You are here
Home > Uncategorized > Part 059 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 059 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The problems of traffic crowding will not disappear soon.
(a) congestion
(b) concentration
(c) intensification
(d) No improvement
Ans: (a) congestion (Noun): the state of being crowded and full of traffic crowd (Verb): to fill a place so there is little room to move Thousands of people were seen crowding the narrow lanes. traffic congestion and pollution concentration (Noun): a lot of something in place There is a concentration of industry in the north. infensification (Noun): the fact of increasing in degree or strength. Here, congestion is the right usage.

Q2. Like for example, a post office can have a customer care centre.
(a) For example
(b) Like example
(c) For an example
(d) No improvement
Ans: (a) for example (Idiom): (abb. →e.g.) used for emphasizing something that explains or supports what you are saying ; like like (Prep.): for example Here, For example is the right usage.

Q3. His brother never has and never will be dependable.
(a) never had
(b) never has been
(c) was never being
(d) No improvement
Ans: (b) never (Adv.): not at any time; not on any occasion never has been →Present Perfect Continuous Tense Here, never has been is the right usage.

Q4. It is important not to worry.
(a) to don’t worry
(b) to not worry
(c) don’t worry
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q5. The work you have submitted is not to the mark.
(a) as the (b) from the
(c) upto the (d) No improvement
Ans:
(c) up to the mark (Idiom): as good as it/they should be. Hence, upto the is the right usage.

Q6. She had read Oliver Twist when she had been fourteen years old.
(a) had become
(b) has become
(c) was
(d) No improvement
Ans: (c) Simple Past Tense (was) is the right usage.

Q7. Children like to eat sweets, isn’t it ?
(a) do they?
(b) is it?
(c) don’t they ?
(d) No improvement
Ans: (c) Positive Statement (without Auxiliary) →Negative tag Tag structure →do + not (don’t) they ? Hence, don’t they ? is the right usage.

Q8. He took disadvantage of the situation and cheated many people.
(a) chance
(b) advantage
(c) disapproval
(d) No improvement
Ans: (b) take advantage of (Idiom): to make use of, for gain (opportunity/someone) Here, advantage is the right usage.

Q9. He was so afraid that his knees knocked one another.
(a) one against
(b) each other
(c) both
(d) No improvement
Ans: (b) each other (Pro.) shows that each member of a group does something to or for the other member They looked at each other and laughed. (A looked at B and B looked at A) one another (Pro.) is used when you are saying that each member of a group does something to or for the other people in the group We all try and help one another. Hence, each other is the right usage.

Q10. All the candidates will give a test on Friday.
(a) appear (b) take
(c) accept (d) No improvement
Ans:
(b) to take a test/ to do a test will be used. Hence, take is the right usage.

Q11. Did there bus come on time ?
(a) their’s (b) theirs
(c) their (d) No improvement
Ans: (c) their (Det.): of or belonging to them. Their parties are always fun. there (Adv.): used for showing that something exists or happens; in, at or to that place/position There’s a restaurant around the corner. I hope we get there in time. theirs (Pro.): the possessive form of ‘they’ →of or belonging to them. It’s a favourite game of theirs. Here, their is the right usage.

Q12. Mayank was working overtime for the last two weeks.
(a) is working
(b) is being working
(c) has been working
(d) No improvement
Ans: (c) Present Perfect Continuous Tense has been working will be used. The action started in the Past and has continued until now. The structure will be as follows: has + been + Present Participle working Hence, has been working is the right usage.

Q13. Every morning I get up at 4 O’ clock, but today I get up at 7 O’ clock.
(a) got up
(b) was getting up
(c) am geeting up
(d) No improvement
Ans: (a) Simple Past Tense got up is the right usage.

Q14. Most children are liking ice cream.
(a) likes
(b) like
(c) were liking
(d) No improvement
Ans: (b) Simple Present Tenselike is the right usage. We are talking about a habit.

Q15. Supposing if he comes, what should I do ?
(a) If he comes
(b) In case he will come
(c) In the event of his being come
(d) No improvement
Ans:
(a) supposing (Conj.): if ; assuming →used with ‘that’ supposing (that) you are wrong, what will you do then ? If you are wrong, what will you do then ? Hence, If he comes is the right usage.

Q16. My uncle presented me the more expensive watch.
(a) much (b) mere
(c) most (d) No improvement
Ans: (c) Superlative Degreemost will be used. the (Def. Art) has been used and it is used before Superlative Degree. Hence, most is the right usage.

Q17. Either Vijay or Vimal are going to be selected for the match.
(a) has
(b) is
(c) have been
(d) No improvement
Ans: (b) Either _ or: Correlatives →both elements (Vijay and Vimal) are Singular →theVerb will also be Singular Hence, is is the right usage.

Q18. Nisha is more funnier than Natasha.
(a) funnier
(b) funniest
(c) quite funny
(d) No improvement
Ans: (a) Use of Double Comparatives (more, funnier) is incorrect. Hence, funnier is the right usage.

Q19. The office staff members wished each and other on New Year’s Day.
(a) one other
(b) one another
(c) each another
(d) No improvement
Ans: (b) one another (Pro.): used when you are saying that each member of a group (consisting of more than two) does something to or for the other people in the group We all try and help one another Hence, one another is the right usage.

Q20. The two brothers shared the property beside themselves.
(a) among (b) between
(c) amidst (d) No improvement
Ans:
(b) between (Prep.): in/into the space/time separating two or more points, objects, people, etc. beside (Prep.): next to/at the side of somebody/something among (Prep.): in the middle of somebody/something amidst (Prep.): in the middle of /during something Here, between is the right usage.

Q21. The advancements in medical science has proved to be a boon for all of us.
(a) has proven
(b) had proven
(c) have proved
(d) No improvement
Ans: (c) Subject (advancements) is Plural. Hence, Plural Verbhave will be used. Here, have proved is the right usage.

Q22. Educational facilities in under– developed nations are often limiting.
(a) limited
(b) limitless
(c) delimiting
(d) No improvement
Ans: (a) limited (Adj.): not very great in amount or extent limiting (Adj.): putting limits on what is possible limitless (Adj.): without a limit ; very great Here, limited is the right usage.

Q23. Doctors are known for their illegible handwriting.
(a) ineligible
(b) eligible
(c) incorrigible
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement illegible (Adj.) % difficult or impossible to read. ineligible (Adj.) % not having the necessary qualifications to have or to do something eligible (Adj.) % having the necessary qualifications to have or to do something incorrigible (Adj.) % incurable ; having bad habits which cannot be changed/improved

Q24. He cited a number of reasons for his absence.
(a) sited (b) recited
(c) sighted (d) No improvement
Ans: (d) No improvement cited (Verb): to mention something as a reason or an example, or in order to support what you are saying sited (Verb): to build or place something in a particular position recited (Verb): to say a poem, piece of literature, etc. that you have learnt, especially to an audience sighted (Verb): to suddenly see something, especially something you have been looking for

Q25. He received many praises for his latest invention.
(a) great many praises
(b) much praise
(c) too much praises
(d) No improvement
Ans:
(b) praise (Uncountable Noun): can only be used in Singular. It takes much Hence, much praise is the right usage.

Top
error: Content is protected !!