You are here
Home > Uncategorized > Part 056 – World Geography Previous Year Questions

Part 056 – World Geography Previous Year Questions

Q1. The largest freshwater lake in the world is
(a) Lake Victoria
(b) Lake Michigan
(c) Lake Balkhash
(d) Lake Superior
Ans: (d) The Caspian Sea is generally regarded as the world’s largest lake, but it contains an oceanic basin (contiguous with the world ocean until 11 million years ago) rather than being entirely over continental crust. Lake Superior is the largest freshwater lake in the world in area (if Lakes Michigan and Huron are taken separately), and the third largest in volume, behind Lake Baikal in Siberia and Lake Tanganyika in East Africa.

Q2. Which of the following volcanoes is situated in Mexico ?

(a) Colima (b) Purace
(c) Semeru (d) Etna
Ans: (a) The Volcan de Colima, also known as Volcan de Fuego is part of the Colima volcanic complex consisting of Volcan de Colima and Nevado de Colima. It is the younger of the two and is currently one of the most active volcanos in Mexico and in North America. It has erupted more than 40 times since 1576.

Q3. The Melanesian Island Group lies in the

(a) Pacific Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (a) Melanesia is a sub-region of Oceania extending from the western end of the Pacific Ocean to the Arafura Sea, and eastward to Fiji. The region comprises most of the islands immediately north and northeast of Australia.

Q4. The Continent through which the imaginary lines of Tropic of Cancer, Tropic of Carpricorn and Equator pass, is

(a) Africa (b) Australia
(c) Europe (d) Asia
Ans: (a) Africa is the only continent through which all the main latitude lines; Equator, Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn, pass. The Prime Meridian (a line of longitude) also passes through Africa.

Q5. Which one of the following is called ‘Ring of Fire’?

(a) Circum Pacific Belt
(b) Mid-Continental Belt
(c) Indian Ocean Belt
(d) Atlantic Ocean Belt
Ans: (a) The Pacific Ring of Fire is an area where a large number of earthquakes and volcanic eruptions occur in the basin of the Pacific Ocean. In a 40,000 km horseshoe shape, it is associated with a nearly continuous series of oceanic trenches, volcanic arcs, and volcanic belts and/or plate movements. The Ring of Fire has 452 volcanoes and is home to over 75% of the world’s active and dormant volcanoes.

Q6. Great Barrier Reef of Australia is located parallel to

(a) East coast (b)West coast
(c) North coast (d) South coast
Ans: (a) The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system, located in the Coral Sea, off the coast of Queensland, Australia. It is located off north-eastern Australia and runs more or less parallel to the coastline of the state of Queensland. It is a distinct feature of the East Australian Cordillera division.

Q7. Selvas are

(a) Huge Canadian forests
(b) Equatorial rain forests of Brazil
(c) Coniferous forests of Siberia
(d) Evergreen monsoon forests
Ans: (b) Selvas are equatorial rain forests. The name was used earlier in Brazil for the forests. Today this name is used as a term for rain forests throughout the world.

Q8. Sunda strait lies between

(a) Sumatra and Borneo
(b) Java and Borneo
(c) Java and Sumatra
(d) Sulawest and Java
Ans: (c) The Sunda Strait is the strait between the Indonesian islands of Java and Sumatra. It connects the Java Sea to the Indian Ocean. The name comes from the Indonesian term Pasundan, meaning “West Java. It also comes from the name of the Sundanese people the native people of west Java with the Javanese people being found mostly in Central and East Java.

Q9. The Strait of Gibraltar is situated in the

(a) Iberian Peninsula
(b) Indian Peninsula
(c) Arabian Peninsula
(d) Cape York Peninsula
Ans: (a) The Strait of Gibraltar is a narrow strait that connects the Atlantic Ocean to the Mediterranean Sea and separates Gibraltar and Spain in Europe from Morocco in Africa. On the northern side of the Strait are Spain and Gibraltar (a British overseas territory in the Iberian Peninsula), while on the southern side are Morocco and Ceuta (a Spanish exclave in North Africa).

Q10. Cape Cod is located near

(a) Philadelphia (b) Washington
(c) Florida (d) Boston
Ans: (d) Cape Cod, often referred to locally as simply the Cape, is a cape in the easternmost portion of the state of Massachusetts, in the Northeastern United States. The nearest city is Boston which is the capital of Massachusetts. The Cape Cod Canal, completed in 1916, connects Buzzards Bay to Cape Cod Bay; this shortened the trade route between New York and Boston by 100 km.

Q11. Source of River Nile is

(a) Lake Nassir
(b) Lake Victoria
(c) Lake Chad
(d) Lake Tanganyika
Ans: (b) Two rivers leave Lake Victoria, the White Nile (known as the “Victoria Nile” as it leaves the lake), flows out at Jinja, Uganda on the lake’s north shore, and the Katonga River flows out at Lukaya on the western shore connecting the lake to Lake George. Both are part of the upper Nile river system.

Q12. Many of the active volcanoes are situated in

(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (b) Most scientists consider a volcano active if it has erupted in the last 10,000 years. There are about 1500 active volcanoes in the world – the majority along the Pacific Ring of Fire – and around 50 of these erupt each year.

Q13. The Equatorial Forests of the Amazon Basin in South America are known as

(a) Selva (b) Taiga
(c) Tundra (d) Pampas
Ans: (a) The Amazon Rainforest is located in the upper section of Brazil south of the Equator. It is known as Selva. It is a Tropical Rainforest because of the climate and its location near the equator.

Q14. Which one of the following is the longest river in the world?

(a) Amazon
(b) Yangtze-Kiang
(c) Nile
(d) Mississipi-Missouri )
Ans: (c) The Nile is a major north-flowing river in northeastern Africa, generally regarded as the longest river in the world. It is 6,650 km long. It runs through the ten countries.

Q15. Which one of the following is the largest lake in the world?

(a) Lake Superior
(b) Caspian Sea
(c) Lake Baikal
(d) Lake Victoria
Ans: (b) The Caspian Sea is generally regarded as the world’s largest lake, but it contains an oceanic basin rather than being entirely over continental crust. Lake Superior is the largest freshwater lake in the world in area.

Q16. The pacific Ring of Fire is

(a) an area of constant forest fires in the Pacific islands
(b) a volcanic belt around the Pacific
(c) an area of intense heat in the Pacific
(d) islands rich in fuel minerals in the pacific
Ans: (b) The Pacific Ring of Fire is an area where a large number of earthquakes and volcanic eruptions occur in the basin of the Pacific Ocean. It has 452 volcanoes and is home to over 75% of the world’s active and dormant volcanoes. About 90% of the world’s earthquakes and 81% of the world’s largest earthquakes occur along the Ring of Fire.

Q17. In geography ‘Gulf Stream’ refers to

(a) a warm ocean current
(b) strong air current
(c) streams joining a gulf
(d) the name of a stream
Ans: (a) The Gulf Stream, together with its northern extension towards Europe, the North Atlantic Drift, is a powerful, warm, and swift Atlantic ocean current that originates at the tip of Florida, and follows the eastern coastlines of the United States and Newfoundland before crossing the Atlantic Ocean. It influences the climate of the east coast of North America from Florida to Newfoundland, and the west coast of Europe.

Q18. The Strait of Gibraltar provides entry into the

(a) Indian Ocean
(b) Red Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Atlantic Ocean
Ans: (d) The Strait of Gibraltar is a narrow strait that connects the Atlantic Ocean to the Mediterranean Sea and separates Gibraltar and Spain in Europe from Morocco in Africa.

Q19. The Chinese river known as yellow river is

(a) Hwang-Ho (b) Sikiang
(c) Yangtse-Kiang (d) Mekong
Ans: (a) The Yellow River or Huang He, formerly spelled Hwang Ho is the second-longest river in China after the Yangtze and the sixth-longest in the world. The Yellow River is called “the cradle of Chinese civilization.” Hwang Ho is called Yellow River because of the high volumes of sediment in it.

Q20. Fishing grounds of the world are found in areas where

(a) there are high tides
(b) warm and cold currents meet
(c) there are low tides
(d) high stormy waves occur
Ans: (b) The major fishing grounds of the world are found in those regions where the warm oceanic currents meet the cold currents. The mixing of these waters and the shape of the ocean bottom lifts nutrients to the surface. They are rich in planktons on which fish feed.

Q21. Mount Blanc is the highest peak of these mountain ranges

(a) Atlas (b) Rockys
(c) Andes (d) Alps
Ans: (d) Mont Blanc, meaning “White Mountain”, is the highest mountain in the Alps, Western Europe, and the European Union. The Mont Blanc massif is being put forward as a potential World Heritage Site because of its uniqueness and its cultural importance, considered the birthplace and symbol of modern mountaineering.

Q22. Through which of the given regions does the equator run?

(a) Africa (b) India
(c) Arabia (d) China’
Ans: (a) The Equator crosses/ passes through seven countries in Africa: Democratic Republic of Sao Tome and Principe (off the coast of mainland Africa); Gabon; Congo-Brazzaville; Democratic Republic of Congo; Uganda; Kenya and Somalia.

Q23. The world famous ‘Serangeti Wildlife Sanctuary is located in

(a) Kenya (b) Tanzania
(c) Zambia (d) Uganda
Ans: (b) The Serengeti National Park is a large national park in Serengeti area, Tanzania. It is most famous for its annual migration of over one and a half million white bearded (or brindled) wildebeest and 250,000 zebra and its many crocodile. Serengeti National Park is widely regarded as the best wildlife reserve in Africa due to its density of predators and prey.

Q24. Which is the largest existing mangrove forest in the world?

(a) African forest
(b) Alphine forest
(c) Sunderbans
(d) Australian forest
Ans: (c) The Sundarbans Mangroves eco-region on the coast forms the seaward fringe of the delta and is the world’s largest mangrove ecosystem, with 20,400 square kilometers of area covered. The dominant mangrove species Heritiera fomes is locally known as sundri or sundari.

Q25. The Victoria Falls are on the river

(a) Niger (b) Congo
(c) Zambezi (d) Orange
Ans: (c) The Victoria Falls or Mosi-oa-Tunya is a waterfall located in southern Africa on the Zambezi River between the countries of Zambia and Zimbabwe. While it is neither the highest nor the widest waterfall in the world, it is claimed to be the largest. This claim is based on a width of 1,708 metres and height of 108 metres, forming the largest sheet of falling water in the world.

Top
error: Content is protected !!