You are here
Home > Uncategorized > Part 055 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 055 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He was weary of failure, didn’t he ?
(a) isn’t he?
(b) wasn’t he?
(c) doesn’t he?
(d) No improvement
Ans: (b) Positive statement →Negative Tag Tag structure →First Auxiliary (was) + not (wasn’t) Hence, wasn’t he ? is the right usage.

Q2. What you have been doing in the workshop since last month ?
(a) have you done
(b) you have done
(c) have you been doing
(d) No improvement
Ans: (c) The structure of the sentence will be as follows: … have + Subject (you) + been + Verb + ing (doing) … ? The sentence is in Present Perfect Continuous Tense. Hence, have you been doing is the right usage.

Q3. Keats says the idea very well in his poems.
(a) speaks (b) describes
(c) expresses(d) No improvement
Ans: (c) expresses (Verb): convey a thought or feeling in words, by looks or actions Here, expresses is the right usage.

Q4. The enemy soldiers went back hastily.
(a) returned
(b) retreated
(c) retrenched
(d) No improvement
Ans: (b) retreated (Verb): (of an army) withdrew from enemy forces as a result of their superior power or after a defeat returned (Verb): came or went back to a place or person retrenched (Verb): reduced costs or spending in response to economic difficulty Here, retreated is the right usage.

Q5. No sooner had the teacher entered the room and the boys rushed to their seats.
(a) when (b) than
(c) but (d) No improvement
Ans: (b) no sooner … than is used for conveying that the second event mentioned happens immediately after the first no sooner … than →Correlatives Here, than is the right usage.

Q6. We have already disposed our old house.
(a) disposed off
(b) disposed out
(c) disposed of
(d) No improvement
Ans: (c) dispose (Adj.): prepared; ready ; in the mood dispose of (Phr.V): to get rid of somebody or something that you do not want or cannot keep Hence, disposed of is the right usage.

Q7. We can buy anything in this shop, can we ?
(a) isn’t it?
(b) can’t we?
(c) don’ t we?
(d) No improvement
Ans: (b) Positive Statement →Negative Tag Tag Structure →First Auxiliary (can) + not (can’t) Hence, can’t we ? is the right usage.

Q8. If I had followed your advice, I would not regret today.
(a) will not regret
(b) had not regretted
(c) would not have regretted
(d) No improvement
Ans: (c) The structure of the sentence is as follows: If + Past Perfect,Main Clause with would + have + Past Participle If I had followed …. I would have regretted Hence, would not have regretted is the right usage.

Q9. Somebody must be made to answer for the securities scam.
(a) to (b) after
(c) upon (d) No improvement
Ans: (a) answer (Verb) agrees with Prep.-to

Q10. Corruption is the most serious problem in India.
(a) the more serious
(b) the seriouser
(c) serious
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q11. In the desert, the sun is the master, all else resigns before its merciless rays.
(a) collapses (b) falls
(c) retires (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q12. I intend to learn French next year.
(a) learning (b) learn
(c) have learnt
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Intend (Verb) of feeling. Hence, will be followed by Inf. with to.

Q13. The police needed him for armed robbery.
(a) liked (b) was after
(c) were looking to
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q14. There is no more room for you in this compartment.
(a) no seat
(b) no more space
(c) no more accommodation
(d) No improvement
Ans: (a) no room (Idiom): no space Here, no seat is the right usage.

Q15. It is easy to see why cities grew on the river banks.
(a) along the river banks
(b) in the river banks
(c) upon the river banks
(d) No improvement
Ans:
(a) along (Prep.): in a line that follows the side of something long on (Prep.): at or near a place Here, along the river banks is the right usage.

Q16. The only way to solve the racial problem is by education
(a) because of
(b) thanks to
(c) on account of
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q17. He may be poor now but he appears to be rich.
(a) to seem rich
(b) rich to be
(c) to have been rich
(d) No improvement
Ans: (c) Here to have been rich is the right usage.

Q18. The suspected couple was taken away from the airport through a side entrance to the police station for interrogation.
(a) whisked (b) rushed
(c) guided (d) No improvement
Ans: (a) taken away (Phr.V.): made an effort or value of something seem less whisked (Verb): took somebody/something very quickly and suddenly Here, whisked is the right usage.

Q19. She left the room feeling contrite.
(a) sorry for what she had done
(b) rather ill
(c) extremely irritated
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement contrite (Adj.): very sorry for something bad that you have done.

Q20. The transport workers have organised a strike asking for more salary.
(a) demanding
(b) begging
(c) requesting
(d) No improvement
Ans:
(a) demand (Verb): to ask for something very firmly beg (Verb): to ask somebody, especially in an anxious way because you want or need it very much request (Verb): to ask for something or ask somebody to do something in a polite or formal way Here, demanding is the right usage.

Q21. Obviously he isn’t cut up to be a good teacher.
(a) cut out (b) cut in
(c) cut for (d) No improvement
Ans: (a) (be) cut out (for)(Phr.V.): to have the qualities and abilities needed cut up (Phr.V.): to behave in a noisy and silly way cut in (Phr.V.): to go in front of other people who are waiting Here, cut out is the right usage.

Q22. Power got with money is the most craved for today.
(a) sought after
(b) wished for
(c) welcomed for
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement craved for (Adj.): to have a very strong desire for something ; longed sought after (Adj.): wanted by many people, because it is of very good quality or difficult to get or to find

Q23. The brown shirt wants washing.
(a) has to wash
(b) is in need of a wash
(c) requires a wash
(d) No improvement
Ans: (c) Here, requires a wash is the right usage.

Q24. You are asked to copy this letter word by word.
(a) word for word
(b) word with word
(c) word to word
(d) No improvement
Ans: (a) word for word (Idiom): in the exact words word by word (Idiom): one word at a time Here, word for word is the right usage.

Q25. The weak man is a slave to his sensuous pleasures.
(a) sensory (b) sensual
(c) secondary (d) No improvement
Ans:
(b) sensual (Adj.): giving pleasure to your physical senses, especially sexual pleasure sensuous (Adj.): giving pleasure to your senses ; suggesting an interest in sexual pleasure sensory (Adj.): connected with your physical senses Here, sensual is the right usage.

Top
error: Content is protected !!