You are here
Home > Uncategorized > Part 051 – Indian Geography Previous Year Questions

Part 051 – Indian Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following states of India records the highest sexratio ?
(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Maghalaya (d) Tamilnadu
Ans: (a) Kerala has the highest sex ratio; while Haryana has the lowest sex ratio among states and Daman & Diu has the lowest among all states and territories.

Q2. Which is the largest state of India, population-wise, according to 2001 census ?

(a) Maharashtra
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
Ans: (c) As per the 2001 Census, Uttar Pradesh continued to be the most populous state in the country with 16.17 percent of India’s population followed by Maharashtra (9.42 percent) and Bihar (8.07 percent). In fact the population of Uttar Pradesh (166 million) was more than the estimated population of Pakistan. According to 2011 census, most population-wise states are 1. Uttar Pradesh– 19,98,12,341 2. Maharashtra – 11,23,74,333 3. Bihar – 10,40,99,452 4. West Bengal – 9,12,76,115

Q3. Match the following :
Sea Ports
(A) Bhatkal (B) Alleppey
(C) Kakinada (D) Tuticorin States
1. Kerala
2. Tamil Nadu
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh A B C D

(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 2 1
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3
Ans: (c) Bhatkal, also known as Batecala in some Portuguese historical texts is a port town in Uttara Kannada district of Karnataka. Alappuzha, also known as Alleppey, is a city in Alappuzha District of Kerala state of southern India. Kakinada is a city and a municipal corporation in the Indian state of Andhra Pradesh. It is also the headquarters of East Godavari district. Thoothukudi, also known as Tuticorin, is a port city and a Municipal Corporation in Thoothukudi district of the Indian state of Tamil Nadu.

Q4. Census of population in India is done after every

(a) 10 years (b) 05 years
(c) 07 years (d) 02 years
Ans: (a) The Indian Census is the most credible source of information on Demography (Population characteristics), Economic Activity, Literacy and Education, Housing & Household Amenities, Urbanisation, Fertility and Mortality, Scheduled Castes and Scheduled Tribes, Language, Religion, Migration, Disability and many other socio-cultural and demographic data since 1872.. The census is a decadal compilation of data about India’s demography and related features.

Q5. Which of the following states as per-census, has the highest and lowest sex ratio respectively?

(a) Kerala and Haryana
(b) Himachal Pradesh and Punjab
(c) Meghalaya and Bihar
(d) Tamil Nadu and Uttar Pradesh
Ans: (a) Like the 1991 Census, the highest sex ratio (1058) had been reported in Kerala. Haryana reported the lowest sex ratio of 861 among the major states. According to 2011 census, Highest sex ratio–Kerala (1084) Lowest sex-ratio–Haryana (879).

Q6. Diu is an island off

(a) Daman (b) Goa
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Ans: (c) Diu Island is lying off the south coast of Gujarat’s Kathiawar peninsula, separated from the mainland by a tidal creek. Diu is originally a part of union territory of Daman and Diu.

Q7. According to the census data released in July 2011, the fall in child sex ratio in rural areas as compared to urban areas is

(a) five times (b) four times
(c) three times (d) two times
Ans: (b) According to the report, though the urban child sex ratio is far worse than that in rural areas, the fall in child sex ratio in rural areas is around four times that in urban areas. However, the decline in the child sex ratio is more gradual in urban areas. There is a decline of 8.9 million children in rural areas while urban areas have shown increase of 3.9 million children. The data shows there is an increase in the overall sex ratio in the country from 933 in 2001 to 943 in 2011. However, the improvement in the overall sex ratio is largely in urban areas. In rural areas in the country there has been an increase by only 1 point from 946 in 2001 to 947 in 2011. In urban areas there has been an appreciable gain of 26 points from 900 in 2001 to 926 in 2011. In 10 states and Union Territories, the urban sex ratio is higher than the rural sex ratio in Census 2011.

Q8. The most densely populated State in India is

(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Haryana
Ans: (b) With an average density of 1,106, Bihar now ranks way ahead of West Bengal with 1,028, or Kerala which is at third place with 860. Uttar Pradesh occupies the the fourth spot as the most densely populated state with 829 persons occupying every square mile within its boundaries. Interestingly, West Bengal had the densest population in India in 2001. A sharp increase in population density is a direct result of unabated population growth.

Q9. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent urban population lives in

(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
Ans: (c) According to 2011 Census, the number of births in rural areas have increased by nine crore in the last decade. The statistics reveal that while the maximum number of people living in rural areas in a particular state is 15.5 crore in Uttar Pradesh, Mumbai tops the list having the maximum number of people in urban areas at five crore. The data also reflects that 18.62 per cent of the country’s rural population lives in Uttar Pradesh and 13.48 per cent urban population lives in Maharashtra. During 2001- 11, the rate of growth of rural population has been 12.18 per cent. The growth of the country’s rural population is steadily declining since 1991, the report said. Meghalaya (27 per cent) and Bihar (24 per cent) witnessed the largest growth in population among States in the past decade. Four States that recorded a decline in the rural population during 2001-11 are Kerala (by 26 per cent), Goa (19 per cent), Nagaland (15 per cent) and Sikkim (5 per cent).

Q10. The least populated State in India is

(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Uttarakhand
Ans: (b) Sikkim is India’s least populous state, with 6,10,577 inhabitants according to the 2011 census. Sikkim is also one of the least densely populated Indian states, with only 86 persons per square kilometre. However, it has a high population growth rate, averaging 12.9% between 2001 and 2011. The sex ratio is 890 females per 1000 males, with a total of 3,23,070 males and 2,87,507 females recorded in 2011.

Q11. Which of the following is correctly matched ?

(a) Assam – Itanagar
(b) Arunachal Pradesh – Guwahati
(c) Tripura – Agartala
(d) Nagaland – Shillong
Ans: (c) Agartala is the capital of the Indian state of Tripura and is the second-largest city in North-east India after Guwahati in terms of municipal area as well as population. It is situated in North-east India. It lies on the bank of Haroa River and is located 2 km from Bangladesh. Agartala has temples and palaces. As per 2011 census, Population of Agartala city has exceeded 5,12,000. Agartala has a monsoon influenced humid subtropical climate with large amounts of rain almost all year. The city experiences long, hot and wet summers, lasting from April to October.

Q12. Which is the largest State of India ?

(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: (c) Rajasthan with an area of 342,239 sq km is the largest state in India. Before the formation of Chattisgarh as a separate state in the year 2000, Madhya Pradesh was the largest Indian state in terms of area. Rajasthan is located in the western part of India and has two distinct geographical regions with desert on one side and thick forest on the other. Aravali the oldest mountain chain is the dividing line between the two climatic zones of the State.

Q13. Which one of the following states does not have a railway station?

(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu & Kashmir
(d) Nagaland
Ans: (a) Sikkim lacks significant railway infrastructure. The closest major railway stations are Siliguri and New Jalpaiguri in neighboring West Bengal. However, the New Sikkim Railway Project has been launched to connect the town of Rangpo in Sikkim with Sevoke. The project is expected to be complete by 2015.

Q14. Which one of the following is not a desert district of Rajasthan?

(a) Kota (b) Barmer
(c) Jaisalmer (d) Churu
Ans: (a) The Thar Desert or the Great Indian Desert encompasses about 70% of total landmass of Rajasthan and hence it is identified as the “Desert State of India”. The Thar Desert embraces the districts of Jaisalmer, Barmer, Bikaner and Jodhpur. Churu is a town in the desert region, known as gateway to the Thar Desert.

Q15. Which one of the following States does not use thermal electricity?

(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Arunachal Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c) There is not even a single thermal plant in India’s North East and most of the power needs in the region and also power source in North East Grid comes from hydro-projects. In Arunachal Pradesh, the entire electricity generation is hydro.

Q16. Which one of the following districts of MP has a border with another State?

(a) Rewa (b) Raisen
(c) Hoshangabad (d) Shahdol
Ans: (a) Rewa is an important city in the North Eastern part of Madhya Pradesh state of India bordering Allahabad, Mirzapur and Banda Districts of Uttar Pradesh and Satna and Sidhi Districts of Madhya Pradesh. Rewa derives its name from another name for Narmada River.

Q17. Which one of the following is a coastal district of Tamil Nadu?

(a) Periyar
(b) Kanyakumari
(c) Madurai
(d) Trichirappalli
Ans: (b) Kanyakumari, formerly known as Cape Comorin, is a town in Kanyakumari District in the state of Tamil Nadu in India. Kanyakumari lies at the southernmost tip of mainland India. It borders the Laccadive Sea to the southwest, south, and to the southeast. It is the confluence of the Western Coastal Plains and Eastern Coastal Plains.

Q18. The State which has developed wind energy is

(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Ans: (a) The high wind potential states in India – Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu, Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh. Tamil Nadu and Gujarat are notable for their wind farms. Tamil Nadu, the country’s hub for wind farms, has of late been losing to Gujarat. Wind turbine manufacturer Suzlon Group, on 8 May, 2012 bagged a Rs 305 crore contract for setting up a 50 MW power project in Gujarat.

Q19. The State having common borders with maximum number of States is

(a) Uttar Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (a) Uttar Pradesh is bordered by Rajasthan to the west, Haryana and Delhi to the northwest, Uttarakhand and the country of Nepal to the north, Bihar to the east, Jharkhand to the southeast, and Madhya Pradesh to the southwest.

Q20. In which State the percentage of Christian population is highest?

(a) Goa (b) Kerala
(c) Mizoram (d) Nagaland
Ans: (b) Kerala has the highest number of Christians (6 million) followed by Tamil Nadu (3.7 million). The main religion in Mizoram is Christianity. Some 87% of the Mizo population including all ethnic Mizos belongs to the Christian community. However, it ranks far behind Kerala and other states due to the small population base.

Q21. The state having the largest density of population per square kilometre in India is

(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Bihar
Ans: (d) Population Density of India is 382 per sq km as per census 2011. Bihar is the densest state of India with a population density of 1,106, followed by West Bengal with 1,028 persons per square kilometre; and Kerala: 860.

Q22. Which of the following state is most famous for its beautiful sea beaches?

(a) Gujarat (b) Goa
(c) Tamil Nadu(d) Orissa
Ans: (b) According to the geographical location of the sea beaches in the North Goa district or the South Goa district, the picturesque beaches of the state are divided into the following: (a) North Goa Beaches: Anjuna, Baga, Candolim, Miramar, Dona Paula, Aguada, Arambol, Bambolim, Calangute, Morjim, Sinquerim, and Vagator; and (b) South Goa Beaches: Benaulim, Bogmalo, Colva, Majorda, Palolem, Agonda, Betul, Movor, etc.

Q23. Which of the following States in India has the highest net sown area?

(a) Punjab
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Mizoram
Ans: (a) The pattern of net sown area varies greatly from one state to another. It is over 80% of the total area in Punjab and Haryana and less than 10% in Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Andaman Nicobar Islands.

Q24. Which state is known for lvory and Sandalwood carvings ?

(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c) Karnataka is a land of elephants and hence a place which has excelled in the art of ivory carving. The ivory carving depicts mostly the images of god and goddess. Almost the entire state of Karnataka produces the sandalwood craft although special mention should be made of the highly skilled workers, the gudigar families of Shimoga, Uttara Kannad and Mysore districts.

Q25. Which one of the following is not a Union Terriroty ?

(a) Chandigarh
(b) Pondicherry
(c) Lakshwadeep
(d) Tripura
Ans: (d) Tripura is a state in Northeast India. The third smallest state of the country, it is surrounded by Bangladesh on the north, south, and west; the Indian states of Assam and Mizoram lie to its east.

Top
error: Content is protected !!