You are here
Home > Uncategorized > Part 044 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 044 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 044 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Chop (b) Slit
(c) Chirp (d) Slice

Ans: (c)

Q2. (a) 729 (b) 144
(c) 343 (d) 512

Ans: (b)

Q3. (a) XZY (b) MON
(c) PRQ (d) EAC

Ans: (d)

Q4. BDF, CFI, DHL, ?
(a) EJO (b) CJM
(c) EML (d) EMI
Ans: (a)

Q5. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ENVIRONMENT

(a) OINTMENT (b) MENTOR
(c) VENOM (d) TRIM
Ans: (a)

Q6. a. Preposition
b. Preparatively
c. Preposterous
d. Preponderate
e. Prepossess

(a) b, d, a, e, c (b) a, e, b, d, c
(c) e, d, b, c, a (d) d, b, e, a, c
Ans: (a)

Q7. Wine : Grape : : Whiskey : ?
(a) Orange (b) Potato
(c) Oats (d) Apple
Ans: (c)

Q8. 196 : 169 : : 81 : ?
(a) 64 (b) 72
(c) 100 (d) 144
Ans: (a)

Q9. HCM : FAK : : SGD : ?
(a) ESQ (b) GES
(c) QEB (d) QIB
Ans: (c)

Q10. Select the correct combination of mathematical signs to replace signs and to balance the following equation:
21 * 7 * 6 * 9

(a) + ÷ = (b) ÷ + =
(c) = + ÷ (d) ÷ = +
Ans: (b)

Q11. (a) Influenza
(b) Scurvy
(c) Rickets
(d) Night-blindness

Ans: (a)

Q12. (a) 443 (b) 633
(c) 821 (d) 245

Ans: (b)

Q13. (a) GHI (b) PRS
(c) UVW (d) ABC

Ans: (b)

Q14. deb, ijg, nol ? , xyv
(a) stq (b) rsp
(c) rsq (d) stp
Ans: (a)

Q15. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
CONSTRUCTION

(a) CRUST (b) STUNT
(c) TRUCK (d) COTTON
Ans: (c)

Q16. Which of the following words will come fourth if arranged according to the English Dictionary ?
(a) Elect (b) Electric
(c) Elector (d) Elastic
Ans: (b)

Q17. Crime : Punishment :: Honesty : ?
(a) Award (b)Recognition
(c) Reward (d) Pride
Ans: (c)

Q18. 27 : 125 : : 64 : ?
(a) 162 (b) 216
(c) 273 (d) 517
Ans: (b)

Q19. DLOC : ECI : : TOH : ?
(a) EET (b) EAT
(c) AET (d) ETA
Ans: (c)

Q20. Which interchange of signs will make the following equation correct ?
35 + 7 × 5 ÷ 5 – 6 = 24

(a) + and – (b) + and ×
(c) ÷ and + (d) – and ÷
Ans: (c)

Q21. (a) Phycology : Algae
(b) Ornithology : Birds
(c) Mycology : Fungi
(d) Biology : Botany

Ans: (d)

Q22. (a) 56 (b) 28
(c) 36 (d) 35

Ans: (c)

Q23. (a) ZXVT (b) SQOM
(c) WUSP (d) MKIG

Ans: (c)

Q24. KKMLLNMMONNPOOQP ?
(a) PQ (b) ST
(c) QV (d) PR
Ans: (d)

Q25. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word EDUCATIONIST.
(a) DUKE (b) DRESS
(c) CAUTION (d) NAUGHTY
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!