You are here
Home > Uncategorized > Part 044 – History Previous Year Questions

Part 044 – History Previous Year Questions

Q1. ‘Kesari’, the Newspaper was started by :
(a) G.K. Gokhale
(b) B. G. Tilak
(c) Sardar Patel
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
Kesari is a newspaper founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement. Tilak used to run his two newspapers, the Kesari, in Marathi and Maratha in English from Kesari Wada.

Q2. The Third battle of Panipat was fought in the year :
(a) 1526 A.D. (b) 1556 A.D,
(c) 1761 A.D. (d) 1776 A.D.
Ans: (c)
The Third Battle of Panipattook place on 14 January 1761 between a northern expeditionary force of the Maratha Empire and a coalition of the King of Afghanistan, Ahmad Shah Durrani with two Indian Muslim allies—the Rohilla Afghans of the Doab, and Shuja-ud-Daula, the Nawab of Oudh. The battle is considered one of the largest fought in the 18th century, and has perhaps the largest number of fatalities in a single day reported in a classic formation battle between two armies.

Q3. The ‘Poorna Swaraj’ resolution was adopted in the annual session of the Indian National Congress held at
(a) Bombay (b) Lahore
(c) Calcutta (d) Madras
Ans: (b)
Jawaharlal Nehru became the youngest President of the Indian National Congress at its annual session in Lahore on 29 December, 1929. At that session, the Indian National Congress adopted the attainment of Poorna Swaraj as the immediate objective of India.

Q4. Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his Political Guru ?
(a) Swami Vivekananda
(b) Ram Mohan Roy
(c) Sisir Kumar Ghosh
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (*)
Mahadev Govind Ranade was known to be the mentor and political guru of famous freedom fighters Gopal Krishna Gokhale, and Bal Gangadhar Tilak. This social reformer along with friends Dr. Atmaram Pandurang, Bal Mangesh Wagle and Yaman Abaji Modak founded the Prarthana Samaj, a Hindu movement involved in social development. He also founded Poona Sarvajanik Sabha and was one of the founders of the Indian National Congress.

Q5. Who introduced ‘doctrine of lapse’ ?
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Curzon
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Lytton
Ans: (c)
The Doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856.

Q6. The Lahore Conspiracy Case was registered against whom?
(a) V.D. Savarkar
(b) Bhagat Singh
(c) Chandrashekhar Azad
(d) Aurobindo Ghosh
Ans: (b)
Lahore Conspiracy Case refers to the trial of Bhagat Singh, Rajguru, and Sukhdev in 1931. On April 8, 1929, Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt, two active members of the Hindustan Republican Socialist Association, went to the Central Legislative Assembly and threw a bomb at government benches and raised the slogan of ‘Long Live the Revolution’.

Q7. Who among the following was the founder of the Dravida Kazhagam ?
(a) Periyar E.V. Ramaswamy Naicker
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) C. Rajagopalachari
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a)
Periyar E. V. Ramasamy was a businessman, politician, Indian independence and social activist, who started the Self-Respect Movement or the Dravidian Movement and proposed the creation of an independent state called Dravida Nadu, comprising the states of South India. He is also the founder of the sociocultural organisation, Dravidar Kazhagam.

Q8. Aurobindo was arrested in connection with :
(a) Alipore Bomb Case
(b) Kolhapur Bomb Case
(c) Lahore Conspiracy Case
(d) Kakori Case
Ans: (a)
Sri Aurobindo was an Indian nationalist, freedom fighter, philosopher, yogi, guru, and poet. He was arrested in May 1908 in connection with the Alipore Bomb Case. He was acquitted in the ensuing trial and released after a year of isolated incarceration.

Q9. The National Anthem was first sung in the year 1911 at the Annual session of the Indian National Congress held at :
(a) Pune (b) Mumbai
(c) Kolkata (d) Lucknow
Ans: (c)
Jana Gana Mana, the national anthem of India, was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911. It was officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on 24 January 1950.

Q10. Who is known as the ‘Indian Bismarck’ ?
(a) Vallabhai Patel
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Bal Gangadhara Tilak
Ans: (a)
Sardar Vallabhbhai Jhaverbhai Patel is known to be a social leader of India who played an unparalleled role in the country’s struggle for independence and guided its integration into a united, independent nation. Therefore he is also regarded as the “Bismarck of India” and “Iron Man of India”.

Q11. Which Party was established by Subhash Chandra Bose after he came out of Indian National Congress ?
(a) Indian National Army
(b) Republican Party
(c) Forward Block
(d) Socialist Party
Ans: (c)
The All India Forward Bloc is a leftwing nationalist political party in India. It emerged as a faction within the Indian National Congress in 1939, led by Subhas Chandra Bose. The party re-established as an independent political party after the independence of India.

Q12. The Rama Krishna Mission was established by:
(a) Vivekananda
(b) Rama Krishna
(c) M.G. Ranade
(d) Keshab Chandra Sen
Ans: (a)
The Rama Krishna Mission is a philanthropic, volunteer organization founded by Ramakrishna’s chief disciple Swami Vivekananda on May 1, 1897. The Mission conducts extensive work in health care, disaster relief, rural management, tribal welfare, elementary and higher education and culture.

Q13. In 1937, the Congress formed ministries in
(a) 7 states (b) 9 states
(c) 5 states (d) 4 states
Ans: (a)
The Congress Party gained an absolute majority in Bombay, Madras, U.P., Bihar, Orissa and the Central Provinces and was that largest single party in the NWFP Congress ministries were formed in July 1937 in seven out of eleven provinces.

Q14. Which was the main cause for starting of the Quit India Movement in 1942 ?
(a) Severe unrest among the people
(b) Report of Simon Commission
(c) Failure of the Cripps Mission
(d) British involved in the World War II
Ans: (c)
After the failure of the Cripps Mission, the All India Congress Committee meeting at Bombay on August 8, 1942 adopted the ‘Quit India’ resolution.

Q15. Which movement got the support both from Hindus and Muslims?
(a) Non Cooperation Movement
(b) Quit India Movement
(c) Champaran Satyagraha
(d) Anti-Partition Movement
Ans: (a)
In support of the Khilafat movement Gandhiji inaugurated the Non-cooperation campaign on August 1, 1920.

Q16. In which session of the Indian National Congress was ‘Purna Swaraj’ adopted as its goal?
(a) Bombay (b) Lucknow
(c) Calcutta (d) Lahore
Ans: (d)
At its Lahore Session (December 29-31, 1929) the Indian National Congress adopted the resolution of Complete Independence for India as its goal.

Q17. Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.
(a) Lord Canning
(b) Lord Ripon
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
Lord Macaulay’s views were accepted and embodied in a Resolution of March 7, 1835 by Lord William Bentinck.

Q18. ‘Give me blood, I will give you freedom’. These words are attributed to :
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Khudiram Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Veer Savarkar
Ans: (a)
Subhash Chandra Bose was President of Indian National Congress (1938), founded Forward Bloc and formed Indian National Army (Azad Hind Fauj).

Q19. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
(a) Badruddin Tyabji
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Hassan Imam
(d) M.A.Ansari
Ans: (a)
Badruddin Tyabji was the first Muslim President of Indian National Congress. He presided over the third session of Indian National Congress held in 1887 in Madras.

Q20. Who was the first Indian Governor General after Lord Mountbatten?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) C. Rajagopalachari
(c) Rajendra Prasad
(d) Pattabi Sitaramayya
Ans: (b)
C. Rajagopalachari was the first and the last Indian Governor-General.

Q21. Where did the so-called ‘Black Hole Tragedy’ take place ?
(a) Dacca (b) Monghyr
(c) Calcutta (d) Murshidabad
Ans: (c)
Fort William at Calcutta was besieged on June 15, 1756 by Nawab of Bengal Siraj-ud-daula and he captured it. English prisoners at Calcutta were lodged in a prison room of the fort. The room was very small and so only 23 out of 146 prisoners survived the next day.

Q22. India was granted freedom during the British Prime Minister :
(a) Clement Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Ramsay MacDonald
(d) William Pitt
Ans: (a)
India attained Independence on August 15, 1947. At that time Clement Attlee was the Prime Minister of Britain.

Q23. Who are the three, among the following who fought against British in 1857 Revolt ?
a. Kunwar Singh
b. Tantia Tope
c. Nana Saheb
d. Maulavi Ahmudullah

(a) a, b and c (b) a, c and d
(c) a, b and d (d) b, c and d
Ans: (*)
Kunwar Singh was one of the leaders of the Indian Rebellion of 1857. Ramachandra Pandurang Tope, popularly known as Tatya Tope was an Indian Maratha leader in the Indian Rebellion of 1857 and one of its more renowned generals. He was a personal adherent of Nana Sahib of Kanpur. Nana Sahib, born as Dhondu Pant, was a rebel Indian leader during the Indian Rebellion of 1857 who played a part in two massacres of British troops and civilians. Maulavi Ahmadullah Shah was one of the central figures in the popular uprising of 1857 in Awadh.

Q24. The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of
(a) The Turkish Caliph
(b) Aga Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah
(d) Abul Kalam Azad
Ans: (a)
The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of the Turkish Caliph. The Sultan of Turkey was accepted by the Indian Muslims as their spiritual head.

Q25. Who among the following founded the All India Muslim League?
(a) Syed Ahmed Khan
(b) Muhammad Ali
(c) Aga Khan
(d) Hamid Ali Khan
Ans: (c)
All India Muslim League was founded by Aga Khan. The first conference of the All India Muslim League was held at Amritsar under the presidentship of Sir Syed Ali Imam.

Top
error: Content is protected !!