You are here
Home > Uncategorized > Part 041 – History Previous Year Questions

Part 041 – History Previous Year Questions

Q1. Swarajya was declared as the goal of the Congress at its session held in 1906 at
(a) Bombay (b) Calcutta
(c) Lucknow (d) Madras
Ans: (b)
In 1906, the session at Calcutta was presided by Dada Bhai Naoroji. It was under the leadership of Naoroji that the Congress adopted Swaraj as the goal of Indian people.

Q2. Gandhi started the ‘Dandi March’ from
(a) Ahmedabad(b) Allahabad
(c) Dandi (d) Calcutta
Ans: (a)
The Salt March, also known as the Salt Satyagraha, began with the Dandi March on March 12, 1930. It was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India, and triggered the wider Civil Disobedience Movement. Mahatma Gandhi led the Dandi march from his base, Sabarmati Ashram near Ahmedabad, to the sea coast near the village of Dandi.

Q3. The Congress adopted the ‘Quit India Resolution’ in the year
(a) 1940 (b) 1938
(c) 1946 (d) 1942
Ans: (d)
On August 8, 1942 the Quit India Resolution was passed at the Bombay session of the All India Congress Committee (AICC). In his Quit India speech that day at Gowalia Tank, Bombay, Gandhi told Indians to follow non-violent civil disobedience. He told the masses to act as an independent nation.

Q4. The Asiatic society of Bengal (founded in 1784) owes its origin to
(a) Warren Hastings
(b) Sir William Jones
(c) Sir James Mackintosh
(d) James Princep
Ans: (b)
The Asiatic Society was founded by Sir William Jones on January 15, 1784 in a meeting presided over by Sir Robert Chambers, the Chief Justice of the Supreme Court at the Fort William in Calcutta, then capital of the British Raj, to enhance and further the cause of Oriental research. At the time of its foundation, this Society was named as “Asiatick Society”. In 1825, the society dropped the antique k without any formal resolution and the Society was renamed as “The Asiatic Society”. In 1832 the name was changed to “The Asiatic Society of Bengal” and again in 1936 it was renamed as “The Royal Asiatic Society of Bengal.

Q5. The book “Prison Diary” was written by
(a) Mahatma Gandhi
(b) V.D. Savarkar
(c) Jaya Prakash Narayan
(d) Morarji Desai
Ans: (c)
Prison diary is by Jayaprakash Narayan. It was first published in 1977 by Popular Prakashan.

Q6. “India House” is located in
(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) London (d) New York
Ans: (c)
India House was an informal Indian nationalist organisation based in London between 1905 and 1910. With the patronage of Shyamji Krishna Varma, its home in a student residence in Highgate, North London was launched to promote nationalist views among Indian students in Britain. India House published an anticolonialist newspaper, The Indian Sociologist, which the British Raj banned as “seditious.”

Q7. Who is called the ‘Nightingale of India’?
(a) Vijay Lakshmi Pandit
(b) Sarojini Naidu
(c) Aruna Asaf Ali
(d) Sucheta Kriplani
Ans: (b)
Sarojini Naidu, also known by the sobriquet The Nightingale of India, was a child prodigy, Indian independence activist and poet. Naidu was one of the framers of the Indian Constitution. The reason behind this sobriquet was because of her many accomplishments. She was a distinguished poet. Her poetry was lyrical and musical filled with rich imagery. It dealt with love and death, separation and longing, and the mystery of life, all important themes for poetry. In the end the poetry tends to become monotonous and repetitive. For this reason she is called the nightingale of India.

Q8. The first Governor General of the East India Company in India was
(a) Robert Clive
(b) Sir John Shore
(c) Warren Hastings
(d) Marquis of Hastings
Ans: (c)
Warren Hastings became the Governor of Bengal in 1772 and in 1774. He became the first Governor- General of Bengal. He was the first Governor-General of India, from 1773 to 1785.

Q9. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (b)
In 1929, Ambedkar made the controversial decision to co-operate with the all-British Simon Commission which was to look into setting up a responsible Indian Government in India. The Congress decided to boycott the Commission and drafted its own version of a constitution for free India. The Congress version had no provisions for the depressed classes. Ambedkar became more skeptical of the Congress’s commitment to safeguard the rights of the depressed classes. He attended all the three Round Table Conferences in London and forcefully argued for the welfare of the “untouchables”.

Q10. Find the correct match:
I II
A. Abdul Gaffar Khan 1. Mahatma
B. Dadabhai NaoroJi 2. Frontier Gandhi
C. Mohandas Karam- 3. Grand Old chand Gandhi dia Man of ln
D. Rabindra Nath Tagore 4. Gurudev

(a) A-3, B-1, C-4, D-2
(b) A-2, B-3, C-1, D-4
(c) A-4, B-1, C-2, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (b)
Abdul Gaffar Khan: Frontier Gandhi; Dadabhai Naoroji: Grand Old Man of India; Mohandas Karamchand Gandhi: Mahatma; and Rabindra Nath Tagore: Gurudev.

Q11. The Gandhian economy was based on the principle of
(a) State control
(b) Competition
(c) Trusteeship
(d) Rural co-operation
Ans: (c)
Trusteeship is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general. This concept was condemned by socialists as being in favor of the landlords, feudal princes and the capitalists.

Q12. Who among the following was instrumental in the abolition of Sati in 1829?
(a) Lord Hastings (b) Lord Ripon
(c) Lord Bentick (d) Lord lrwin
Ans: (c)
It was on 4 December, 1829, when the practice was formally banned in all the lands under Bengal Presidency by Lord William Bentinck. By this regulation, the people who abetted sati were declared guilty of “culpable homicide.”

Q13. Bengal was partitioned in 1905 under the viceroyalty of
(a) Lord Curzon
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Hardings
(d) Lord Minto
Ans: (a)
The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905.

Q14. Where did Mahatma Gandhi first apply his technique of Satyagraha?
(a) Dandi (b) Champaran
(c) England (d) South Africa
Ans: (d)
In 1908, the Transvaal government promulgated the Asiatic Registration Act, compelling registration of the colony’s Indian population. At a mass protest meeting held in Johannesburg on September 11 that year, Gandhi adopted his methodology of satyagraha (devotion to the truth), or non-violent protest, for the first time, calling on his fellow Indians to defy the new law and suffer the punishments for doing so, rather than resist through violent means.

Q15. The Azad Hind Fauj was formed in
(a) 1937 (b) 1942
(c) 1943 (d) 1945
Ans: (b)
The Azad Hind Fauj was an armed force formed by Indian nationalists in 1942 in Southeast Asia during World War II. The aim of the army was to secure Indian independence with Japanese assistance. Initially composed of Indian prisoners of war captured by Japan in the Malayan campaign and at Singapore, it later drew volunteers from Indian expatriate population in Malaya and Burma.

Q16. ‘Deshbandhu’ is the title of
(a) B.R. Ambedkar
(b) C.R. Das
(c) B.C. Pal
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (b)
Chittaranjan Das, popularly called Deshbandhu (Friend of the country), was an Indian politician and leader of the Swaraj (Independence) Party in Bengal under British rule. He was a leading figure in Bengal during the Non-Cooperation Movement of 1919-1922, and initiated the ban on British clothes, setting an example by burning his own European clothes and wearing Khadi clothes.

Q17. The Bhoodan Movement was launched by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jaiprakash Narain
(c) Vinoba Bhave
(d) Rammanohar Lohia
Ans: (c)
The Bhoodan movement was a voluntary land reform movement in India started by Acharya Vinoba Bhave in 1951 started at Pochampally village now known as Bhoodan Pochampally. The mission of the movement was to persuade wealthy landowners to voluntarily give a percentage of their land to lower castes.

Q18. The Indian National Congress had its first meeting in the city of
(a) Calcutta (b) Bombay
(c) Ahmedabad (d) Allahabad
Ans: (b)
The Indian National Congress was formed when 72 delegates from all the presidencies and provinces of India met at Bombay from 28 to 30 December 1885. Allan Octavian Hume, a retired British Indian Civil Servant played a leading role in the formation of the Congress. He established contact with some of the most important Indian Leaders all over the country and received their cooperation in forming the Congress.

Q19. Begum Hazrat Mahal led the 1857 revolt from :
(a) Lucknow (b) Kanpur
(c) Benares (d) Allahabad
Ans: (a)
Begum Hazrat Mahal also known as Begum of Awadh, was the first wife of Nawab Wajid Ali Shah. She was stunningly beautiful, and used her courage and leadership qualities to rebel against the British East India Company during the Indian Rebellion of 1857.

Q20. The Sati System was abolished in 1829 A.D. by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Lord Lytton
(d) Lord William Bentinck
Ans: (d)
It was on 4 December, 1829, when the practice was formally banned in all the lands under Bengal Presidency by Lord William Bentinck. By this regulation, the people who abetted sati were declared guilty of “culpable homicide.”

Q21. The Poona Pact signed in 1934 provided for
(a) the creation of dominion status for India
(b) separate electorates for Muslims
(c) separate electorates for the Harijans
(d) joint electorate with reservation for Harijans
Ans: (d)
A compromise between the leaders of caste Hindu and the depressed classes was reached on September 24,1932, popularly known as Poona Pact. The resolution announced in a public meeting on September 25 in Bombay confirmed -” henceforth, amongst Hindus no one shall be regarded as an untouchable by reason of his birth and they will have the same rights in all the social institutions as the other Hindus have”. This landmark resolution in the history of the Dalit movement in India subsequently formed the basis for giving due share to Dalits in the political empowerment of Indian people in a democratic Indian polity.

Q22. Bardoli Satyagraha is associated with
(a) Rajendra Prasad
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Jamnalal Bajaj
Ans: (c)
The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. Its success gave rise to Vallabhbhai Patel as one of the greatest leaders of the independence struggle.

Q23. If
a. Dandi March
b. Tragedy of Jallianwallah
c. Quit India Movement and
d. Swadeshi Movement are arranged in the chronological order then they come as –

(a) b, a, c, d (b) d, c, a, b
(c) d, b, a, c (d) c, d, a, b
Ans: (c)
Dandi March: 1932; Tragedy of Jaliianwallah: 1919; Quit India Movement: 1942; and Swadeshi Movement: 1905-1910.

Q24. Capt. Saunders, the English Police Officer was shot dead by
(a) Batukeshwar Dutt
(b) Ram Prasad
(c) Chandra Shekar Azad
(d) Bhagat Singh
Ans: (d)
Seeking revenge for the death of Lala Lajpat Rai at the hands of the police, Bhagat Singh was involved in the assassination of British police officer John Saunders. Sufficient evidence was brought against him for a conviction in the Saunders case, after trial by a Special Tribunal and appeal at the Privy Council in England. He was convicted and subsequently hanged for his participation in the murder.

Q25. The Muslim League adopted the resolution for a separate nation in the year
(a) 1907 (b) 1922
(c) 1931 (d) 1940
Ans: (d)
Lahore Resolution had been the pioneering step of the Muslim League towards the creation of Pakistan. Also known as Pakistan Resolution, the Muslim League adopted a formal resolution in the three day session held from 22-24th March, 1940 regarding their claim for a separate state with Muslim majority. While the resolution was presented by A.K. Fazlul Haq, the name Pakistan was initially suggested by Choudhury Rehmat Ali in his Pakistan declaration.

Top
error: Content is protected !!