You are here
Home > Uncategorized > Part 040 – Indian Geography Previous Year Questions

Part 040 – Indian Geography Previous Year Questions

Q1. Bulk of natural rubber in India is produced in
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (b) The areas in India on which the rubber is produced can be divided into Two zones – traditional and nontraditional. Traditional zone comprises of the southwest coastal regions of India i.e. Kanyakumari in Tamil Nadu and districts of Kerala. In India, 92% rubber production is from Kerala. Kerala and Tamil Nadu share 86% of the growing area of natural rubber.

Q2. The ‘Green Revolution’ was mainly directed to increase the production of

(a) cash crops (b) pulses
(c) foodgrains (d)minor millets
Ans: (c) The Green Revolution was a technology package comprising material components of improved high yielding varieties of two staple cereals (rice and wheat).

Q3. Name the crop-season in India that opens in May-June with major crops like rice and millets.

(a) Rainy season
(b) Rabi
(c) Kharif
(d) Winter season
Ans: (a) Kharif/Rainy/Monsoon crops are the crops grown in monsoon months from June to October/November. They require warm, wet weather at major period of crop growth, and also required short day length for flowering. Examples: Cotton, Rice, Jowar, bajara.

Q4. ‘Operation Flood’ refers to

(a) increase in the production of milk
(b) increase in the production of dairy products
(c) controlling flood
(d) increasing the production of agricultural crops
Ans: (a) Operation Flood in India, a project of the National Dairy Development Board (NDDB) was the world’s biggest dairy development programme which made India, a milk-deficient nation, the largest milk producer in the world, surpassing the USA in 1998, with about 17 percent of global output in 2010–11.

Q5. High yielding plants can be produced by

(a) Crop Rotation
(b) Hybridisation
(c) Inter-cropping
(d) Mixed – cropping
Ans: (b) In biology and specifically, genetics, the term hybrid has several meanings, all referring to the offspring of sexual reproduction. Plant species hybridize more readily than animal species, and the resulting hybrids are more often fertile hybrids and may reproduce. The cross-breeding of carefully chosen parent plants produces a combination of consistent traits that make hybrids better performers than either parent.

Q6. Maximum wheat producing State in India is

(a) Punjab
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
Ans: (b) Uttar Pradesh contributes 33.02 per cent; Punjab: 19.26 per cent; Haryana: 13.27 per cent; Madhya Pradesh: 9.67 per cent; and Rajasthan: 9.31 per cent are the first five leading producers of what in India.

Q7. What is India’s rank in the world in milk production ?

(a) Fourth (b) Third
(c) Second (d) First
Ans: (d) India continues to be the largest milk producing nation in the world with close to 17% of global production in 2010-11. The country’s estimated milk production for 2010-11 is 121 million tones.

Q8. ‘Operation Flood’ is associated with–

(a) milk production
(b) wheat production
(c) flood control
(d) water harvesting
Ans: (a) Operation Flood in India, a project of the National Dairy Development Board (NDDB) was the world’s biggest dairy development programme which made India, a milk-deficient nation, the largest milk producer in the world.

Q9. Name the food crop which gives highest output in India.

(a) Wheat (b) Jowar
(c) Maize (d) Rice
Ans: (a) The Green Revolution benefited wheat the most. Though the area under rice is considerably larger than land under wheat, the latter has been marked by higher productivity due to the introduction of high yielding variety of seeds, well irrigated lands and substantial use of pesticides. The acreage yield has been higher in the case of wheat.

Q10. The crop which occupies maximum cultivated area in India is :

(a) Rice (b) Wheat
(c) Gram (d) Linseed
Ans: (a) India has the biggest area under rice cultivation, as it is one of the principal food crops. India is also one of the world’s largest producers of white rice, accounting for 20% of all world rice production.

Q11. How many agro-climatic zones are there in India as far as the official categorization of the Ministry of Agriculture is concerned ?

(a) 123 (b) 126
(c) 127 (d) 122
Ans: (b) India has been divided into fifteen different agroclimatic zones by the Planning Commission of India, which are further divided into more homogeneous 72 sub-zones. However, under the National Agricultural Research Project (NARP), implemented with World Bank funding, the entire country was divided into 126 agro-climatic zones, each consisting of several districts. In each of the zones, a research station was established under a specific SAU to carry out applied and adaptive research relevant to the zone.

Q12. The most important element of weather affecting agriculture in India is:

(a) Temperature (b)Humidity
(c) Wind (d)Rainfall
Ans: (d) Though temperature and humidity are one of the key elements of weather crucial for a good harvest, agriculture in India is said to be the handmaid of monsoon. This is on account of the lack of irrigational facilities across the country. A good monsoonal year often means a bumper harvest.

Q13. Which of the following is not a Rabi crop in India ?

(a) Wheat (b) Barley
(c) Rapeseed (d) Jute
Ans: (d) Major Rabi crop is Wheat in India followed by Barley, Mustard ,Sesame and Peas. Millet, Jowar, Maize, Sugarcane, etc are Kharif crops.

Q14. Crop rotation helps to

(a) lessen use of pesticides
(b) eliminate parasites which have selective hosts
(c) yield more crops
(d) produce a greater choice of plant products
Ans: (b) The growing of different kinds of crops on a piece of land in a preplanned succession is known as crop rotation. In the rotation of crops, leguminous crops like pulses, beans, peas, groundnut and Bengal gram are sown in-between the seasons of cereal crops like wheat, maize and pearl millet. The leguminous plants are grown alternately with non-leguminous plants to restore the fertility of the soil. So it brings about an increase in the production of food grains. Besides, rotation of crops helps in weed control and pest control. This is because weeds and pests are very choosy about the host crop plant, which they attack. When the crop is changed the cycle is broken. Hence, pesticide cost is reduced.

Q15. Which state is rich in jute?

(a) West Bengal (b) Tamil Nadu
(c) Kerala (d) Orissa
Ans: (a) Jute is one of the most important natural fibers after cotton in terms of cultivation and usage. Cultivation is dependent on the climate, season, and soil. Almost 85% of the world’s jute cultivation is concentrated in the Ganges delta. This fertile geographic region is shared by both Bangladesh and India (West Bengal). West Bengal occupies foremost place both in respect of area (73.5%) and production (82.26%) of jute in the country. Here the crop is grown through-out the state except the hilly region of the north and the plateau area of the west.

Q16. Which state is called the ‘Rice Bowl’ of India?

(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Karnataka
Ans: (a) Andhra Pradesh is historically called the “Rice Bowl of India”. More than 77% of its crop is rice. Four important rivers of India, the Godavari, Krishna, Penna, and Thungabhadra flow through the state, providing irrigation.

Q17. Agricultural Commodities are graded with :

(a) ISI (b) Eco-products
(c) AGMARK (d) Green Product
Ans: (c) AGMARK is a certification mark employed on agricultural products in India, assuring that they conform to a set of standards approved by the Directorate of Marketing and Inspection, an agency of the Government of India. The AGMARK is legally enforced in India by the Agricultural Produce (Grading and Marking) Act of 1937 (and ammended in 1986).

Q18. Crop sown soon after the onset of South-West monsoon in India is called :

(a) Rabi (b) Kharif
(c) Rainfed (d) Dry farming
Ans: (b) Kharif crops refer to the planting, cultivation and harvesting of any domesticated plant sown in the rainy (monsoon) season on the Asian subcontinent. Such crops are planted for autumn harvest and may also be called the summer or monsoon crop in India and Pakistan. Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July, during the southwest monsoon season.

Q19. In India, maximum area under jute is found in

(a) Assam (b) Bihar
(c) Orissa (d) West Benga
Ans: (d) West Bengal occupies foremost place both in respect of area (73.5%) and production (82.26%) of jute in the country. Here the crop is grown through- out the state except the hilly region of the north and the plateau area of the west.

Q20. ‘Yellow Revolution’ is associated with the production of :

(a) Poultry (b) Gold
(c) Sunflower (d) Oil seeds
Ans: (d) Yellow Revolution pertains to oilseeds. The growth, development and adoption of new varieties of oilseeds and complementary technologies nearly doubled oilseeds production from 12.6 mt in 1987-88 to 24.4 mt in 1996-97, catalyzed by the Technology Mission on Oilseeds, brought about the Yellow Revolution. The oilseeds production scenario in India has witnessed a dramatic turn

Q21. Jhumming is shifting agriculture practised in

(a) North-eastern India
(b) South-western India
(c) South-eastern India
(d) Northern India
Ans: (a) The traditional slash-and-burn cultivation in hilly areas of northeast India is known as jhum cultivation. It is often considered responsible for causing soil erosion, triggering landslide, flash floods and thereby degrading the primary land resource. The productivity is also reported to be very low.

Q22. ‘Mixed Farming’ means

(a) Sowing of both cash and food crops
(b) Sowing of two or more crops in the same field.
(c) Sowing of two or more plants in alternate years.
(d) Rearing of cattle and agriculture.
Ans: (d) Mixed farming is the combining of two independent agricultural enterprises on the same farm. A typical case of mixed farming is the combination of crop enterprise with dairy farming or in more general terms, crop cultivation with livestock farming. Mixed farming may be treated as a special case of diversified farming.

Q23. Dry farming in India is extensively practised in

(a) Kanara Plains
(b) Deccan Plateau
(c) Coromandal Plains
(d) Ganga Plains
Ans: (b) Dry Areas receive an annual rainfall of 750 mm or less and there is no irrigation facility for raising crops. Most of the rivers of the Deccan Plateau are seasonal and the rainfall received from retreating monsoon winds is also moderate. So Dry Farming in India is extensively practiced in Deccan Plateau.

Q24. Terrace farming is done

(a) on the slope of hills
(b) in dry regions
(c) on rooftops
(d) on mountain tops
Ans: (a) In agriculture, a terrace is a piece of sloped plane that has been cut into a series of successively receding flat surfaces or platforms, which resemble steps, for the purposes of more effective farming. Graduated terrace steps are commonly used to farm on hilly or mountainous terrain. Terraced fields decrease erosion and surface runoff, and are effective for growing crops requiring much water, such as rice.

Q25. Social forestry is

(a) growing different types of plants together on private land
(b) management of forest by cooperative societies
(c) growing one type of plant in government owned land
(d) growing and management of useful plants on government owned land
Ans: (d) Social forestry means the management and protection of forests and afforestation on barren lands with the purpose of helping in the environmental, social and rural development. Under social forestry, trees are planted in village common land, Government wasteland and Panchayat land. Through the social forestry scheme, the government has involved community participation, as part of a drive towards afforestation, and rehabilitating the degraded forest and common lands.

Top
error: Content is protected !!