You are here
Home > Uncategorized > Part 040 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 040 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Essay writing is an art (a)/ that requires many planning (b)/ on the part of the writer. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) many: used for Countable Nouns a number of Hence, that requires much planning is the right usage.

Q2. He is (a)/ capable to do this work
(b)/ within the stipulated period.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, capable of doing this work (Gerund) is the right usage. It is not proper to use an Infinitive here. capable (Adj.) agrees with of (Prep.)

Q3. I used (a)/ a pair of trousers (b)/ for a week. (c)/ No error (d)
Ans: (a) A habitual action is evident. Hence, Present Simple i.e. I use is the right usage.

Q4. He has made a (a)/ mistake of
(b)/ which I am certain. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q5. Good heavens (a)/ How was she
(b)/ grown / (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, How has she grown is the right usage.

Q6. The weather (a)/ of the new place
(b)/ did not suit Ravi. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) weather (N.): the condition of the atmosphere at a particular place and time. climate (N.): the regular pattern of weather conditions of a particular place. Hence, The climate is the right usage.

Q7. Each child (a)/ was given a (b)/ red beautiful balloon. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is position of words related error. We usually put a general opinion in front of a specific opinion. Hence, beautiful red balloon is the right usage.

Q8. She has had the best medical facilities available (a)/ but she will not be cured (b)/ unless she does not have a strong desire to live.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, unless should be followed by Positive Sentence i.e. unless she does have/ unless she has a strong desire to live is the right usage. Unless is used to say that something can only happen or be true in a particular situation.

Q9. As if aware of my condition (a)/ the infuriated bird suddenly doubled back on its course (b)/ and charged straight after me. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) charge (V.): to rush forward and attack. Hence, and charged straight at me is the right usage.

Q10. He had already sent me message
(a)/ that his arrival (b)/ was scheduled for Thursday. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Indefinite Article i.e. He had already sent me a message is the right usage.

Q11. Science and technology and (a)/ their fallouts do not (b)/ complete human culture. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Science and technology is a Compound Subject. Hence its fallouts do not is the right usage.

Q12. The angry bird flap (a)/ her wings, flies a short (b)/ distance and returns. (c)/ No error (d) Directions (988–990): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, choose the No error option
Ans: (a) Here, Subject (The angry bird) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. The angry bird flaps is the right usage.

Q13. We must go (a) / and congratulate him for (b)/ his brilliant success. (c) / No error
(d)
Ans: (b) It is a Preposition related error. Hence, and congratulate him on is the right usage.

Q14. My brother (a) / along with his friends (b) / are going on a tour.
(c) / No error (d)
Ans: (c) Here, Subject is SingularMy brother, not his friends (Plural). Hence, Singular Verb i.e. is going on a tour is the right usage.

Q15. You have prepared well (a) / for the examination (b) / isn’t it ?
(c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error

Q16. Here is something pretty (a)/ that you can (b)/ wear on the party. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) It is an error of Preposition. Hence, wear in the party is the right usage.

Q17. He was for all (a)/ selling the car
(b)/ and buying a bicycle. (c)/ No error (d)
Ans: (a) be all for something/for doing something: to believe strongly that something should be done; in favour of Hence, He was all for is the right usage.

Q18. Look at what (a)/ I am doing (b)/ and do like I do. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, and do what/as I do is the right usage.

Q19. Although I have never seen the girl before, (a)/I recognized her at once (b)/ from her photograph. (c)/No error (d)
Ans: (a) The sentence shows Past time. Hence, Past Perfect i.e. Although I had never seen the girl before is the right usage.

Q20. There was a (a)/ comparison between (b)/ you and he. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Objective Case i.e. you and him is the right usage.

Q21. He flowed into a rage (a)/ at the very (b)/ sight of that man. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) fly into a rage (Id.): to become suddenly very angry Here, He flew into a rage is the right usage. Look at the sentence: He flies into a rage if you even mention the subject.

Q22. Sooner had he come (a)/ his colleagues (b)/ organised a get together. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, As soon as he came is the right usage.

Q23. I enjoyed during (a)/ my tenure
(b)/ in Shimla. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Past Perfect i.e. I had enjoyed during is the right usage.

Q24. The Government offered him (a)/ clerical job (b)/ but he turned it over. (c) / No error (d)
Ans:
(c) turn down (Phr. V.): to reject or refuse to consider an offer, a proposal etc. turn over (Phr. V.): to change position Hence, but he turned it down is the right usage.

Q25. If you permit me to speak the truth (a)/ I shall state without hesitation (b)/ that you have done a mistake. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) (a) make a mistake: to err Look at the sentence: The waiter made a mistake in adding up the bill. Hence, that you have made a mistake is the right usage.

Top
error: Content is protected !!