You are here
Home > Uncategorized > Part 037 – History Previous Year Questions

Part 037 – History Previous Year Questions

Q1. Who among the following was the first to sign the ‘Instruments of Accession’ ?
(a) The Maharaja of Baroda
(b) The Dewan of Travancore
(c) The Nizam of Hyderabad
(d) The Raja of Jodhpur
Ans: (b)
The Instrument of Accession was a legal document created in 1947 to enable each of the rulers of the princely states under British suzerainty to join one of the new dominions of India or Pakistan created by the Partition of British India. When United Kingdom accepted demands for a partition and announced its intention to quit India, the king of Travancore, Chithira Thirunal, issued a declaration of independence on June 18, 1947. The declaration was unacceptable to the Government of India; many rounds of negotiation were conducted among the Diwan, C. P. Ramaswami Iyer, and the Indian representatives. In July 23, 1947 they decided in favour of the accession to the Indian Union, pending approval by the king. An assassination attempt on the Diwan by the Communists on the July 25, 1947 caused to hasten the accession of Travancore state to the Indian Union

Q2. The decline of Indian Handicrafts industry in the 19th century was attributed to
(a) competition from British manufacturing industries only
(b) disappearance of Indian Princely Courts only
(c) establishment of alien rule only
(d) All of the above
Ans: (d)
Tha major causes of decline in handicrafts in India during the British rule were: (i) disappearance of court culture; (ii) adverse influence of British rule on tastes and habits; (iii) competition from European manufacturers; (iv) one way free trade policy of the British; (v) exploitation of craftsmen by merchants, etc.

Q3. Why was the Simon Commission boycotted by the Indians?
(a) It did not include any Indian as a member
(b) It did not have any woman member
(c) It was appointed before the stipulated time
(d) It refused to meet prominent Indian leaders
Ans: (a)
The Simon commission was boycotted by Indians because they felt insulted and hurt that a committee appointed to decide the future of India did not include even one Indian.

Q4. Who among the following started the first newspaper in India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) W.C. Bonnerjee
(c) Rabindranath Tagore
(d) James A. Hickey
Ans: (d)
The first major newspaper in India—The Bengal Gazette—was started in 1780 under the British Raj by James Augustus Hickey.

Q5. English education was introduced in India by
(a) Lord Curzon
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lord Macaulay
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
Macaulay was Secretary to the Board of Control under Lord Grey from 1832 until 1833. After the passing of the Government of India Act 1833, he was appointed as the first Law Member of the Governor- General’s Council. He went to India in 1834. He served on the Supreme Council of India between 1834 and 1838. He introduced English education in India through his famous minute of February 1835. He called an educational system that would create a class of anglicized Indians who would serve as cultural intermediaries between the British and the Indians.

Q6. Name the important French possession in India.
(a) Goa (b) Pondicherry
(c) Daman (d) Cochin
Ans: (b)
Pondicherry is a Union Territory of India formed out of four enclaves of former French India and named for the largest, Pondicherry. The French East India Company set up a trading centre at Pondicherry in 1674. This outpost eventually became the chief French settlement in India. The French acquired Mahe in the 1720s, Yanam in 1731, and Karaikal in 1738.

Q7. As per provisions of the Charter Act of 1833, a Law Commission
(for consolidating, codifying and improving Indian laws) was constituted under the Chairmanship of

(a) Lord Bentinck
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Lord Macaulay
(d) Lord Dalhousie
Ans: (c)
The first Law Commission was established in 1834 under the Charter Act of 1833 under the Chairmanship of Lord Macaulay which recommended codification of the Penal Code, the Criminal Procedure Code and a few other matters. Thereafter, the second, third and fourth Law Commissions were constituted in 1853, 1861 and 1879 respectively.

Q8. Who was the first Indian to become member of British Parliament ?
(a) W.C. Bonnerjee
(b) Behramji M. Malabari
(c) D.N. Wacha
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: (d)
Dadabhai Naoroji was a Member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895, and the first Asian to be a British MP. Elected for the Liberal Party in Finsbury Central at the 1892 general election, he was the first British Indian MP. He refused to take the oath on the Bible as he was not a Christian, but was allowed to take the oath of office in the name of God on his copy of Khordeh Avesta. In Parliament, he spoke on Irish Home Rule and the condition of the Indian people. In his political campaign and duties as an MP, he was assisted by Muhammad Ali Jinnah, the future Muslim nationalist and founder of Pakistan.

Q9. Who said “Patriotism is religion and religion is love for India” ?
(a) Raj Narain Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Swami Vivekananda
(d) Acharya Vinoba Bhave
Ans: (*)
These were the utterances of Bankim Chandra Chatterjee.

Q10. According to Gandhiji, which of the following are the major means of Satyagraha ?
(a) Non-cooperation
(b) Strike
(c) Demonstration
(d) Civil disobedience
(a) a and b are correct
(b) a and d are correct
(c) b and d are correct
(d) c and d are correct
Ans: (b)
Gandhi’s main tactic in his fight against the British was what he called Satyagraha, which means “Soul- Force” or “The power of truth”. Gandhi developed Satyagraha as the practical extension of ahimsa and love; it meant standing firmly behind one’s ideals, but without hatred. Satyagraha took the form of civil disobedience and non-cooperation with evil. Civil disobedience involved breaking a specific law if it was believed to be unjust, and then facing the consequences. The other element of Satyagraha, non-cooperation with evil, consisted of pulling out all support for an unjust system, such as the British rule of India.

Q11. Hardayal, an intellectual giant, was associated with
(a) Home Rule Movement
(b) Ghadar Movement
(c) Swadeshi Movement
(d) Non-Cooperation Movement
Ans: (b)
Lala Har Dayal was a Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America. He was a polymath who turned down a career in the Indian Civil Service. His simple living and intellectual acumen inspired many expatriate Indians living in Canada and the USA to fight against British Imperialism during the First World War.

Q12. The credit of discovering the sea route of India goes to the
(a) French (b) Dutch
(c) Portuguese(d) English
Ans: (c)
Vasco da Gama was a Portuguese explorer, one of the most successful in the Age of Discovery and the commander of the first ships to sail directly from Europe to India. After decades of sailors trying to reach India with thousands of lives and dozens of vessels lost in shipwrecks and attacks, Gama landed in Calicut on the 20 May, 1498. This discovery was very impactful and paved the way for the Portuguese to establish a long lasting colonial empire in Asia.

Q13. The song ‘Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra Nath Tagore was first published in January 1912 under the title of
(a) Jay He
(b) Rashtra Jagriti
(c) Bharat Vidhata
(d) Matribhoomi
Ans: (c)
Jana Gana Mana was first published under the title “Bharat Vidhata” in the Tatvabodhini Patrika, the official organ of Maharishi Devendranath Tagore’s Brahmo Samaj in January 1912. The song was subtitled Brahmo-Sangeet. However, the English translation of the original in Bengali was published earlier, on December 28, 1911, in the Bengalee. Much later, it was included in Tagore’s Dharma Sangeet, a collection of religious hymns.

Q14. On imprisonment in 1908 by the Brities, Bal Gangadhar Tilak was sent to
(a) Andaman and Nicobar
(b) Rangoon
(c) Singapore
(d) Mandalay
Ans: (d)
On 30 April 1908, two Bengali youths, Prafulla Chaki and Khudiram Bose, threw a bomb on a carriage at Muzaffarpur, in order to kill the Chief Presidency Magistrate Douglas Kingsford of Calcutta fame, but erroneously killed some women travelling in it. Tilak, in his paper Kesari, defended the revolutionaries and called for immediate Swaraj or self-rule. The Government swiftly arrested him for sedition and was sent to Mandalay, Burma from 1908 to 1914. While in the prison he wrote the most-famous Gita Rahasya.

Q15. The Civil Disobedience Movement was launched by Mahatma Gandhi in
(a) 1928 (b) 1930
(c) 1931 (d) 1922
Ans: (b)
The Civil Disobedience Movement led by M K Gandhi, in the year 1930 was an important milestone in the history of Indian Nationalism. On the historic day of 12th March 1930, Gandhi inaugurated The Civil Disobedience Movement by conducting the historic Dandi Salt March, where he broke the Salt Laws imposed by the British Government.

Q16. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?
(a) Calcutta (b) Qasim Bazar
(c) Singur (d) Burdwan
Ans: (b)
The first factory in the interior of Bengal was established in 1651 at Hughli. This was followed by other factories at Patna and Qasim Bazar. The correct answer of this question should be Hughli, but since the option is not given, the correct answer will be Qasim Bazar. Calcutta was established by Job Charnock, in late 17th century.

Q17. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad” ?
(a) Chandrashekhar Azad
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Iqbal
Ans: (c)
Inquilab Zindabad is an Urdu phrase which translates to “Long Live the Revolution ”It was a revolutionary chant during the British rule over India. It was popularized in the activities of the Hindustan Socialist Republican Association by socialist revolutionaries such as Ashfaqulla Khan, Bhagat Singh and Chandrashekhar Azad, who used it to urge future generations to endorse and support the political party’s rebellious actions. Bhagat Singh’s call, Inquilab Zindabad became the war-cry of the fight for freedom.

Q18. The System of Dyarchy was introduced in India in
(a) 1909 (b) 1935
(c) 1919 (d) 1945
Ans: (c)
The Government of India Act 1919 provided a dual form of government (a “dyarchy”) for the major provinces. In each such province, control of some areas of government, the “transferred list”, were given to a Government of ministers answerable to the Provincial Council. The ‘transferred list’ included Agriculture, supervision of local government, Health and Education. The Provincial Councils were enlarged. At the same time, all other areas of government (the ‘reserved list’) remained under the control of the Viceroy. The ‘reserved list’ included Defence (the military), Foreign Affairs, and Communications.

Q19. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was
(a) Nehru
(b) Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose
Ans: (c)
Indian Opinion, Young India, Harijan were famous weeklies of Gandhi. Mahatma Gandhi, in a journalistic career spanning nearly four decades, edited six journals. Between 1933 and 1940, Harijan (English), Harijan Bandu (Gujarati) and Harijan Sevak (Hindi) became the Mahatma’s voice to the people of India. These newspapers found the Mahatma concentrating on social and economic problems.

Q20. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) M.M.Malavia
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Gandhiji
Ans: (a)
Dr. Ambedkar attended all the three Round Table Conferences in London and each time, forcefully projected his views in the interest of the ‘untouchable’. He exhorted the downtrodden sections to raise their living standards and to acquire as much political power as possible. He was of the view that there was no future for untouchables in the Hindu religion and they should change their religion if need be. In 1935, he publicly proclaimed,” I was born a Hindu because I had no control over this but I shall not die a Hindu”.

Q21. The call of “Back to the Vedas” was given by :
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans: (b)
‘Back to Vedas’ was Swami Dayanand Saraswati’s call when he established the Arya Samaj. By exhorting the nation to reject superstitious notions, his aim was to educate the nation to ‘Go back to the Vedas’. He wanted the people who followed Hinduism to go back to its roots and to follow the Vedic life, which he pointed out. By doing this, he felt that Hindus would be able to improve the depressive religious, social, political, and economic conditions prevailing in India in his times.

Q22. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because :
(a) they felt that it was only an eyewash
(b) all the members of the Commission were English
(c) the members of the Commission were biased against India
(d) it did not meet the demands of the Indians
Ans: (b)
Simon Commission was primarily boycotted because it had no Indian members. The Commission was a group of seven British Members of Parliament that had been dispatched to India in 1927 to study constitutional reform in India.

Q23. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt ?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraeli
Ans: (d)
Benjamin Disraeli, the leader of the conservative party of England has called it a “National revolt.” “The motives of leadership of revolt, geographical extent of the sway of revolt, its loose organizational infrastructure and the fragile basis of national consciousness at that moment do not provide substance to the so-called characterization of sepoy mutiny as “National struggle.”

Q24. The communal electorate was introduced for the first time in India in
(a) 1919 (b) 1935
(c) 1906 (d) 1909
Ans: (d)
The Government of India Act of 1909—also known as the Morley-Minto Reforms granted separate electorates and communal representation to Muslims. This was for the first time that, electorate for returning to the representatives to the councils was decided on the basis of class & community.

Q25. The two states which had non-
Congress Ministries in 1937 were

(a) Bengal and Punjab
(b) Punjab and NWFP
(c) Madras and Central Provinces
(d) Bihar and Uttar Pradesh
Ans: (a)
Provincial elections were held in British India in the winter of 1936-37 as mandated by the Government of India Act 1935. Elections were held in eleven provinces – Madras, Central Provinces, Bihar, Orissa, United Provinces, Bombay Presidency, Assam, NWFP, Bengal, Punjab and Sindh. The Indian National Congress emerged in power in all the provinces except for three – Bengal, Punjab, and Sindh. The All- India Muslim League failed to form the government in any province.

Top
error: Content is protected !!