You are here
Home > Uncategorized > Part 036 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 036 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. We received much help from the neighbours.
(a) We received
(b) much help
(c) No error
(d) from the neighbours.
Ans: (b) In statements a lot of/lots of is used. a lot of/ lots of help is the right usage.

Q2. He looked upon me eye to eye for a few moments before he spoke.
(a) before he spoke.
(b) No error
(c) eye to eye for a few moments
(d) He looked upon me
Ans: (d) look upon (Phr. V.): to regard someone/something in a certain way when someone directs their eyes towards something, we say look at. Hence, He looked at me is the right usage.

Q3. As per the invitation card Rahim marries with Sayra on 13th December, Monday.
(a) As per the invitation card
(b) No error
(c) on 13th December, Monday.
(d) Rahim marries with Sayra
Ans: (d) Here, Rahim will marry Sayra should be used. Use of with (Prep.) is superfluous. Simple Future– will marry is the right usage.

Q4. I was convinced that the only thing I wanted to do ever, is to write novels.
(a) I was convinced that
(b) No error
(c) the only thing I wanted to do
(d) ever, is to write novels.
Ans: (d) The Reporting Verb is in Past Tense. Hence, ever, was to write novels is the right usage.

Q5. This book is different than that.
(a) is different (b) This book
(c) No error (d) than that
Ans: (d) It is preposition related error. Hence, different from is the right usage. different (Adj.): not the same When two/more items are compared it is followed by from (Prep.) different from →used in British English and North American English different to →used in British English different than →American English Look at the examples given below: She looked different from/than what I’d expected. This visit is very different from/to last time. You look different than before.

Q6. Riches are uncertain things, and the fame that power give or is won by foul means is as shortlived as the dewdrop.
(a) is as shortlived as the dewdrop.
(b) that power give or is won by foul means
(c) Riches are uncertain things, and the fame
(d) No error
Ans: (b) Here, Singular Verb i.e. that power gives or is won by foul means is the right usage. as the fame is a singular subject and a Singular Subject takes a Singular Verb (with S)

Q7. The doctor asked his patient to regularly take his medicine.
(a) asked his patient
(b) to regularly take his medicine.
(c) No error
(d) The doctor
Ans: (b) It is split–infinitive related error. A Splitinfinitive is one, when an Inf. is split by using something (usually an Adv.) between the two parts of the Inf. i.e to and a Verb to read →Inf. Verb to happily read →Split Inf. Adv. use of splitinfinitives is incorrect. Hence, to take the medicine regularly is the right usage.

Q8. Did you hear many news about the political situation while you were in that country ?
(a) about the political situation while you were in that country ?
(b) many news
(c) Did you hear
(d) No error
Ans: (b) News is an Uncountable Noun. Hence, many cannot be used with it. As it is a question, any (Det.) will be used. Hence, any news is the right usage.

Q9. I meant to repair the radio but hadn’t time to do it today.
(a) No error
(b) to do it today.
(c) I meant to repair the radio
(d) but hadn’t time
Ans: (d) Here, today has been used. But, but I have no time is the right usage.

Q10. The heavyweight fighter was knocking out in one punch.
(a) The heavyweight fighter
(b) in one punch.
(c) was knocking out
(d) No error
Ans: (c) In Passive Voice, V3 (Past Participle) should be used. Hence, was knocked out is the right usage.

Q11. Thanks to an insight and persistence of the local doctor, hundreds of victims have been able to resume normal life.
(a) No error
(b) and persistence of the local doctor,
(c) hundreds of victims have been able to resume normal life.
(d) Thanks to an insight
Ans: (d) insight (N.) is not a Countable/Uncountable Noun. It is an Abstract Noun. So, the (Def. Art.) will be used before it. Hence, thanks to the insight is the right usage.

Q12. In twenty wrecks five lives were fortunately lost.
(a) In twenty wrecks
(b) five lives were
(c) No error
(d) fortunately lost.
Ans: (d) Death/loss of life is not fortunate, it is unfortunate. The sentence formation can be like this: Fortunately, in twenty wrecks only five lives were lost. Or It is unfortunate that in twenty wrecks five lives were lost.

Q13. Do you think you could lend me good pair of gloves to wear to the wedding ?
(a) Do you think you could lend me
(b) to wear to the wedding ?
(c) good pair of gloves
(d) No error
Ans:
(c) Indef. Art. — a will be used before good pair of gloves Hence, a good pair of gloves is the right usage.

Q14. When the workers threatened to go on a strike, the mill owner declared a lay off on his mill.
(a) declared a lay off on his mill.
(b) When the workers threatened to
(c) go on a strike, the mill owner
(d) No error
Ans: (c) strike: a period of time when a group of employees stops working. Look at the examples given below: Air traffic controllers are threatening to come out on/go on strike. Half the workforce are now (out) on strike. It should be on strike, and not on a strike.

Q15. Iodine deficiency is an easy and inexpensive nutrient disorder to prevent.
(a) Iodine deficiency
(b) is an easy and inexpensive
(c) nutrient disorder to prevent
(d) No error
Ans: (c) Here, passive race i.e. nutrient disorder to be prevented is the right usage.

Q16. Whoever assumes his statement true is foolish
(a) his statement true
(b) No error
(c) Whoever assumes
(d) is foolish
Ans: (d) Here, is a fool/is a foolish person is the right usage. fool is a Noun foolish is an Adj.. So, it needs a Noun to be used with it.

Q17. The people gathered at the funeral to pay respect.
(a) No error
(b) The people gathered
(c) at the funeral
(d) to pay respect.
Ans: (b) The should not be used before Plural Noun/ Pronoun (People) here. people (N.): persons in general/everyone the people (N.): the ordinary men and women of a country rather than those who govern/have a special position in society Hence, People gathered right usage.

Q18. You must abide on (a)/ the terms of (b)/this government. (c)/ No error (d)
Ans: (a) It is preposition related error. abide by is a Phr.V. (a) Abide by something (Phr. V.): to accept and act according to rule, a law, an agreement etc. Hence, You must abide by is the right usage.

Q19. Electronic mail or Email (a)/ are a method of exchanging (b)/digital messages. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, subject (Electronic mail or Email) is singular. Hence, singular verb i.e., is a method of exchanging is the right usage.

Q20. I will have (a)/ both the blue (b)/ or the black pen. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Either.. or is correct form of correlative. Hence, either the blue is the right usage. If we use both, then or will be replaced by and i.e. and the black pen

Q21. My wife, having finish her work
(a)/ rushed to meet me (b)/ at the event. (c)/ No error. (d)
Ans:
(a) After Having, V3 i.e., My wife having finished her work is the right usage.

Q22. She always fed (a)/ her childrens
(b)/ before she fed her dog. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Child children (Plural) is the right usage. Here, her children is the right usage.

Q23. One must (a)/ obey one’s (b)/ teachers. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q24. Make what you write (a)/ and say more (b)/ absorbed and engrossing. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, absorbing and engrossing (interesting) is the right usage.

Q25. They came here in (a)/ the evening and begin making (b)/ further arrangements. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) First clause is in Past Simple. Hence, the evening and began making (Past Simple) …. is the right usage.

Top
error: Content is protected !!