You are here
Home > Uncategorized > Part 030 – Indian Geography Previous Year Questions

Part 030 – Indian Geography Previous Year Questions

Q1. The ‘sorrow of Bihar’ is
(a) Damodar (b) Kosi
(c) Son (d) Gandak
Ans: (b) Kosi is known as the “sorrow of Bihar”, as it has caused widespread human suffering in the past due to flooding and very frequent changes in course, when it flows from Nepal to Bihar. Over the last 250 years, the Kosi River has shifted its course over 120 km from east to west. Its unstable nature has been attributed to the heavy silt it carries during the monsoon season and flooding in India has extreme effects.

Q2. The town which is situated at the confluence of Bhagirathi and Alaknanda is

(a) Rudra Prayag
(b) Deo Prayag
(c) Vishnu Prayag
(d) Karna Prayag
Ans: (b) The Alaknanda rises at the confluence and feet of the Satopanth and Bhagirath Kharak glaciers in Uttarakhand near the border with Tibet. The headwaters of the Bhagirathi are formed at Gaumukh, at the foot of the Gangotri glacier and Khatling glaciers in the Garhwal Himalaya. These two sacred rivers join to form the Ganges (Ganga) in Devprayag.

Q3. An important river of the Indian desert is

(a) Luni (b) Narmada
(c) Krishna (d) Beas
Ans: (a) The Luni is a river of western Rajasthan state, India. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 530 km. It is first known as Sagarmati, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Sarsuti, which originates from Pushkar Lake, and from then on it gets its name Luni.

Q4. The Nagarjunasagar dam is constructed on the river ?

(a) Krishna (b) Chambal
(c) Kosi (d) Sutlej
Ans: (a) Nagarjuna Sagar Dam is the world’s largest masonry dam at the time of its construction, which is built across Krishna River at Nagarjuna Sagar in Guntur district & Nalgonda district of Andhra Pradesh. It was the earliest in the series of large infrastructure projects initiated for the Green Revolution in India; it also is one of the earliest multi-purpose irrigation and hydro-electric projects in India.

Q5. Which one of the following rivers forms an estuary ?

(a) Narmada (b) Kaveri
(c) Krishna (d) Mahanadi
Ans: (a) Narmada forms an estuary in the Gulf of Khambat. There are several islands in the estuary of the Narmada of which Aliabet is the largest.

Q6. Sivasamudra is an island formed by the river

(a) Ganga (b) Godavari
(c) Krishna (d) Cauvery
Ans: (d) Shivanasamudra is a small town in the Mandya District of the state of Karnataka, India. It is situated on the banks of the river Kaveri, which forms here the boundary to the Chamarajanagar District, and is the location of one of the first Hydro-electric Power stations in Asia, which was set up in the year 1902.

Q7. Nasik is situated on the bank of the river :

(a) Mahanadi (b) Tapti
(c) Krishna (d) Godavari
Ans: (d) Nasik, also known as the Wine Capital of India, or as India’s Napa Valley, is located in Maharashtra in the Western Ghats, on the western edge of the Deccan peninsula on the banks of the Godavari.

Q8. Srinagar is located on the bank of the river

(a) Indus (b) Jhelum
(c) Chenab (d) Ravi
Ans: (a) Srinagar is situated in the Kashmir Valley and lies on the banks of the Jhelum River, a tributary of the Indus. The city is famous for its gardens, lakes and houseboats.

Q9. The river which is used for inland waterways in India is ___.

(a) Ganga (b) Cauveri
(c) Mahi (d) Luni
Ans: (a) India has about 14,500 km of navigable waterways, which consists of the Ganges–Bhagirathi–Hooghly rivers, the Brahmaputra, the Barak river, the rivers in Goa, the backwaters in Kerala, inland waters in Mumbai and the deltaic regions of the Godavari – Krishna rivers. National Waterway-1: Allahabad–Haldia stretch of the Ganges–Bhagirathi–Hooghly river of total length 1620 km was declared as National Waterway- 1 (NW-1) in the year 1986.

Q10. Match the following :
Rivers
a. Gomti
b. Brahmaputra
c. Godavari
d. Kaveri Towns
1. Guwahati
2. Rajahmundry
3. Tiruchirapalli
4. Lucknow a b c d

(a) 3 4 2 1
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 2 3
(d) 4 2 1 3
Ans: (c) Guwahati: between the southern bank of the Brahmaputra river and the foothills of the Shillong plateau; Rajahmundry: on banks of the River Godavari; Tiruchirapalli: situated at the head of the Kaveri Delta; and Lucknow: on the northwestern shore of Gomti river, which flows through it.

Q11. The river on which the reservoir for Indira Gandhi Canal has been built is

(a) Sutlej (b) Ravi
(c) Luni (d) Jhelum
Ans: (a) The Indira Gandhi Canal starts from the Harike Barrage at Sultanpur, a few kilometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab state. The reservoir for the canal is built on the Sutlej River.

Q12. Consider the following pairs:
Tributary Main River
a. Chambal : Narmada
b. Sone : Yamuna
c. Manas : Brahmaputra Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) a, b and c (b) a and b only
(c) b and c only (d) c only
Ans: (c) The Manas River is a trans-boundary river in the Himalayan foothills between southern Bhutan and India. It is met by three other major streams before it again debouches into India in western Assam. The total length of the river is 376 kilometres, flows through Bhutan for 272 kilometres and then through Assam for 104 kilometres before it joins the mighty Brahmaputra River at Jogighopa.

Q13. Match the following :
Dams Rivers
a. Hirakud l. Beas
b. Pong Dam 2. Bhagirathi
c. Tehri Dam 3. Ravi
d. Thein Dam 4. Mahanadi a b c d

(a) 4 3 1 2
(b) 4 2 3 1
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 4 3
Ans: (*) The correct answer should be: a-4; b-1; c-2; and d- 3. Hirakud Dam: built across the Mahanadi River, about 15 km from Sambalpur in Odisha; Pong Dam: also known as the Beas Dam, is an earth-fill embankment dam on the Beas River just upstream of Talwara in the state of Himachal Pradesh; Tehri Dam: a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand; and Thein Dam: part of a hydroelectric project constructed by the Government of Punjab on the Ravi River.

Q14. The longest dam in India is

(a) Bhakra Dam
(b) Nagarjuna Sagar Dam
(c) Hirakud Dam
(d) Kosi Dam
Ans: (c) Hirakud Dam is not only India’s, but one of the world’s largest & longest dams. This dam is built across the Mahanadi River, about 15 km from Sambalpur in the state of Odisha in India. Built in 1956, the dam is the world’s largest earthen dam.

Q15. Cauvery water sharing is a dispute between

(a) Karnataka and Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu and Karnataka
(d) Karnataka and Maharashtra
Ans: (c) The sharing of waters of the river Kaveri has been the source of a serious conflict between the Indian states of Karnataka and Tamil Nadu. The genesis of this conflict rests in two controversial agreements— one signed in 1892 and another in 1924—between the erstwhile Madras Presidency and Princely State of Mysore. The 802 km Kaveri River has 32,000 sq km basin area in Karnataka and 44,000 sq km basin area in Tamil Nadu.

Q16. Which place is located on the water divide between the Indus and the Ganges river systems ?

(a) Varanasi (b) Caya
(c) Ambala (d) Allahabad
Ans: (c) Ambala is located on the water divide between the Indus and the Ganges river systems.

Q17. Which of the following rivers is not the tributary of Ganga ?

(a) Indrawati (b) Son
(c) Gomati (d) Yamuna
Ans: (a) Indravati is a tributary of the Godavari River, located in central India.

Q18. Which one of the following rivers in India has been declared as the National River ?

(a) Godavari (b) Krishna
(c) Ganga (d) Narmada
Ans: (c) The Ganges is the longest river of India and is the second greatest river in the world by water discharge. In November 2008, it was declared a “National River”.

Q19. The world’s highest rail bridge being constructed in the State of J & K will be on which of the following rivers ?

(a) Jhelum (b) Chenab
(c) Indus (d) Ravi
Ans: (b) The Chenab Bridge is an arch bridge under construction iSn India. It spans the Chenab River between Bakkal and Kauri, in Reasi district of Jammu and Kashmir.

Q20. Which river flows between the Satpuras and the Vindhyas ?

(a) Godavari (b) Gandak
(c) Tapti (d) Narmada
Ans: (d) Narmada river rises near Amarkantak plateau. Its length is about 1,312 km.

Q21. The Idukki hydroelectric plant is on river

(a) Godavari (b) Krishna
(c) Periyar (d) Tungabhadra
Ans: (c) The Idukki hydroelectric plant is on the river Periyar in Kerala.

Q22. The River in India known as the open sewer is

(a) the Ganga (b) the Yamuna
(c) the Narmada (d) the Godavari
Ans: (*) The rivers Ganga and Yamuna are known as the open sewer.

Q23. Which one of the following is the origin of the Brahmaputra river?

(a) Milam
(b) Gangotri
(c) Yamunotri
(d) Chemayungdung
Ans: (d) The Brahmaputra, one of the largest rivers of the world, has its origin in the Chemayungdung glacier of the Kailash range near the Mansarovar lake.

Q24. Salal is the hydro power project in:

(a) Haryana
(b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Punjab
Ans: (b) Salal Hydroelectric Power Station is constructed on river Chenab in the state of Jammu & Kashmir. The project was conceived in 1920. The project is located near Reasi about 100 km from Jammu.

Q25. The river known as Padma in Bangladesh is

(a) Jamuna (b) Ganga
(c) Teesta (d)Brahmaputra
Ans: (b) The Padma is the name used in Bangladesh for a major trans-boundary river, known in India as the main distributary of the Ganges, the river system that originated in the western Himalayas. The Padma enters Bangladesh from India near Chapai Nababganj.

Top
error: Content is protected !!