You are here
Home > Uncategorized > Part 029 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 029 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 029 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 36 (b) 61
(c) 84 (d) 108

Ans: (a)

Q2. (a) GOD (b) RAT
(c) WAR (d) PAPER

Ans: (d)

Q3. ZXUQL ?
(a) F (b) E
(c)G (d)H
Ans: (a)

Q4. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
HARBINGER
(a) BARRING (b) GARNER
(c) GARBAGE (d) RANGER
Ans: (c)

Q5. a. Epitaxy b. Episode
c. Epigene d. Epitome
e. Epilogue

(a) a, b, c, d, e (b) c, e, b, a, d
(c) e, d, b, a, c (d) c, b, e, d, a
Ans: (b)

Q6. Virus : Smallpox :: Bacteria : ?
(a) Chickenpox
(b) Typhoid
(c) Malaria
(d) Sleeping sickness
Ans: (b)

Q7. 624 : 426 : : 745 : ?
(a) 475 (b) 726
(c) 547 (d) 645
Ans: (c)

Q8. EGIK : LJHF : : SUWY : ?
(a) ZXVT (b) LNPR
(c)MOQS (d) TVXZ
Ans: (a)

Q9. 12 * 3 * 4 * 8 * 0
(a) – + + (b) ÷ + ÷
(c) – – – (d) ÷ + –
Ans: (d)

Q10. (a) Trousers (b) Coats
(c) Shirts (d) Jackets )

Ans: (a)

Q11. (a) 13 (b) 26
(c) 14 (d) 88

Ans: (a)

Q12. (a) NLM (b) YXZ
(c) NMO (d) RQS

Ans: (a)

Q13. SCD, TEF, UGH, ? , WKL
(a) VIJ (b) VJI
(c) CMN (d) UJI
Ans: (a)

Q14. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ENVIRONMENT

(a) ENTER (b)METRE
(c) IRON (d)MOMENTUM
Ans: (d)

Q15. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(i) Forge (ii)Forget
(iii) Forgo (iv)Forgive
(v) Format

(a) (v), (ii), (iv), (iii), (i)
(b) (i), (iv), (iii), (ii), (v)
(c) (iii), (iv), (v), (ii), (i)
(d) (i), (ii), (iv), (iii), (v)
Ans: (d)

Q16. Window : Carpenter :: Statue : ?
(a) Sculptor (b) Mason
(c) Blacksmith (d) Goldsmith
Ans: (a)

Q17. 16 : 4 : : 9 : ?
(a) 4 (b) 25
(c) 1 (d) 2
Ans: (c)

Q18. JLJH : QOQS : : FHFD : ?
(a) VWVS (b) VWUS
(c)USUW (d) USUV )
Ans: (c)

Q19. Find the correct group of signs to solve the equation.
24 * 16 * 8 * 32

(a) + – = (b) ÷ – =
(c) – + = (d) × ÷ =
Ans: (a)

Q20. (a) Pentagon (b) Circle
(c) Rhombus (d) Diagonal

Ans: (d)

Q21. (a) 2 (b) 3
(c) 12 (d) 24

Ans: (b)

Q22. (a) M K H B D (b) G F K H C
(c) B D F A T (d) X V R P I

Ans: (d)

Q23. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones.
ABEF, IJMN, ?

(a) QRVU (b) QRUV
(c) QRVW (d) QSVU
Ans: (b)

Q24. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
CONCENTRATION

(a) CONCERN (b) CONTAINER
(c) CONCERT (d) CENTRAL
Ans: (d)

Q25. Amongst the following words, which word appears second in order in the English dictionary ?
(a) Complaint (b) Complication
(c) Complement(d) Compose
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!