You are here
Home > Uncategorized > Part 026 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 026 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. My brotherinlaw(a)/who lives in Mumbai (b)/ have come to stay with us. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Subject (My brotherinlaw) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. has come to is the right usage

Q2. Have trust on(a)/God and everything (b)/ will be right. (c)/ No error (d)
Ans: (a) in. (Prep.) agrees with trust (V.) Hence, Have trust in is the right usage

Q3. Smoking is undoubtedly (a)/ very injurious (b)/ for health. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The word injurious agrees with Preposition to. Hence, to health is the right usage

Q4. My friend Anu (a)/is one of the best tennis player (b)/ in the country. (c)/ No error (d)
Ans: (b) One of is followed by a Plural Noun/Pronoun. Hence, is one of the best tennis players is the right usage

Q5. The cattles (a)/ are grazing (b)/ in the fields. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Cattle is a Plural Noun Hence, The cattle is the right usage.

Q6. When I was passing through the forest (a)/ I happened to see (b)/ a number of deers. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, a number of deer is the right usage. The Plural of deer is not deers.

Q7. You can (a)/open the box (b)/ by a screwdriver. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Screwdriver is a tool. Hence, with a screwdriver is the right usage. Look at the example given below: Cut it with a knife.

Q8. There is no agreement (a)/ between you and I (b)/ so we are free to go our way. (c)/ No error (d)
Ans: (b) between (Prep.) should be followed by an Objective Pronoun (such as me, him, her, us) and not a Subjective Pronoun (such as I, he, she, we) Hence, between you and me is the right usage

Q9. His father would (a)/ rather die than (b)/ to beg from door to door. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Use of to before beg is incorrect. Hence, of killing is the right usage

Q10. He is guilty (a)/ for killing (b)/ an innocent bird. (c)/ No error (d)
Ans: (b) The word Guilty agrees with Prepositionof. Look at the sentence: The jury found the defendant not guilty of the offence. Hence, of killing is the right usage

Q11. I have just come (a)/ to know that Mr. Ray, one of my favourite (b)/ teachers, died with cancer recently. (c)/ No error (d)
Ans: (c) die of (something) →direct cause of death as in died of cancer. die from (something) →indirect cause of death as in – died from injuries caused by the accident. Hence, teachers, died of cancer recently is the right usage

Q12. Many persons must have read(a)/The Arabian Nights’, (b)/ which is very interesting. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The most commonly used word is people. Persons is very rarely used. Look at the examples given below There were a hundred people at the reception. Several persons were interviewed. In this case, people is more appropriate. Hence, Many people must have read is the right usage

Q13. We should make green vegetables (a)/ an essential part of our daily diet,(b) / shouldn’t we ? (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q14. He has promised (a)/ to pay me the whole amount (b)/ in cheque with the stipulated time. (c)/ No error (d)
Ans: (c) within (Prep.) a stipulated time means before that length of time has passed. Look at the example given below: The deal was completed within 24 hours. Hence, in Cheque within the stipulated time is the right usage

Q15. We must have (a)/ sympathy for (b)/needy and the poor. (c)/ No error (d)
Ans: (c) the (Def. Art.) will be used before needy (Adj.) because needy talks about a group of people Hence, the needy and the poor is the right usage

Q16. When I left (a)/ the house at 9 o’clock (b)/ my son was still at home. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q17. I did not receive (a)/ any letter from my parents (b)/ for the last two months. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Present Perfect Tense is used when we talk about unfinished actions that started in the past and continue to the present. We use it to say how long an action has continued with since and for. Hence, I have not received is the right usage

Q18. After tasting both (a)/ John prefers (b) / tea than coffee. (c)/ No error (d)
Ans: (c) If prefer is followed by a Noun, Prepositionto should be used. Hence, tea to coffee is the right usage

Q19. I loved (a)/ the drawings (b)/ they were so real. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, which seemed so real/which looked so real is the right usage

Q20. Suddenly they saw a car coming (a)/ at a break neck speed. (b)/ An old man were crossing the road at the zebra crossing. (c)/ No error (d)
Ans: (c) breakneck (Adj.): very fast and dangerous to drive at breakneck speed. Here, An old man was crossing the road at the zebra crossing is the right usage

Q21. I sprained my ankle (a)/ when I was (b)/ playing basketball. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q22. It is time (a)/ we should accept all our people as equals (b)/ and as partners in the task of building a strong and united nation. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) It is time is followed by Past Simple, Hence, we accepted all our. Hence, people as equals is the right usage

Q23. Part of the research program (a)/ involved interviewing teenagers (b)/ in innercity areas. (c)/ No error (d).
Ans: (b) It is a general rule/provision. Hence, Present Simple i.e., involves interviewing is the right usage.

Q24. I could not put up at a hotel (a)/ because the board and lodging charges (b)/ were too expensive. (c)/No error (d).
Ans: (d) No error

Q25. Much harassed (a)/ he left hostel (b)/ bag and baggage. (c)/ No error (d).
Ans: (a) harassed is an Adj. and it must qualify a Noun. But, here it isn’t qualifying anything. Hence, being will be placed before much to make it a correct statement. Hence, being much harassed is the right usage

Top
error: Content is protected !!