You are here
Home > Uncategorized > Part 024 – Polity & Constitution Previous Year Questions

Part 024 – Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. In relation to the State Government, local government exercises :
(a) Co-ordinate Authority
(b) Delegated Authority
(c) Superior Authority
(d) Independent Authority
Ans: (b) In the Indian context, local government has only a derivative and not an independent authority. Its powers and functions are determined by the State Legislature. So among the given options, delegated authority is the most appropriate.

Q2. An ordinance issued by Governor is subject to approval by
(a) The President
(b) The State Legislature
(c) The State Council of Ministers
(d) The Parliament
Ans: (b) Article 213 of the constitution provides that Governor of the state can promulgate ordinance. The same article states that once an ordinance is passed, it should be placed before Legislative assembly of the state or where there is a legislative council, before both the houses and approved by then within six weeks of their respective dates of reassembly.

Q3. In which year were the States recognized on a linguustic basis ?
(a) 1951 (b) 1947
(c) 1950 (d) 1956
Ans: (d) Indian states were reorganized on 1 November 1956 under the States Reorganization Act, 1956. Andhra State was merged with the Telugu-speaking area of Hyderabad state (also known as Telangana) to create Andhra Pradesh in 1956. Similarly Kerala in the south and three states (Uttar Pradesh, Bihar and Madhya Pradesh) came into being in the Hindi speaking area. West Bengal, Rajasthan, and Punjab were enlarged by addition of territories.

Q4. The State Election Commission conducts, controls and supervises Municipal elections under
(a) Article 240 (a)
(b) Article 241 (b)
(c) Article 243 (K)
(d) Article 245 (D)
Ans: (c) According to Article 243 (K), the superintendence, direction and control of the preparation of electoral rolls for, and the conduct of, all elections to local bodies shall be vested in a State Election Commission consisting of a State Election Commissioner to be appointed by the Governor.

Q5. Which among the following state has Vidhan Parishad ?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Ans: (*) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2014, seven (out of twenty- nine) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh.

Q6. On which of the following issues can a Governor make recommendation to the President?
(a) Dismissal of the State Council of Ministers.
(b) Removal of the Judges of the High Court.
(c) Dissolution of the State Legislative Assembly.
(d) Declaration of the breakdown of the Constitutional machinery in the State.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3
Ans: (a) Removal of a Supreme Court or High Court judge is governed by Articles 124 (d) and (5) and 217 (a) (b) and 218 of the Constitution on the ground of proven misbehaviour or incapacity. They can only removed by the Parliament by the procedure establish by Law. So the Governor of a state of even the President is powerless in this regard.

Q7. The oath of office is administered to the Governor by the:
(a) Chief Justice of India
(b) Speaker of Legistlative Assembly
(c) President
(d) Chief Justice of High Court
Ans: (d) As per Article 159 of Indian Constitution, the Governor of a state has to take oath in the presence of the Chief Justice of the High court exercising jurisdiction in relation to the State, or, in his absence, the senior most Judge of that Court available. The Governor of a State is appointed by the President.

Q8. An ordinance issued by the Governor has to be passed by the Assembly within
(a) 8 weeks (b) 10 weeks
(c) 12 weeks (d) 6 weeks
Ans: (d) As per Article 213 of Indian Constitution, an Ordinance promulgated by the Governor of a state has to be laid before the Legislative Assembly or where there is a Legislative Council in the State, before both the Houses. It ceases to operate at the expiration of six weeks from the reassembly of the Legislature, or if before the expiration of that period a resolution disapproving it is passed by the Legislative Assembly and agreed to by the Legislative Council.

Q9. The discretionary powers of a Governor is limited in
(a) Appointment of Chief Minister
(b) Dismissal of the Ministry
(c) Dissolution of the Legislative Assembly
(d) Assent to Bills
Ans: (d) The Sarkaria Commission examined the scope of the discretion of the Governor in relation to assent to the Bills under Article 200 of the Constitution. It viewed that Article 200 does not provide discretion to the Governor either expressly or by implication. The commission observed that, the scope of Governor’s discretion is very limited as is obvious by the fact that the Governor cannot withhold assent to a reconsidered Bill.

Q10. Who among the following is the first woman Chief Minister of Punjab ?
(a) Sucheta Kriplani
(b) Mehbooba Mufti
(c) Draupadi Murmu
(d) Rajinder Kaur Bhattal
Ans: (d) Rajinder Kaur Bhattal was the first woman chief minister of Punjab. A Congress leader, she held the post from January 1996 to February 1997. She was the 14th Chief Minister of Punjab and overall the 8th female Chief Minister in India.

Q11. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .
(a) 21 years (b) 25 years
(c) 30 years (d) 35 years
Ans: (c) The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad (Legislative Council) is 30 years. Besides, to be chosen as a member, a person should be a citizen of India, mentally sound, not an insolvent, and on the voters’ list of the state for which he or she is contesting an election. In contrast with a state’s Vidhan Sabha, the Vidhan Parishad is a permanent body.

Q12. Name the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir?
(a) Sakina Itoo
(b) Mehbooba Mufti
(c) Asiya Naqash
(d) Hina Shafi Bhat
Ans: (b) Mehbooba Mufti, on 4 April 2016, made history as she took oath as the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir, the only Muslim majority state of India. She is the daughter of late Mufti Mohammad Syed and the president of ruling People’s Democratic Party.

Q13. Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
(a) Annie Besant
(b) Mayawati
(c) Vijayalakshmi Pandit
(d) Sucheta Kriplani
Ans: (d) Sucheta Kriplani was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967. In October 1963, she became the Chief Minister of Uttar Pradesh, the first woman to hold that position in any Indian state. The highlight of her tenure was the firm handling of a state employees strike.

Q14. Chief Ministers of States are members of __________________
(a) NITI Commission (Aayog)
(b) Finance Commission
(c) National Development Council
(d) Election Commission
Ans: (c) The National Development Council (NDC) comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all states, representatives of the Union Territories and the members of the NITI Aayog. It is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India.

Q15. Which of the following State has bicameral legislature?
(a) Tamil Nadu
(b) Punjab
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (d) Seven Indian States, Andhra Pradesh, Telangana, Bihar, Jammu-Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, have bicameral Legislatures. These states have two Houses known as legislative council and legislative assembly. In the remaining states, there is only one House known as legislative assembly.

Q16. The Union Government on 22 May 2016 appointed whom as the new Lieutenant Governor of the Union Territory (UT) of Pondicherry?
(a) Kiran Bedi
(b) Kalyan Singh
(c) Ram Naik
(d) Mukul Sangma
Ans: (a) BJP leader and former IPS officer Kiran Bedi was, in May 2016, appointed Lieutenant Governor of Puducherry. The post had been lying vacant after the Narendra Modi government sacked UPA nominee Virendra Kataria in July 2014.The Union Territory was under the additional charge of Lt. Governor of Andaman and Nicobar Islands.

Q17. The term of a Governor is :
(a) 4 Years (b) 5 Years
(c) 6 Years (d) 3 Years
Ans: (b) As per Article 156 of Indian constitution, a Governor holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. He holds office during the pleasure of the President and so may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.

Q18. Postal voting is otherwise called :
(a) plural voting
(b) proxy voting
(c) weighted voting
(d) sceret voting
Ans: (b) Postal voting describes the method of voting in an election whereby ballot papers are distributed or returned by post to electors, in contrast to electors voting in person at a polling station or electronically via an electronic voting system. In the United Kingdom, absent voting was first introduced for the immediate post-war period in 1918 for servicemen and others prevented ‘by reason of the nature of their occupation…from voting at a poll’ by the Representation of the People Act 1918. Armed forces still serving overseas at the end of World War I were allowed to vote by post, and permanent arrangements were made for proxy voting by servicemen. The Representation of the People Act 1945 again made temporary provision for postal voting by service voters.

Q19. One feature is common to the following bodies. Find it out.
Supreme Court, Election Commission, UPSC, Office of CAG

(a) They are advisory bodies.
(b) They are extra constitutional bodies
(c) They are controlled by legislature.
(d) They are constitutional bodies.
Ans: (d) They are all constitutional bodies. Constitutional Bodies in India are formed by the Constitution which helps the Government to run properly. Each of these permanent or semi-permanent organizations is responsible for the administration of specific functions. Some additional bodies help them by providing advisory functions.

Q20. In case of a disagreement between the two Houses of Parliament over a non-money bill :
(a) the bill will lapse
(b) the President may sign it into a law
(c) the President may call a joint sitting of both the Houses to consider it.
(d) the President may ask both the Houses to reconsider it.
Ans: (c) No bill will be regarded as passed by the Parliament unless both the Houses approve of it. Money bills can originate only in the Lok Sabha. A money bill passed by the Lok Sabha must be adopted by the Rajya Sabha within 14 days. If the Rajya Sabha fails to adopt the bill within that period, the it will be declared passed by both the houses of the Parliament. In case of a difference between the two Houses over a non-money bill, the President may call a joint sitting of the Houses to resolve it.

Q21. What amidst the following is not true of the general electoral roll prepared through the agency of the Election Commission? It is to be used for elections to the
(a) Lok Sabha
(b) Panchayatiraj and Nagarpalika institutions
(c) Legislative Assemblies of the states
(d) Legislative Councils of the states where these exist
Ans: (d) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. In contrast with a state’s Vidhan Sabha (Legislative Assembly), the Legislative Council is a permanent body and cannot be dissolved; each Member of the Legislative Council (MLC) serves for a six-year term, with terms staggered so that the terms of one-third of a Council’s members expire every two years. This arrangement parallels that for the Rajya Sabha, the upper house of the Parliament of India.

Q22. Right to vote is mentioned in the parts of the Constitution relating to
(a) Fundamental Rights
(b) Union Legislature
(c) State Legislature
(d) Election
Ans: (d) Right to vote in India is a constitutional right. Article 326 (in Part XV) of the Constitution gives this right. Article 326 of the Constitution provides that the elections to the House of the People and to the Legislative Assembly of every State shall be on the basis of adult suffrage, that is to say, a person should not be less than 21 years of age. The 61st Amendment of the Constitution of India, 1950, in the year 1989 altered the age for the voting right from 21 years to 18 years.

Q23. Which of the following nonmembers of Parliament has the right to address it ?
(a) Attorney General of India
(b) Solicitor General of India
(c) Chief Justice of India
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (a) The Attorney General of India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India. He is appointed by the President of India under Article 76(a) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President. The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote.

Q24. For which peroid the Finance Commission is formed ?
(a) 2 years
(b) Every year
(c) 5 years
(d) According to the wishes of President
Ans: (c) The Finance Commission of India is established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India to define the financial relations between the centre and the state. The Finance Commission Act of 1951 states the terms of qualification, appointment and disqualification, the term, el igibility and powers of the Finance Commission. As per the Constitution, the commission is appointed every five years and consists of a chairman and four other members. Note : Finance Commission is established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India. It was formed to define the financial relations between the Centre and the state. Till date, Fourteen Finance Commissions have submitted their reports. 14th Finance Commission headed by Prof. Y V Reddy.

Q25. Who finally approves the draft Five-Year-Plan ?
(a) Planning Commission
(b) President
(c) National Development Council
(d) Parl iament and State Legislatures
Ans: (c) The National Development Council (NDC) or the Rashtriya Vikas Parishad is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India, presided over by the Prime Minister. It was set up on August 6, 1952 to strengthen and mobilize the effort and resources of the nation in support of the Plan, to promote common economic policies in all vital spheres, and to ensure the balanced and rapid development of all parts of the country. The Council comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all States or their substitutes, representatives of the union territories and the members of the Commissions. It is an extraconstitutional and non-statutory body. Its status is advisory to planning commission but not binding.

Top
error: Content is protected !!