You are here
Home > Uncategorized > Part 023 – Polity & Constitution Previous Year Questions

Part 023 – Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Who presides over the sitting of the House of People ?
(a) The Vice Present
(b) The Chief Justice of India
(c) The Speaker
(d) The President
Ans: (c) Each House of Parliament has its own presiding officer. As per Article 93 of Indian Constitution, the Lok Sabha has a Speaker and a Deputy Speaker as its presiding officers. The Speaker is the head of the Lok Sabha and enjoys supreme authority within the House.

Q2. How many members of the State Legislative Council are elected by the Assembly ?
(a) 1 6 of the members
(b) 1 3 of the members
(c) 1 12 of the members
(d) 5 6 of the members
Ans: (b) The Legislative Council or the Vidhan Parishad is the Upper Chamber of the State Legislature. As mentioned in the constitution the total membership of the Legislative Council shall not be less than forty and more than one third of the total number of members of the Legislative Assembly of the concerned state. One-third of the members of this House are elected by the Legislative Assembly from amongst persons who are not its members. One-third of its members “are elected by the local bodies like Munici-palities or District Boards or any other local authority as specified by the law of the Parliament. One-twelfth of the members are elected by graduates of at least three years standing. One-twelfth of the members are elected by teachers of secondary schools having at least three years experience. About one-sixth of the members are nominated by the Governor from among persons possessing special knowledge and experience in the field of art, science, literature, social service and cooperative movement.

Q3. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the
(a) President on the recommendation of the Governor
(b) Parliament
(c) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet
Ans: (c) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh. The existence of a Legislative Council has proven politically controversial. A number of states that have had their Council abolished have subsequently requested its reestablishment; conversely, proposals for the reestablishment of the Council for a state have also met with opposition. Proposals for abolition or reestablishment of a state’s Legislative Council require confirmation by the Parliament of India.

Q4. An Ordinary bill passed by the State Assembly can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of
(a) 1 month (b) 6 months
(c) 3 months (d) 4 months
Ans: (d) In case of difference between the two Houses there is no provision for a joint sitting of the State Legislature. The Legislative Council can only delay the passage of an ordinary bill for a maximum period of four months. Likewise control over the Executive is placed in hands of the Legislative Assembly and the Legislative Council has no share in this power.

Q5. Which amidst the following States has a Legislative Council ?
(a) Bihar (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Punjab
Ans: (a) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh. In 2010 the Parliament of India passed an Act to re-establish a Legislative Council for a seventh state, Tamil Nadu, but implementation of the Act has been put on hold pending legal action; the state government has also expressed its opposition to the council’s revival.

Q6. Who is the chief advisor to the Governor ?
(a) Chief Justice of Indian Supreme Court
(b) Chief Minister
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) President
Ans: (b) The Governor acts as the nominal head whereas the real power lies in the hand of the Chief Ministers of the states and the Chief Minister’s Council of Ministers. The Governor summons the sessions of both houses of the state legislature and prorogues them. The Governor can even dissolve the Vidhan Sabha. These powers are formal and the Governor while using these powers must act according to the advice of the Council of Ministers headed by the Chief Minister.

Q7. Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the
(a) Governor of the State
(b) Chief Minister of the State
(c) Speaker of Legislative Assembly
(d) Finance Minister of the State
Ans: (a) No money bill can be introduced in the State Legislative Assembly without the prior permission of the Governor. Besides, the annual and supplementary budgets are introduced in the Assembly in the name of the Governor.

Q8. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the
(a) Chief Justice of India
(b) Chief Justice of a High Court
(c) Governor
(d) Vice President
Ans: (c) The Governors and Lieutenant-Governors are appointed by the President for a term of 5 years. The term of Governor’s office is normally 5 years but it can be terminated earlier by dismissal by the President on the advice of the Prime Minister of the country, at whose pleasure the Governor holds office; and resignation by the governor. There is no provision of impeachment, as it happens for the President.

Q9. Who was the first Woman Governor of a State in free India from out of the following ?
(a) Mrs. Sarojini Naidu
(b) Mrs. Sucheta Kriplani
(c) Mrs. Indira Gandhi
(d) Mrs. Vijay Laxmi Pandit
Ans: (a) Mrs. Sarojini Naidu was the first Indian woman to become the President of the Indian National Congress and the first woman to become the Governor of Uttar Pradesh.

Q10. The States in India are demanding greater autonomy from the centre in the _____ field.
(a) Legislative
(b) Administrative
(c) Financial
(d) All the above
Ans: (d) Planning process in India has seen lop-sided development which has been one of the catalysts of regionalism and demand for greater share in resource appropriation. States have been demanding greater autonomy in political as well as economic spheres.

Q11. The Council of Ministers in a State is collectively responsible to
(a) the Governor
(b) the Chief Minister
(c) the President of India
(d) the Legislative Assembly
Ans: (d) In the states, the Governor, as the representative of the President, is the head of Executive, but real executive power rests with the Chief Minister who heads the Council of Ministers. The Council of Ministers of a state is collectively responsible to the elected legislative assembly of the state.

Q12. What is the duration of membership of State Legislative Councils?
(a) 3 years (b) 5 years
(c) 6 years (d) 9 years
Ans: (c) In contrast with a state’s Vidhan Sabha (Legislative Assembly), the Legislative Council is a permanent body and cannot be dissolved.; each Member of the Legislative Council (MLC) serves for a six-year term, with terms staggered so that the terms of one-third of a Council’s members expire every two years. This arrangement parallels that for the Rajya Sabha, the upper house of the Parliament of India.

Q13. The Governor of a State has no power to
(a) prorogue the Assembly
(b) dissolve the Assembly
(c) adjourn the Assembly
(d) summon the Assembly
Ans: (c) The Governor summons the sessions of both houses of the state legislature and prorogues them. The Governor can even dissolve the Vidhan Sabha. These powers are formal and the Governor while using these powers must act according to the advice of the Council of Ministers headed by the Chief Minister.

Q14. The members of the Legislative Assembly are
(a) indirectly elected
(b) directly elected by the people
(c) partly elected and partly nominated by the Governor
(d) mainly nominated
Ans: (b) Members of a Legislative Assembly (Vidhan Sabha) are direct representatives of the people of the particular state as they are directly elected by an electorate consisting of all adult citizens of that state. Its maximum size as outlined in the Constitution of India is not more than 500 members and not less than 60.

Q15. Money Bills originate in the State Legislative Assembly on the recommendation of
(a) the Governor
(b) the Chief Minister
(c) the Finance Minister
(d) the Speaker
Ans: (a) The Money Bill can be introduced only in the Legislative Assembly on the recommendation of the Governor. It cannot be introduced in the Legislative Council. The Governor can return a bill to the state legislature, if it is not a money bill, for reconsideration.

Q16. The Chief Minister is appointed by
(a) the Governor
(b) the President
(c) The Chief Justice of Supreme Court
(d) the Chief Justice of High Court
Ans: (a) A Chief Minister in India is the elected head of government at the level of States, and is vested with most of the executive powers. He or she is elected by legislators of the political party or coalition commanding an assembly majority, and serves a fiveyear term with a provision of re-election. He is appointed by the Governor of the State.

Q17. The upper house of the State Legislature in India is called :
(a) Legislative Council
(b) Legislative Assembly
(c) Executive Council
(d) Governor – in – Council
Ans: (a) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2011, six (out of twentyeight) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, and Uttar Pradesh.

Q18. In case no party enjoys absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the Governor will go by :
(a) the advice of former Chief Minister
(b) the advice of the Prime Minister
(c) the advice of the President of India
(d) his own discretion
Ans: (d) The Governor can use discretionary powers: a) If no party gets an absolute majority, the Governor can use his discretion in the selection of the Chief Minister; b) During an emergency he can override the advice of the council of ministers. At such times, he acts as an agent of the President and becomes the real ruler of the state; c) He uses his direction in submitting a report to the President regarding the affairs of the state; and d) He can withhold his assent to a bill and send it to the President for his approval.

Q19. The Chief Minister is appointed by
(a) President of India
(b) Chief Justice of High Court
(c) Governor
(d) President of the Party
Ans: (c) A Chief Minister is elected by legislators of the political party or coalition commanding an assembly majority, and serves a five-year term with a provision of re-election. He is appointed by the Governor of the State.

Q20. The Governor of an Indian State is appointed by the
(a) President of India
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of High Court
(d) Chief Minister of the State
Ans: (a) The Governors of the states have similar powers and functions at the state level as that of the President of India at Union level. He/she is appointed by the President for a term of 5 years.

Q21. A State cannot exist without
(a) Democratic government
(b) Parliamentary government
(c) Presidential government
(d) Some kind of government
Ans: (d) The state has four essential elements. These are: (a) population, (b) territory (land), (c) government, (d) sovereignty (or independence). The first two elements constitute the physical or material basis of the state while the last two form its political and spiritual basis.

Q22. Who is the highest Law Officer of a State ?
(a) Solicitor General
(b) Secretary General, Law Department
(c) Attorney General
(d) Advocate General
Ans: (d) The highest Law Officer of a State is Advocate- General.

Q23. An ordinance issued by the Governor, without the approval of the State Legislature shall be effective for a period of
(a) Six months(b) Six weeks
(c) One year (d) One month
Ans: (b) The Governor has the power of making ordinances during the recess of the legislature to meet some emergency. A Governor’s Ordinance ceases to operate six weeks after the reassembly of the legislature if not disapproved by the state legislature.

Q24. The maximum time a person can continue to be the minister of the State Government without being a member the state legislature _____.
(a) One year
(b) Three months
(c) Six months
(d) No time limit
Ans: (c) A non-member may be appointed a Minister in the state Government provided he gets a seat in the State Legislature within a period of six months from the date of his appointment. This has been mentioned in Article 164 of the Indian Constitution.

Q25. Total assembly segments in Delhi are :
(a) 50 (b) 60
(c) 70 (d) 40
Ans: (c) There are 70 assembly segments in Delhi. In accordance with the recommendations of the Balakrishnan Committee, the Parliament passed the Constitution (69th Amendment) Act, 1991, which inserted the new Articles 239 AA and 239 AB in the Constitution providing, inter alia, for a Legislative Assembly for Delhi.

Top
error: Content is protected !!