You are here
Home > Uncategorized > Part 020 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 020 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Every child in the class (a)/ are wearing (b)/ sandals today. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) is will replace are When words like each, every, either, neither, are used as Subjects, they take Singular Verbs. Hence, is wearing is the right usage.

Q2. I and him (a)/ are (b)/ very good friends. (c)/No error (d).
Ans: (a) he will replace him because – when the Pronouns serve the same function, they share the same case form. He and I are friends. (Pronouns act as Subject and are in Nominative Case) They talked with him and me. (Pronouns act as objects and are in Objective Case) Hence, He and I is the right usage

Q3. One should (a)/ look after (b)/ their parents. (c)/No error (d).
Ans: (c) one’s will replace their because – one’s is used as a Possessive Pronoun for describing something that belongs to an individual. Look at the examples given below: One doesn’t like to spend too much time on one’s looks. one should always look one’s best.

Q4. She placed (a)/ the offering (b)/ to God in the altar. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) on/at will replace in. We say, at/on the altar of something (Idiom) Hence, to God on the altar is the right usage

Q5. Teachers were instructed (a)/ to follow an uniform method (b)/ of evaluation. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) a will replace an because – the pronunciation of uniform gives a Consonant Sound. It sounds like a Y Hence, to follow a uniform method is the right usage.

Q6. The newspapers they admit that (a)/ advertising sometimes (b)/ influences their editorial policy. (c)/No error. (d)
Ans: (a) Use of they is superfluous. Hence, The newspapers admit that is the right usage.

Q7. No sooner did I finish (a)/ my speech, I was subjected (b)/ to a barrage of questions. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) than will be used before I No sooner ___ than (Correlatives) are used for saying that something happens immediately after something else. The sentence can also be writter thus – As soon as I finished —– immediately after something happens

Q8. I saw him (a)/ coming out of the hotel (b)/ on 10 o’clock. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) at will replace on because – at (Prep.) is used for pointing out specific time. Hence, at 10 O’clock is the right usage.

Q9. One of my friend (a)/ is returning (b)/ to India from the U.S.A. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) friends will replace friend because – One of is followed by a Plural Noun. Look at the examples given below: One of their daughters has just had a baby. This is one of my favourite books. Hence, One of my friends is the right usage.

Q10. He knows (a)/ that your muscles (b)/ are not same as his. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) not the same will replace not same because – same: two/more things exactly like each other and when we use it to compare people or things, the (Def. Art.) is used with it. Hence, are not the same as his is the right usage

Q11. We shall wait (a)/ till you (b)/ will finish your lunch. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) Use of will is incorrect. after until/till, we use Present Tense to talk about the future. Hence, finish your lunch will replace will finish your lunch

Q12. Flowers (a)/that are just picked (b)/begins to rot in 15 seconds. (c)/ No error (d)
Ans: (c) begin to rot will replace begins to rot because – a Plural Subject always takes a Plural Verb (Verb without s)

Q13. You haven’t responded (a)/ to my invitation (b)/ didn’t you ? (c)/ No error (d)
Ans: (c) have will replace didn’t because – a negative statement is followed by a positive tag and it uses the first Aux. V. haven’t is the first Aux.V. Hence, haven’t you is the right usage.

Q14. According to some estimates, (a)/ there are (b)/seven thousand type of plants. (c)/No error (d)
Ans: (c) types will replace type because – plants is Plural Hence, seven thousand types of plants is the right usage.

Q15. Every one (a)/ must sign their full names (b)/ before entering the hall. (c)/No error (d)
Ans: (b) sign his/her full name will replace sign their full names because – everyone. everybody, anybody, are Singular In def. Pronouns. They agree with Singular Possessive Pronouns. Look at the examples given below: Is everyone happy with their gift ? (×) Is everyone happy with his/her gift ? ()

Q16. The Great Wall of China (a)/is the one structure build by man (b)/ visible from the moon. (c)/ No error (d)
Ans: (b) one of the structures built will replace the one structure build. The event shows a past time.

Q17. In the fourth semester (a)/ of the course, the (b)/ attendance fell down. (c)/ No error (d)
Ans: (c) fell will replace fell down because – fell (Verb): to decrease fell down (Verb): to drop down from a higher level to a lower level Look at the examples given below: He fell down and fractured his wrist. Their profits have fallen by 30 per cent. Hence, attendance fell is the right usage.

Q18. Some of his (a)/luggages was lost (b)/ in the train. (c)/ No error (d)
Ans: (b) luggage will replace luggages. luggage (Uncountable Noun) is the Plural of luggage Hence, luggage was lost is the right usage.

Q19. No sooner the minister had heard (a)/ about the accident (b)/ than he rushed to the spot. (c)/ No error (d)
Ans: (a) No sooner had the minister will replace No sooner the minister had because – when No sooner comes at the beginning of a sentence, we use inverted word order – Aux. V. comes before the Subject. Look at the examples given below: No sooner had I received her call, than —– Aux. V. Subject No sooner did they complete the work than — Aux. V. Subject Hence, No sooner had the minister heard/No sooner did the minister hear is the right usage.

Q20. My nephew (a)/ begun working for me (b)/ about ten years ago. (c)/ No error (d)
Ans: (b) began will replace begun because – the sentence indicates a Past event. Hence, began working for me is the right usage.

Q21. Prohibition aims at reducing (a)/ traffic accidents many of which (b)/ is caused by drunkenness. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) are will replace is because – many (Pronoun) is the antecedent and Pronouns like few, many, several, both, all, some always take the Plural form. More over, the sentence is in Passive Voice The structure in Passive Voice is as follows: Sub. + Aux.V. + Main V. (Past Participle) + by + Agent (doer) Hence, are caused by drunkenness is the right usage

Q22. Across the world (a)/ discussions on curing cancer are any longer (b)/ just wishful thinking. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) are no longer will replace are any longer. no longer can be used in the middle of sentence. any longer is used only at the end of a sentence. Look at the examples given below: She doesn’t work here any longer (any more). She no longer works here.

Q23. I and he (a)/ have prepared (b)/ the lesson thoroughly. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) He and I will replace I and he because – It is polite to refer to yourself last. So, we use I at the end. Look at the examples given below: He and I are walking to school together. Please send an email to my brother and me.

Q24. The vacancy was filled (a)/ by a young scholar (b)/ who had an extensible knowledge of ancient art. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) extensive will replace extensible extensible (Adj.): capable of being extended extensive (Adj.): thorough; dealing with a wide range of information Look at the examples given below: We had fairly extensive discussions. These tables are extensible. Hence, who had an extensive knowledge of ancient art is the right usage

Q25. This novel (a)/ of Sheldon is more interesting (b)/ than any other novel. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Top
error: Content is protected !!